Gemeente Alphen aan den Rijn

Burgemeester Spies: “Bij een eventuele nieuwe coronauitbraak zijn we goed voorbereid”

Mocht het aantal coronabesmettingen weer oplopen, dan volgt er waarschijnlijk een regionale of lokale lockdown in plaats van een landelijke lockdown. Burgemeesters uit het hele land bereiden zich daarom voor op een dergelijke lockdown. Hoe is Alphen voorbereid op een eventuele uitbraak? Burgemeester Liesbeth Spies geeft antwoord.

In verschillende Europese landen laait het virus weer op, waaronder in Spanje en Frankrijk. Maar in plaats van een landelijke lockdown, kiezen zij ervoor om bepaalde regio’s op slot te doen. Dit allemaal om het virus in bepaalde gebieden in toom te kunnen houden. In Nederland is er (nog) geen nieuwe uitbraak van het coronavirus. Maar mocht dit wel gebeuren, dan zijn de Nederlandse burgemeesters voorbereid. Dit blijkt uit een overleg tussen de voorzitters van alle veiligheidsregio’s.

Voorbereid op een eventuele uitbraak

Maar hoe zit dat in Alphen? Stel dat het virus hier weer oplaait, hoe gaat de burgemeester hier dan mee om? Burgemeester Spies licht toe: “Aan het begin van de coronacrisis hebben wij een crisisorganisatie ingericht. Deze zorgt voor coördinatie op alle vraagstukken die met het coronavirus te maken hebben. Vanuit de gemeentelijke crisisorganisatie zijn er directe lijnen met de Veiligheidsregio. De voorzitter van de Veiligheidsregio is op zijn beurt lid van het Veiligheidsberaad, waar coördinatie en afstemming tussen de veiligheidsregio's plaatsvindt en het gesprek met het kabinet gevoerd wordt. Via deze korte lijnen worden informatie en maatregelen op elkaar afgestemd, zodat snel besluiten en acties genomen kunnen worden.”

Met het versoepelen van de coronamaatregelen en het weer op gang komen van het normale leven, zijn de werkzaamheden van de crisisorganisatie gedeeltelijk afgeschaald. Maar zodra het coronavirus weer oplaait in Alphen zal er direct actie worden ondernomen, ook al is de vorm waarop dit gebeurt nog niet duidelijk. “Bij een eventuele nieuwe uitbraak wordt de crisisorganisatie weer versterkt. We hebben de afgelopen maanden veel geleerd van wat er tijdens de coronacrisis op ons af is gekomen. We hebben ook ervaren dat veel taken snel konden worden opgepakt. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat we bij een eventuele nieuwe uitbraak goed voorbereid zijn.”

Meer weerstand tegen coronamaatregelen

Het aantal besmettingen is in Nederland nu stabiel, in Alphen werden er vorige week zelfs helemaal geen coronabesmettingen vastgesteld. Maar mensen krijgen steeds meer moeite met het volgen van de regels en het bewaren van de 1,5 meter afstand, wat zelfs heeft geresulteerd in een stil protest bij het gemeentehuis in Alphen. Zeker met zonnig weer trekken veel mensen eropuit, waardoor de maatregelen niet altijd worden nageleefd.

Burgemeester Spies merkt dat dit in Alphen ook het geval is. “Ook wij zien dat met het teruglopen van besmettingen en ziekenhuisopnames, het draagvlak voor de coronaregels afneemt. Wij zijn daarom blij dat veel activiteiten inmiddels weer plaats mogen vinden, zij het op 1,5 meter afstand.” Wel benadrukte ze dat het houden van die 1,5 meter afstand erg belangrijk is. “Het virus is echt nog niet weg, en een nieuwe uitbraak willen we met zijn allen voorkomen. Ik roep iedereen daarom op om waakzaa​m te blijven en de regels die nu nog gelden zo goed mogelijk op te volgen.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.