GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Budget voor het redden van erfgoed

GroenLinks dient tijdens de Alphense raadsvergadering van 3 november een motie in om in de voorjaarsnota 2023 incidenteel een bedrag van 1 miljoen euro te reserveren voor het strategisch aankopen van monumentale panden. Aanleiding hiervan is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen, een monumentaal pand in Boskoop.

Al in 2015 sprak de gemeenteraad uit dat het belangrijk is dat monumentale gebouwen een maatschappelijk verantwoorde invulling krijgen. Volgens GroenLinks raadslid René Driesen is de toekomst van dit soort panden in praktijk echter nog te onzeker.

Hij licht toe: ‘Ervaringen uit het verleden, zoals de mislukte restauratie van de Boskoopse watertoren, hebben ons geleerd dat er een risico op verval en verwaarlozing is als we het lot van beeldbepalende panden aan de markt overlaten. In sommige gevallen kan het daarom van belang zijn dat de gemeente de regie pakt om behoud, herstel en bestemming in goede banen te leiden.’

Driesen legt uit waarom dit voor GroenLinks zo belangrijk is. ‘Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, ook van Alphen aan den Rijn. Het vormt het cement in de samenleving en is een belangrijke economische factor. Monumentale gebouwen hebben veel uitstraling en geven eigenheid en sfeer in en identiteit aan onze gemeente. Beeldbepalende monumenten moeten we daarom zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk een publieke functie toekennen. Maar dat lukt niet zonder budget. Zeker als er initiatieven vanuit de samenleving zijn om een monument een maatschappelijk functie te gegeven, moeten we als gemeente de mogelijkheid hebben om indien nodig financiële ondersteuning te bieden.’


Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?