Joost Manusama, de eerste Molukse burgemeester van Nederland, heeft tijdens zijn vakantie op Bali een bijzondere ontmoeting gehad met Yayasan Kolewa Harapan Indonesië. Samen met zijn vrouw Nancy en zijn neef Tony Manusama, die als vrijwilliger bij Kolewa werkt, bezocht hij de Indonesische partnerorganisatie van de Alphense stichting Kolewa. Tijdens het bezoek maakte de burgemeester kennis met de diverse projecten die de stichting in Indonesië uitvoert.
Syta Plantinga, voorzitter en oprichter van Kolewa, en teamleider Ana vertelden gepassioneerd over de recente ontwikkelingen, waaronder een bezoek aan Ambon. De stichting heeft als doel kinderen met een schisis te helpen door hen in Indonesië te opereren en tijdens hun herstel op te vangen in het Kolewa opvanghuis Rumah Bicara in Denpasar. Burgemeester Manusama was onder de indruk van het werk dat Kolewa verricht. “Het is ontzettend mooi om te zien hoe deze stichting een verschil maakt in het leven van zoveel kinderen en hun families. Ik bewonder het engagement van Syta Plantinga en haar team,” aldus de burgemeester.
De ontmoeting was inspirerend en vond plaats in het bijzijn van Koos van Alphen, gepensioneerd huisarts en bestuurslid en medisch adviseur binnen de stichting.
Over Kolewa Harapan Indonesië
Kolewa Harapan Indonesië zet zich in voor kinderen die zijn geboren met een schisis, anusatresie, spina bifida, of die verminkt zijn door ernstige brandwonden in Indonesië. De stichting biedt medische zorg, opvang en educatie om deze kinderen een toekomst met een glimlach te geven. Lokale scouts op de Nusa Tenggara eilanden, de Nusa Barat eilanden en de Molukse eilanden leggen de eerste huisbezoeken af en bieden hulp aan. Omdat behandelingen op de eigen eilanden niet beschikbaar zijn en reizen voor deze families financieel onmogelijk is, zijn de inspanningen van Kolewa van groot belang.
Stichting Kolewa
De kosten voor reis, verblijf, begeleiding en medische behandeling worden voornamelijk mogelijk gemaakt door donaties uit Nederland. Het Nederlandse bestuur zet zich hier met verve voor in. In het opvanghuis kunnen 26 kinderen, samen met één begeleidende ouder, worden gehuisvest. Burgemeester Manusama zag met eigen ogen hoe goed de tijdelijke bewoners worden verzorgd toen hij de keuken en slaapkamers bekeek en gesprekken voerde met enkele patiënten. Bij het zien van de wachtlijst op het kantoor van de stichting realiseerde hij zich dat er nog veel werk aan de winkel is, zowel in Indonesië als in Nederland.