Alphens EV

Burgemeester en wethouders teleurgesteld in houding Rijksoverheid

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn is niet blij met de Nederlandse politiek. De Rijksoverheid blijft vasthouden aan bezuinigingen op het Gemeentefonds. Daarom moeten alle gemeenten fors bezuinigen. Vanuit het Alphense college wordt geprobeerd om, samen met andere gemeenten, druk uit te oefenen op het Rijk om meer geld beschikbaar te stellen.

Donderdag 23 mei is de Kadernota 2025 naar de Alphense gemeenteraad gestuurd. In deze nota staat waaraan de gemeente in 2025, en de jaren erna, haar geld uit gaat geven. Omdat er aanzienlijk minder geld binnenkomt vanuit het Rijk moet er fors worden bezuinigd. "We hebben nog niet eerder zoveel miljoenen moeten bezuinigen", meldt wethouder van financiën, Gert van den Ham.

De bezuinigingen zijn over 2025 ongeveer 15,9 miljoen euro en in 2028 is dat 25,6 euro. "We zijn wel blij dat we erin zijn geslaagd om de eerste en laatste begroting van de komende periode van vier jaar sluitend te krijgen", aldus de wethouder. "In de jaren 2026 en 2027 zitten nog tekorten. We moeten nog 10 tot 11 miljoen vinden voor 2026. Dit gaat van onze algemene reserve af. Het tekort van 3,5 miljoen voor 2027 is niet zoveel." Er zijn elk jaar twee sporen om het Alphense huishoudboekje sluitend te krijgen. Enerzijds wordt er bezuinigd, anderzijds worden lasten verzwaard. Dat is dus vooralsnog gelukt. "Maar we kunnen niet op onze handen gaan zitten."

Lobby bij landelijke partijen

Burgemeester Spies en de wethouders zijn niet blij met de manier waarop de Rijksoverheid met gemeenten omgaat. Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zal worden aangedrongen op ‘protesten’ richting Rijk door de burgemeester en wethouders Gert van den Ham en Anouk Noordermeer. "We willen meer aandacht voor de hoge nood van alle gemeenten. De rode draad lijkt nog erg op: wel taken, geen geld", zegt Noordermeer. "We zijn ook aan het lobbyen via landelijke partijlijnen. Het gevoel van urgentie, alle gemeenten hebben het heel moeilijk, leeft nog niet voldoende."

Lichtpuntjes

Er lijken wel een paar lichtpuntjes. Enerzijds kan het zijn dat een nieuw kabinet een aantal gunstige maatregelen neemt, al zit hier meteen een forse korting bij. Anderzijds is er hoop op extra geld vanuit de Meicirculaire. Dit is een overzicht van alle ontwikkelingen in het Gemeentefonds, hier worden gemeenten uit betaald, en daarin worden de cijfers bijgesteld. Wethouder Van den Ham heeft hoop, maar wethouder Gert-Jan Schotanus is optimistischer. Het belangrijkste voor het college is om alle voorzieningen zo goed mogelijk op peil te houden. "Hoe behouden we de kwaliteit van leven? Die is best hoog, maar dat willen we ook."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.