Blog Drama

Briefje aan Liesbeth Spies over Grapperhaus

Liesbeth Spies is behalve burgemeester van Alphen aan den Rijn, ook vice-voorzitter van de veiligheidsregio en voorzitter van het genootschap van burgemeesters. Als zodanig staat haar handtekening onder vele brieven en besluiten m.b.t. het coronavirus en heeft ze ons op diverse manieren toegesproken. 

Beste Liesbeth,

Laat ik voorop stellen, dat ik geen kritiek heb op de maatregelen en adviezen van de regering, van jouw genootschap en van de veiligheidsregio. Ik ben geen deskundige en ga er vanuit dat jullie het beste met ons voorhebben en soms moeten kiezen uit twee kwaden. 

Een niet onbelangrijk element bij de bestrijding van het coronavirus is het beroep op het gezonde verstand van de burger en in jouw geval ook de Alphenaar. Een beroep ook op loyaliteit en individuele verantwoordelijkheid. Omdat wij veel klanten in het buitenland hebben, weet ik dat Nederland het daarom helemaal niet zo slecht doet en dat de regels daardoor ook redelijk soepel kunnen zijn. 

Je mag er als burger dan dus wel vanuit gaan dat de overheid, waar jij met al je functies en je netwerk als oud-minister een belangrijk onderdeel van vormt, het goede voorbeeld geeft. Anders kan je natuurlijk nooit een appel doen op medewerking van de burger.

Afgelopen zondag was de finale van de Champions League. Ik had daarvoor een aantal bekenden uitgenodigd om samen in een grote ruimte te komen kijken. Iedereen had toegezegd te komen (blij dat er weer eens wat georganiseerd werd), totdat premier Rutte aangaf dat bijeenkomsten in de huiselijke sfeer van meer dan 6 mensen niet meer mochten. Hoewel het me aan mijn hart ging en er al het een en ander was ingekocht, heb ik het feestje toch afgeblazen. Jammer, want het was een heel leuk gezelschap met voetbalvrienden, ondernemers, collega's en politici. Ik wilde niemand in verlegenheid brengen.

Tot mijn grote verbazing (en die van vele anderen) heeft jouw partijgenoot Grapperhaus, deze week WEL een feestje gehouden, waarbij niet alleen meer dan 6 personen aanwezig waren, maar waarbij ook de afstand van 1,5 meter niet gehouden werd. Let wel: uitgerekend hij noemde iedereen die zich niet aan de regels hield een ASO! 

Waar jij in Alphen de nodige boetes hebt uitgedeeld, vanuit allerlei functies het nodige gezegd hebt over de coronamaatregelen en een gezaghebbende persoon bent, verwacht ik ook een serieuze reactie van jou t.a.v. Grapperhaus. Ik verwacht dat je een hart onder de riem steekt van mensen die niet bij een begrafenis konden zijn, hún huwelijk hebben uitgesteld, ondernemers en alle andere burgers in Alphen, die zich wel aan de regels hebben gehouden. Al kostte dat veel pijn en narigheid. Maak je er alsjeblieft niet mee af met een slap verhaaltje of excuus. Het vertrouwen in de overheid is al klein. Maak het niet erger dan het nu al is. 

Eurocommissaris Phil Hogan uit Ierland hield zich ook niet aan de regels. De Ierse premier Micheál Martin zei daarover dat Hogan de aanpak van de volksgezondheid in Ierland had ondermijnd. De voorzitter van de Europese commissie, von der Leyen schreef daarover: "In de huidige omstandigheden, waarin Europa vecht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de Europeanen offers brengen en pijnlijke beperkingen accepteren, verwacht ik dat de leden van het College bijzonder waakzaam zijn bij van de naleving van de toepasselijke nationale of regionale regels of aanbevelingen."

Uiteindelijk is Hogan afgetreden. Wanneer ga jij het opgeheven vingertje nu richting Grapperhaus wijzen en als belangrijk opiniemaakster in deze zijn aftreden eisen? Anders kunnen we jou en de rest van de regering toch niet serieus meer nemen en zijn de Alphense boetes toch een voorbeeld van het meten met twee maten? 

Machiel van der Schoot 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 20:14

Tiny Houses zijn een grote uitdaging in Alphen-Stad

Het aanwijzen van locaties voor Tiny Houses is niet gemakkelijk. Dat zegt wethouder Gerard van As. "De grote uitdagingen zijn het vinden van locaties en voldoende grond die nodig is voor één tiny house." Van As ziet slechts een mogelijke locatie: Gnephoek-zuid. Het worden dan wel appartementen.

Blog Op reis met Naomi gisteren 19:33

Op reis met Naomi: "het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn"

Zo, die eerste week zit erop. En wat een week is het geweest! Ik ben letterlijk alle kanten op gegaan, er zijn veel emoties voorbij gekomen die van links naar rechts en van onder naar boven gaan. En het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik ga ook de andere kant met jullie delen. Mijn motto is immers ‘we hoeven ons nergens voor te schamen’. Daarbij houd ik van open- en eerlijkheid en transparantie.

Politiek gisteren 18:39

Lachgas op verschillende plekken voortaan verboden

Het gebruik van lachgas is voortaan verboden op een aantal locaties die zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen aan den Rijn. Het gaat daarbij om beperken van hinder en beschermen van openbare orde, volksgezondheid en milieu.

Politiek gisteren 17:42

Bewoners tevreden over afvalinzameling door gemeente

Uit een onderzoek onder de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn blijkt dat zij tevreden zijn over de afvalinzameling en over de manier waarop dit gebeurt. Het rapportcijfer voor de gemeente in 2020 is een 7,5 en dat is 0,1 punt hoger dan in 2017.