Josh Walet

Burgemeester en wethouders kijken naar locaties voor noodopvang Oekraïners

Het college van burgemeester en wethouders onderschrijft het statement van de Alphense gemeenteraad. Inmiddels worden enkele mogelijkheden onderzocht, zoals opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen en het ontbinden van het contract met Gazprom Energy.

Donderdag spraken alle fracties van de Alphense gemeenteraad zich uit voor opvang van vluchtelingen in Oekraïne. Hierin gaven zij aan dat het noodzakelijk is om ons voor te bereiden op de opvang van vluchtelingen in onze regio. “We willen ons college van B&W de steun en het mandaat geven om proactief te handelen, als er aan onze deur wordt geklopt voor opvang of steun.” Het gebied Hoorn-West werd door de gemeenteraad aangedragen om in te richten als noodopvanglocatie met tijdelijke woningen.

Tekst loopt door onder de foto

gemeenteraad oekraine opvang.jpg

Hartverwarmende initiatieven

In een reactie op dit statement laat het college weten dat ook zij de Russische inval veroordelen en meeleven met de inwoners van Oekraïne. “Het is duidelijk dat deze oorlog humanitaire gevolgen heeft nu miljoenen inwoners op de vlucht zijn. Gelukkig komt de humanitaire noodsteun vanuit de landelijke overheid op gang. En zien we in de samenleving hele mooie en hartverwarmende initiatieven ontstaan om de inwoners van Oekraïne te ondersteunen met kleding, voedselpakketten en medicijnen.”

Het college vervolgt: “Omdat sommige initiatieven effectiever zijn op een wat grotere schaal, heeft de VNG het forum Oekraïne geopend waarop gemeenten voorbeelden, vragen, tips etc. met betrekking tot de situatie in Oekraïne kunnen plaatsen. Wij volgen de informatie die hier gedeeld wordt en zullen lokale initiatieven zo nodig informeren.”

Locaties voor noodopvang

Wat betreft noodopvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen onderzoekt de gemeente momenteel de mogelijkheden. “Het is goed te zien dat de raad meedenkt over tijdelijke woningbouw voor de opvang van vluchtelingen en ook geld hiervoor beschikbaar wil stellen”, zegt het college. “Ook hier loopt de coördinatie via de veiligheidsregio en het COA, maar zorgen wij dat we voorbereid zijn als de vraag komt. We kijken daarbij niet alleen naar locaties voor tijdelijke woningbouw, maar ook naar leegstaande panden.”

Daarnaast onderzoekt de gemeente of zij het contract met Gazprom Energy kunnen ontbinden en wat daar de consequenties van zijn, zo werd eerder deze week al duidelijk. “Wij hebben dit contract met meerdere gemeenten afgesloten, dus we trekken daarin gezamenlijk op. Belangrijk daarbij is ook de mogelijkheid om op korte termijn een andere leverancier te vinden”, aldus het college. “We zijn ons ervan bewust dat deze oorlog en de economische sancties mogelijk gevolgen gaat hebben voor onze inwoners en ondernemers. Als gemeentebestuur zullen wij naast hen staan en daar waar mogelijk ondersteunen. Net als iedereen, hopen we dat er snel een einde komt aan deze oorlog.”

De Alphense zendmast kleurt de komende periode blauw en geel als steunbetuiging aan Oekraïne. 

Zendmast blauw geel


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:09

Meer verkeersdrukte verwacht vanwege het paasweekend

Met het paasweekend in het vooruitzicht wordt verwacht dat zowel vandaag als het komende weekend drukker zullen zijn op de wegen dan normaal. Vooral op donderdag 28 maart moeten weggebruikers rekening houden met een vroege en drukke avondspits.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.