Kringloop Alphen

Branche luidt noodklok: “Kringloopwinkels staat water aan de lippen”

De financiële situatie bij kringloopwinkels wordt met de dag nijpender, ook bij de kringloopwinkel in Alphen. Het merendeel van de kringloopbedrijven probeert medewerkers aan het werk te houden door de inname van goederen door te laten lopen. Maar zonder substantiële inkomsten uit verkoop moeten een aantal organisaties hun deuren al voorgoed sluiten.

Kringloopwinkels draaien voornamelijk dankzij de inkomsten uit de verkoop van tweedehandsgoederen. In tegenstelling tot de collega’s van andere retailbedrijven kopen kringloopbedrijven geen voorraad in. De winkelvoorraad wordt opgebouwd uit spullen, die brengende klanten aan de kringloopwinkels gunnen of die ze na het opruimen van hun kledingkasten deponeren in containers.

Verder wordt de winkelvoorraad aangevuld met spullen die worden opgehaald bij mensen thuis en bij bedrijven die gratis van een bepaalde voorraad af willen. Het opbouwen en bijhouden van de winkelvoorraad kost wél geld. Het ophalen, selecteren, sorteren, repareren en winkel klaarmaken en het verwerken van aanbod tot nieuwe producten is arbeidsintensief.

Sociale doelstelling

Kringloopbedrijven steken met liefde veel tijd en energie in hun tweede kerntaak; de sociale doelstelling. Leonie Reinders, directeur branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland: “De kopende en brengende klanten leveren niet alleen een bijdrage aan het milieu door hergebruik van goederen. Zij dragen ook bij aan het creëren van werkgelegenheid en het bieden van ontwikkel- en participatieplaatsen voor mensen die (nog) niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Voor deze mensen is het van cruciaal belang dat ze hun werkzaamheden en hun dagritme behouden. Dat vragen ze ook van ons. De kringlooporganisaties blijven tot nu toe in hen investeren. Wij zien dat dat hard nodig is om de sociale schade zo klein mogelijk te houden.”

Kringloopondernemers proberen meer gebruik te maken van internet, alleen leverde de onlineverkoop tot nu toe maar weinig inkomsten op. Afhalen bij de winkel is ook nauwelijks een druppel op de gloeiende plaat. Reinders: “Wij vragen de overheid nu of zij bereid is extra te investeren in een besparing op het milieu, geen extra heffingskosten te berekenen en de begeleiding van mensen door de kringlooporganisaties tijdelijk tegemoet te komen. De huidige regelingen zijn gewoonweg niet voldoende dekkend. Vandaar dat de branche een zeer dringende oproep doet om de deuren van deze essentiële voorziening voor mens en milieu per 3 maart aanstaande weer open te zetten.”

Op de foto: de Kringloopwinkel in Alphen, genomen voor de coronacrisis. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.