GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Budget voor het redden van erfgoed

GroenLinks dient tijdens de Alphense raadsvergadering van 3 november een motie in om in de voorjaarsnota 2023 incidenteel een bedrag van 1 miljoen euro te reserveren voor het strategisch aankopen van monumentale panden. Aanleiding hiervan is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen, een monumentaal pand in Boskoop.

Al in 2015 sprak de gemeenteraad uit dat het belangrijk is dat monumentale gebouwen een maatschappelijk verantwoorde invulling krijgen. Volgens GroenLinks raadslid René Driesen is de toekomst van dit soort panden in praktijk echter nog te onzeker.

Hij licht toe: ‘Ervaringen uit het verleden, zoals de mislukte restauratie van de Boskoopse watertoren, hebben ons geleerd dat er een risico op verval en verwaarlozing is als we het lot van beeldbepalende panden aan de markt overlaten. In sommige gevallen kan het daarom van belang zijn dat de gemeente de regie pakt om behoud, herstel en bestemming in goede banen te leiden.’

Driesen legt uit waarom dit voor GroenLinks zo belangrijk is. ‘Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, ook van Alphen aan den Rijn. Het vormt het cement in de samenleving en is een belangrijke economische factor. Monumentale gebouwen hebben veel uitstraling en geven eigenheid en sfeer in en identiteit aan onze gemeente. Beeldbepalende monumenten moeten we daarom zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk een publieke functie toekennen. Maar dat lukt niet zonder budget. Zeker als er initiatieven vanuit de samenleving zijn om een monument een maatschappelijk functie te gegeven, moeten we als gemeente de mogelijkheid hebben om indien nodig financiële ondersteuning te bieden.’


Meer nieuws

Werken gisteren 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker gisteren 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie 29 sep. 2023 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.