Pixabay

Bruidssector heeft het moeilijk in coronatijd: “Je bouwt je droom op en dat zie je langzaam wegvagen”

Waar mensen begin vorig jaar festiviteiten hadden gepland om zich aan elkaar te verbinden, gingen veel van deze partijen niet door. Door corona zijn veel bruiloften verzet of helemaal in het water gevallen. Maar nu het vaccineren is begonnen, is er bij ondernemers ook een sprankeltje hoop.

Sinds 2013 ligt het jaarlijkse aantal Nederlandse huwelijkssluitingen rond de 65.000, maar in 2020 waren dit er net iets meer dan 50.000. Er werden dan ook maar liefst 20,4 procent minder huwelijken gesloten dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding. Dit had alles te maken met de coronacrisis, waardoor van een trouwseizoen geen sprake was.

Afzeggingen

Nienke Burgerman van A taste of Italy Weddings in Alphen gaat ook door een periode waarin ze merkt dat er weinig kan door corona. ‘’Vooral met de laatste regelgeving is het bijna niet meer mogelijk om te trouwen. In ieder geval niet met familie en vrienden erbij. Veel bruiloften zijn doorgeschoven naar dit jaar en sommige partijen al naar 2022. Afgelopen jaar zijn al mijn geplande bruiloften niet doorgegaan”, zegt ze. “Andere collega’s zien ook een afname van 80 procent ten opzichte van andere jaren. De bruidsbranche heeft het op het moment heel zwaar.”  

Melanie van Weddres in Alphen ziet een vergelijkbare trend in het aantal bestelde bruidsjurken. ‘’Er komen geen aanvragen binnen. Het afgelopen jaar zijn er 95 procent minder jurken afgenomen dan voorgaande jaren.” Het zijn lastige tijden voor de bruidssector. ‘’Je leeft in een roes. Ik ben begonnen in 2011 en ik zit sinds 2015 in Alphen. Je bouwt je droom op en dat zie je langzaam wegvagen. In de afgelopen tijd heb ik concullega’s langzaam zien verdwijnen. Dat is wel een domper’’, vertelt Melanie.

Intiemer

Gelukkig ligt het werk niet helemaal stil. Nienke hoopt dat zij liefdeskoppels snel weer blij kan maken met een bruiloft in Toscaanse setting en ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. ‘’Ik ben nu al veel bruiloften aan het regelen en organiseren voor later. En ik zie dat veel weekenden in de zomer van 2021 al vol zitten. Dat wordt wel een dingetje,’’ zegt Nienke. ‘’Ik merk ook dat er al aanvragen voor 2022 en voor 2023 binnenkomen, dus dat betekent dat mensen hun huwelijk dat door corona verschoven is, wel door willen zetten. En dat het waarschijnlijk gekkenhuis wordt als alles weer normaal is.’’ 

Bij Weddres merken ze ook dat veel bruiloften steeds later plaatsvinden. ‘’Veel bruiloften schuiven steeds verder door.’’ Mensen wachten vaak toch tot alles weer normaal is. Maar Melanie hoort ook positieve verhalen over trouwen in coronatijd. ‘’Ik krijg feedback van mensen dat trouwen nu ook leuk is. Doordat er minder genodigden kunnen komen, maakt dat het feest veel intiemer is. Dat bruidsfeest kunnen ze later altijd nog vieren.’’

Een bruidsjurk passen doe je normaliter met een groepje van je beste vrienden en familie. In deze tijd is het wat lastiger om zoveel mensen bij elkaar te brengen. Melanie heeft daar iets op gevonden. ‘’Er is een pasmogelijkheid bij Weddres. Via een onlineverbinding kunnen vrienden en familie meekijken. Zo kunnen ze er toch nog een beetje bij zijn.’’ Maar vooralsnog is het wachten tot alles weer terug bij het oude is. ‘’Konden we maar in de toekomst kijken. Laten we hopen dat iedereen snel gevaccineerd is’’, verzucht Melanie. “We staan echt te trappelen om weer volop aan de slag te gaan.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.