Burgemeester Spies: “Afsluitingen zijn in handen van de inwoners”

Burgemeesters krijgen vanaf deze week de bevoegdheid om te handhaven mocht dit noodzakelijk zijn. Burgemeester Liesbeth Spies laat weten dat dit volledig in handen van inwoners ligt: “Schouders ophalen kunnen we ons niet meer permitteren.”

Op maandagavond 23 maart kwam het kabinet met aangescherpte maatregelen in verband met het coronavirus. Dit naar aanleiding van het afgelopen weekend, toen veel mensen in grote groepen bij elkaar kwamen op plekken als het strand of het park. Ook in Alphen was dit het geval.

Drukte

“Afgelopen weekend was het heel spannend”, laat Spies weten. “Bijvoorbeeld de weekmarkt op zaterdag, waar we extra maatregelen voor hadden getroffen. De marktkooplui hadden allemaal erg hun best gedaan om hun kramen op een goede manier in te delen om aan de maatregelen te voldoen.”

Op diverse plekken in Alphen was het erg druk afgelopen weekend, zoals in het Europapark en in het Zegerslootgebied. En dat moet volgens Spies anders. “Op deze manier kan het niet. Het besef moet komen dat het serieus mis is in Nederland. We kunnen het ons niet meer permitteren om onze schouders ervoor op te halen.”

Zelf in de hand

Spies roept Alphenaren op om zich aan de regels te houden. “Inwoners hebben het zelf in de hand of er bepaalde plekken in Alphen worden afgesloten. Als iedereen zich aan de regels houdt, dan hoeven er geen maatregelen genomen te worden. Gebeurt dit niet? Dan moet er gehandhaafd worden door gebieden en winkels te sluiten en boetes uit te delen.”

Spies vervolgt: “Het is jammer dat dit soort maatregelen nodig zijn. Veel mensen houden zich aan de maatregelen, maar er zijn toch nog steeds mensen bij wie de boodschap niet aankomt en die zich er niet aan houden. Alphenaren moeten weten dat dit serieus is. En als we ons er allemaal aan houden, dan kunnen we gewoon zo leven.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.