GroenLinks Alphen aan den Rijn

Budget voor het redden van erfgoed

GroenLinks dient tijdens de Alphense raadsvergadering van 3 november een motie in om in de voorjaarsnota 2023 incidenteel een bedrag van 1 miljoen euro te reserveren voor het strategisch aankopen van monumentale panden. Aanleiding hiervan is de onzekere toekomst van de Villa van Teylingen, een monumentaal pand in Boskoop.

Al in 2015 sprak de gemeenteraad uit dat het belangrijk is dat monumentale gebouwen een maatschappelijk verantwoorde invulling krijgen. Volgens GroenLinks raadslid René Driesen is de toekomst van dit soort panden in praktijk echter nog te onzeker.

Hij licht toe: ‘Ervaringen uit het verleden, zoals de mislukte restauratie van de Boskoopse watertoren, hebben ons geleerd dat er een risico op verval en verwaarlozing is als we het lot van beeldbepalende panden aan de markt overlaten. In sommige gevallen kan het daarom van belang zijn dat de gemeente de regie pakt om behoud, herstel en bestemming in goede banen te leiden.’

Driesen legt uit waarom dit voor GroenLinks zo belangrijk is. ‘Erfgoed is het visitekaartje van een gemeente, ook van Alphen aan den Rijn. Het vormt het cement in de samenleving en is een belangrijke economische factor. Monumentale gebouwen hebben veel uitstraling en geven eigenheid en sfeer in en identiteit aan onze gemeente. Beeldbepalende monumenten moeten we daarom zoveel mogelijk behouden en waar mogelijk een publieke functie toekennen. Maar dat lukt niet zonder budget. Zeker als er initiatieven vanuit de samenleving zijn om een monument een maatschappelijk functie te gegeven, moeten we als gemeente de mogelijkheid hebben om indien nodig financiële ondersteuning te bieden.’


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen vandaag 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater vandaag 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein vandaag 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen vandaag 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 vandaag 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca vandaag 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.