Alphens EV

Brief burgemeester Spies over locatie Archeologisch Depot

Provinciale Staten van Zuid-Holland bespreekt woensdagavond de vestigingslocatie van de nieuwbouw van het Provinciaal Archeologisch Depot. In de race zijn Katwijk en Alphen aan den Rijn. Burgemeester Spies heeft dinsdag 15 februari een brief gestuurd met een duidelijke kandidaatstelling van de gemeente.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is in Alphen aan den Rijn gevestigd. Omdat het gebouw aan de Kalkovenweg niet langer voldoet, wordt gezocht naar een locatie voor nieuwbouw. Al in 2018 zijn hiervoor besprekingen gestart met Museumpark Archeon dat het depot onder wil brengen in nieuwbouw samen met het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum en een geheel nieuwe entree voor het museumpark.

Door verschillende omstandigheden, onder meer de coronapandemie, zijn de plannen vertraagd. Daarom kijkt gedeputeerde Willy Zoete nu naar Katwijk als vestigingsplaats. Dat wil Museumpark Archeon niet laten gebeuren en zij heeft dan ook een brandbrief gestuurd met een duidelijke kandidatuur. In de Alphense gemeenteraadsvergadering van januari is vrijwel raadsbrede steun uitgesproken voor de vestiging in Alphen aan den Rijn.

Brief Spies

Dinsdag 15 februari heeft burgemeester Liesbeth Spies namens het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd naar Provinciale Staten om aan te dringen op vestiging in Alphen aan den Rijn. De argumenten zijn:

  • De benodigde grond is in 2018 door de gemeente beschikbaar gesteld voor het depot
  • Er ligt sinds 2020 een voorlopig ontwerp voor het bouwplan
  • De planologische procedure is voorbereid en kan in 2022 gestart worden
  • De bouw kan in 2023 starten
  • Oplevering van een nieuwe Depot kan per einde 2024

Bespreking in Staten

Provinciale Staten van Zuid-Holland bespreekt woensdag 16 februari de nieuwbouw van het Provinciaal Archeologisch Depot. De Statenfracties van GroenLinks en van de VVD zullen vragen om vestiging in Alphen aan den Rijn. Insprekers zijn onder meer wethouder Kees van Velzen en Robert Blom, voorzitter van Stichting Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum. Zij zullen benadrukken waarom het Archeologisch Depot echt in Alphen aan den Rijn moet blijven.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.