GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Budget voor het redden van erfgoed

GroenLinks dient tijdens de Alphense raadsvergadering van 3 november een motie in om in de voorjaarsnota 2023 incidenteel een bedrag van 1 miljoen euro te reserveren voor het strategisch aankopen van monumentale panden. Aanleiding hiervan is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen, een monumentaal pand in Boskoop.

Al in 2015 sprak de gemeenteraad uit dat het belangrijk is dat monumentale gebouwen een maatschappelijk verantwoorde invulling krijgen. Volgens GroenLinks raadslid René Driesen is de toekomst van dit soort panden in praktijk echter nog te onzeker.

Hij licht toe: ‘Ervaringen uit het verleden, zoals de mislukte restauratie van de Boskoopse watertoren, hebben ons geleerd dat er een risico op verval en verwaarlozing is als we het lot van beeldbepalende panden aan de markt overlaten. In sommige gevallen kan het daarom van belang zijn dat de gemeente de regie pakt om behoud, herstel en bestemming in goede banen te leiden.’

Driesen legt uit waarom dit voor GroenLinks zo belangrijk is. ‘Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, ook van Alphen aan den Rijn. Het vormt het cement in de samenleving en is een belangrijke economische factor. Monumentale gebouwen hebben veel uitstraling en geven eigenheid en sfeer in en identiteit aan onze gemeente. Beeldbepalende monumenten moeten we daarom zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk een publieke functie toekennen. Maar dat lukt niet zonder budget. Zeker als er initiatieven vanuit de samenleving zijn om een monument een maatschappelijk functie te gegeven, moeten we als gemeente de mogelijkheid hebben om indien nodig financiële ondersteuning te bieden.’


Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!