Rosoriginal
Advertorial Alphens Magazine 2022

Burgemeester en wethouders beantwoorden vragen

Ieder jaar staat er een interview met het gemeentebestuur in het Alphens.nl Magazine. Dit jaar hebben we de rollen omgedraaid en inwoners de gelegenheid gegeven vragen aan hen te stellen. In het artikel gaan de burgemeester en de wethouders in op de meest gestelde vragen.

Kan ik 5 minuten spreektijd krijgen tijdens de raadsvergadering?

Burgemeester Liesbeth Spies antwoordt: “Het is mogelijk om in te spreken tijdens een commissievergadering en in sommige gevallen ook in de raadsvergadering. Zo kun je direct aan de gemeenteraad jouw mening of zorg overbrengen. Je kan hiervoor een verzoek doen bij de griffie. Er zijn echter nog veel meer manieren om als inwoner je stem te laten horen en je bijdrage te leveren aan een fijnere, groenere en gezondere gemeente! Van een brief of mail schrijven aan college of raad, tot meedenken in het dorpsoverleg of een informatiebijeenkomst bijwonen over een project in je eigen buurt. Ook kun je met buurtgenoten een inwonersinitiatief opstarten voor je eigen wijk of de gebiedsadviseur aanspreken. En misschien nog wel het meest laagdrempelig: je stem uitbrengen tijdens verkiezingen! Alleen samen  kunnen we Alphen aan den Rijn nog mooier en beter maken.”

Wethouder Gerard van As kreeg vooral vragen over de woningbouw in de Gnephoek. Bijvoorbeeld: “Waarom wordt het Groene Hart opgeofferd voor woningbouw?” of “Wordt dit een wijk met dure huizen?”

Wethouder Gerard van As beseft zich dat Alphen aan den Rijn in het Groene Hart ligt en zorgvuldig met de ruimte om moet gaan. Hij antwoordt: “De vraag naar ruimte voor wonen, werken, mobiliteit, recreatie, energie, klimaat en natuur groeit en er zit een grens aan binnenstedelijk bouwen. Daarom hebben we onderzocht hoe we de gemeente op een verantwoorde manier verder kunnen ontwikkelen tot een gezonde leefomgeving voor mens en natuur, waarbij we de biodiversiteit vergroten. Nu is er in deze polder alleen grasland, straks een gebied waar het goed toeven is voor (weide)vogels. Ook maken we het gebied toegankelijk voor recreatie met fiets- en wandelpaden. En nee, het wordt geen wijk met alleen maar dure huizen: 60% van de woningen die hier gebouwd gaan wonen, zijn betaalbaar voor doelgroepen met lage- en middeninkomens.”

Hoe kan elke inwoner volledig tot ontplooiing komen als toegankelijkheid voor velen een probleem is?

Wethouder Anouk Noordermeer antwoordt: “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Dat mensen zelfstandig kunnen zijn en reizen waar zij heen willen. Wij beseffen ons goed dat dit voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend is. Wij proberen hier zoveel mogelijk aan te doen. Sinds 2020 hebben we een Agenda Toegankelijk Alphen aan den Rijn. Met de actiepunten die hier in staan proberen we de drempels voor mensen met een beperking weg te nemen. Het is belangrijk dat we bij verbouw, nieuwbouw of gebiedsinrichtingen toegankelijkheid direct meenemen.”

Een mooi voorbeeld hiervan is het Stadhuisplein: toen dit plein werd aangepast om het centrum te vergroenen, zijn ook toegankelijke bushaltes en een blindengeleideroute aangelegd. “In principe zijn alle bushaltes in onze gemeente voorzien van geleidelijnen. Soms liggen deze niet (meer) helemaal goed. Dan horen we dat als gemeente graag, zodat we het kunnen oplossen. Sowieso, vind je dat de toegankelijkheid ergens beter kan, laat het ons weten!”

Waarom realiseert de gemeente groen in het centrum van Alphen, maar worden er geen bomen geplant op plekken waar ze gerooid zijn, ter bevordering van groen in wijken en dorpen?

Wethouder Relus Breeuwsma antwoordt: “We gaan de komende jaren flink investeren in groen, onder andere door de entrees van de dorpen te vergroenen en door extra bomen te planten. Daar gaan alle wijken en dorpen van Alphen aan den Rijn wat van merken! Bomen zijn enorm belangrijk voor ons klimaat, biodiversiteit en natuurlijk onze gezondheid.”

Het komt echter ook voor dat bomen gekapt moeten worden. “Soms vanuit veiligheidsoverwegingen, soms om ruimte te maken voor een andere ontwikkeling. Daarbij is ons uitgangspunt altijd dat iedere boom die gekapt wordt, ook terug geplant wordt. Waar mogelijk gebeurt dit op dezelfde plek, en waar dat niet kan, wordt een andere plek gezocht. Dit najaar maken we een grote inhaalslag in het planten van bomen die in de afgelopen twee jaar zijn gekapt. Verspreid over de hele gemeente komen er dus aankomende winter veel bomen terug.”

Wat doet de gemeente aan klimaatadaptief bouwen?

Wethouder Gert van den Ham antwoordt: “We moeten veel doen aan vergroenen om hitte, water en droogte op een goede manier op te vangen. De Gnephoek bijvoorbeeld, wordt zo ingericht dat regenbuien tot 120 mm in het gebied kunnen worden opgevangen, vastgehouden en vertraagd afgevoerd. De bouwmethoden en -technieken zijn afgestemd op de kwaliteit van de bodem. We streven ook naar circulaire gebiedsontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld door toepassing van natuurlijke bouwmaterialen in plaats van steen, beton en cement of hergebruik van materialen.”

Wat zouden jullie het liefst willen beetpakken in Alphen aan den Rijn?

Wethouder Gert-Jan Schotanus antwoordt: “Leuke vraag! Mag ik twee onderwerpen noemen? Ik gun al onze inwoners een leven lang sporten, bewegen en ontspannen om gezond te blijven. En om zo eventuele problemen voor te zijn. Ik zie dan ook graag dat wij in onze gemeente alle faciliteiten daarvoor bieden. Daar zet ik mij voor in.”

Ook zou hij graag willen dat inwoners nog vaker initiatief nemen en meer betrokken zijn bij hun straat of wijk. “Hoe kan de gemeente je daar nog meer voor uitdagen en hoe gaan we dat nog beter doen met elkaar? Dat zijn dan meteen ook vragen en een uitnodiging aan jou; graag ga ik hierover in gesprek.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.