Gemeente Alphen aan den Rijn

Burgemeester Spies: “Bij een eventuele nieuwe coronauitbraak zijn we goed voorbereid”

Mocht het aantal coronabesmettingen weer oplopen, dan volgt er waarschijnlijk een regionale of lokale lockdown in plaats van een landelijke lockdown. Burgemeesters uit het hele land bereiden zich daarom voor op een dergelijke lockdown. Hoe is Alphen voorbereid op een eventuele uitbraak? Burgemeester Liesbeth Spies geeft antwoord.

In verschillende Europese landen laait het virus weer op, waaronder in Spanje en Frankrijk. Maar in plaats van een landelijke lockdown, kiezen zij ervoor om bepaalde regio’s op slot te doen. Dit allemaal om het virus in bepaalde gebieden in toom te kunnen houden. In Nederland is er (nog) geen nieuwe uitbraak van het coronavirus. Maar mocht dit wel gebeuren, dan zijn de Nederlandse burgemeesters voorbereid. Dit blijkt uit een overleg tussen de voorzitters van alle veiligheidsregio’s.

Voorbereid op een eventuele uitbraak

Maar hoe zit dat in Alphen? Stel dat het virus hier weer oplaait, hoe gaat de burgemeester hier dan mee om? Burgemeester Spies licht toe: “Aan het begin van de coronacrisis hebben wij een crisisorganisatie ingericht. Deze zorgt voor coördinatie op alle vraagstukken die met het coronavirus te maken hebben. Vanuit de gemeentelijke crisisorganisatie zijn er directe lijnen met de Veiligheidsregio. De voorzitter van de Veiligheidsregio is op zijn beurt lid van het Veiligheidsberaad, waar coördinatie en afstemming tussen de veiligheidsregio's plaatsvindt en het gesprek met het kabinet gevoerd wordt. Via deze korte lijnen worden informatie en maatregelen op elkaar afgestemd, zodat snel besluiten en acties genomen kunnen worden.”

Met het versoepelen van de coronamaatregelen en het weer op gang komen van het normale leven, zijn de werkzaamheden van de crisisorganisatie gedeeltelijk afgeschaald. Maar zodra het coronavirus weer oplaait in Alphen zal er direct actie worden ondernomen, ook al is de vorm waarop dit gebeurt nog niet duidelijk. “Bij een eventuele nieuwe uitbraak wordt de crisisorganisatie weer versterkt. We hebben de afgelopen maanden veel geleerd van wat er tijdens de coronacrisis op ons af is gekomen. We hebben ook ervaren dat veel taken snel konden worden opgepakt. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat we bij een eventuele nieuwe uitbraak goed voorbereid zijn.”

Meer weerstand tegen coronamaatregelen

Het aantal besmettingen is in Nederland nu stabiel, in Alphen werden er vorige week zelfs helemaal geen coronabesmettingen vastgesteld. Maar mensen krijgen steeds meer moeite met het volgen van de regels en het bewaren van de 1,5 meter afstand, wat zelfs heeft geresulteerd in een stil protest bij het gemeentehuis in Alphen. Zeker met zonnig weer trekken veel mensen eropuit, waardoor de maatregelen niet altijd worden nageleefd.

Burgemeester Spies merkt dat dit in Alphen ook het geval is. “Ook wij zien dat met het teruglopen van besmettingen en ziekenhuisopnames, het draagvlak voor de coronaregels afneemt. Wij zijn daarom blij dat veel activiteiten inmiddels weer plaats mogen vinden, zij het op 1,5 meter afstand.” Wel benadrukte ze dat het houden van die 1,5 meter afstand erg belangrijk is. “Het virus is echt nog niet weg, en een nieuwe uitbraak willen we met zijn allen voorkomen. Ik roep iedereen daarom op om waakzaa​m te blijven en de regels die nu nog gelden zo goed mogelijk op te volgen.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.