Alphens EV

Brief burgemeester Spies over locatie Archeologisch Depot

Provinciale Staten van Zuid-Holland bespreekt woensdagavond de vestigingslocatie van de nieuwbouw van het Provinciaal Archeologisch Depot. In de race zijn Katwijk en Alphen aan den Rijn. Burgemeester Spies heeft dinsdag 15 februari een brief gestuurd met een duidelijke kandidaatstelling van de gemeente.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is in Alphen aan den Rijn gevestigd. Omdat het gebouw aan de Kalkovenweg niet langer voldoet, wordt gezocht naar een locatie voor nieuwbouw. Al in 2018 zijn hiervoor besprekingen gestart met Museumpark Archeon dat het depot onder wil brengen in nieuwbouw samen met het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum en een geheel nieuwe entree voor het museumpark.

Door verschillende omstandigheden, onder meer de coronapandemie, zijn de plannen vertraagd. Daarom kijkt gedeputeerde Willy Zoete nu naar Katwijk als vestigingsplaats. Dat wil Museumpark Archeon niet laten gebeuren en zij heeft dan ook een brandbrief gestuurd met een duidelijke kandidatuur. In de Alphense gemeenteraadsvergadering van januari is vrijwel raadsbrede steun uitgesproken voor de vestiging in Alphen aan den Rijn.

Brief Spies

Dinsdag 15 februari heeft burgemeester Liesbeth Spies namens het college van burgemeester en wethouders een brief gestuurd naar Provinciale Staten om aan te dringen op vestiging in Alphen aan den Rijn. De argumenten zijn:

  • De benodigde grond is in 2018 door de gemeente beschikbaar gesteld voor het depot
  • Er ligt sinds 2020 een voorlopig ontwerp voor het bouwplan
  • De planologische procedure is voorbereid en kan in 2022 gestart worden
  • De bouw kan in 2023 starten
  • Oplevering van een nieuwe Depot kan per einde 2024

Bespreking in Staten

Provinciale Staten van Zuid-Holland bespreekt woensdag 16 februari de nieuwbouw van het Provinciaal Archeologisch Depot. De Statenfracties van GroenLinks en van de VVD zullen vragen om vestiging in Alphen aan den Rijn. Insprekers zijn onder meer wethouder Kees van Velzen en Robert Blom, voorzitter van Stichting Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum. Zij zullen benadrukken waarom het Archeologisch Depot echt in Alphen aan den Rijn moet blijven.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial JA in de Horeca vandaag 16:04

Tim (23) zegt JA in de Horeca: “Het voelt als vakantie in Alphen”

Als 14-jarig jongetje begon Tim bij Wet ’n Wild met een ‘snuffelstage’. Nu, negen jaar later, heeft hij zich opgewerkt tot restaurant manager. “Een hele nieuwe uitdaging, een andere rol, maar ik zal ook altijd op de vloer blijven.”

Kinderburgemeester vandaag 13:42

Lied met videoclip ‘Praat erover’ om pesten tegen te gaan

Elk jaar krijgt de Alphense kinderraad een budget van € 10.000. De kinderraad heeft het budget dit jaar besteed aan een campagne om pesten in Alphen aan den Rijn tegen te gaan. Het lied ‘Praat erover’ is nu officieel gelanceerd, met een videoclip.