Pixabay

Buitenreclame in Alphen aan den Rijn aan banden?

GroenLinks Alphen aan den Rijn vraagt het college om te onderzoeken of er in de gemeente een einde kan komen aan buitenreclame voor zaken die schadelijk zijn voor onze inwoners en de wereld in het algemeen. GroenLinks denkt hierbij specifiek aan reclame voor kansspelen, fossiele brandstoffen en vlees. 

Steden als Amsterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem gingen al voor met een verbod voor bepaalde soorten reclame in de openbare ruimte. Raadslid Max van Lent: "Mensen zijn vrij om hun eigen keuzes te maken, maar reclames stimuleren de vraag naar producten. Gokverslaving leidt vaak tot grote financiële, maatschappelijke en psychische problemen en komt steeds vaker voor in de samenleving."

"Gemeenten doen hun uiterste best om haar inwoners uit financiële problemen te houden, maar als de buitenruimte tegelijkertijd volhangt met reclames voor kansspelen is dat vechten tegen de bierkaai. Er lijkt een landelijk verbod op kansspelreclames in de buitenruimte op komst, maar dit laat naar verwachting nog meer dan een jaar op zich wachten. Voor het klimaat geldt hetzelfde: de klimaatcrisis is de grootste uitdaging van deze tijd, maar hoe valt dit te rijmen met het stimuleren van vliegen en vlees eten? We hebben de macht om de vraag te remmen."

Van Lent vroeg het college afgelopen zomer al of het mogelijk was om iets aan kansspelreclames in de buitenruimte te doen, bijvoorbeeld door het toevoegen van een clausule hierover in nieuwe contracten. Het antwoord van het college was dat de contracten voor buitenreclames nog jarenlang doorlopen, dus dat dat niet mogelijk was. "Maar het college kan wel degelijk aan de partij die in de gemeente de buitenreclame verzorgt vragen om niet meer met dit soort partijen in zee te gaan. Dit is dus wat wij nu aan het college vragen."

In diverse andere steden is er al besloten om bepaalde reclames te weren. Zo zijn in Tilburg zijn kansspelreclames vanaf volgend jaar verboden. In Amsterdam, Den Haag, Leiden en Haarlem zijn ‘fossiele reclames’ op bijvoorbeeld auto’s en vliegreizen al verboden. Haarlem voegde daar een verbod op reclame voor vlees aan toe.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen vandaag 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater vandaag 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein vandaag 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen vandaag 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 vandaag 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca vandaag 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.