Pixabay
Advertorial Politiek plein

Buitenreclame in Alphen aan den Rijn aan banden?

GroenLinks Alphen aan den Rijn vraagt het college om te onderzoeken of er in de gemeente een einde kan komen aan buitenreclame voor zaken die schadelijk zijn voor onze inwoners en de wereld in het algemeen. GroenLinks denkt hierbij specifiek aan reclame voor kansspelen, fossiele brandstoffen en vlees. 

Steden als Amsterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem gingen al voor met een verbod voor bepaalde soorten reclame in de openbare ruimte. Raadslid Max van Lent: "Mensen zijn vrij om hun eigen keuzes te maken, maar reclames stimuleren de vraag naar producten. Gokverslaving leidt vaak tot grote financiële, maatschappelijke en psychische problemen en komt steeds vaker voor in de samenleving."

"Gemeenten doen hun uiterste best om haar inwoners uit financiële problemen te houden, maar als de buitenruimte tegelijkertijd volhangt met reclames voor kansspelen is dat vechten tegen de bierkaai. Er lijkt een landelijk verbod op kansspelreclames in de buitenruimte op komst, maar dit laat naar verwachting nog meer dan een jaar op zich wachten. Voor het klimaat geldt hetzelfde: de klimaatcrisis is de grootste uitdaging van deze tijd, maar hoe valt dit te rijmen met het stimuleren van vliegen en vlees eten? We hebben de macht om de vraag te remmen."

Van Lent vroeg het college afgelopen zomer al of het mogelijk was om iets aan kansspelreclames in de buitenruimte te doen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een clausule hierover in nieuwe contracten. Het antwoord van het college was dat de contracten voor buitenreclames nog jarenlang doorlopen, dus dat dat niet mogelijk was. "Maar het college kan wel degelijk aan de partij die in de gemeente de buitenreclame verzorgt vragen om niet meer met dit soort partijen in zee te gaan. Dit is dus wat wij nu aan het college vragen."

In diverse andere steden is er al besloten om bepaalde reclames te weren. Zo zijn in Tilburg zijn kansspelreclames vanaf volgend jaar verboden. In Amsterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem zijn ‘fossiele reclames’ op bijvoorbeeld auto’s en vliegreizen al verboden. Haarlem voegde daar een verbod op reclame voor vlees aan toe.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.