Gemeente Alphen aan den Rijn

Burgemeester Spies neemt nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst

Burgemeester Liesbeth Spies heeft maandag de nieuwe VHG-handleiding De Levende Openbare Ruimte in ontvangst genomen. Deze handleiding gaat over groen in de openbare ruimte en semi-openbaar groen.

Het is een boekwerk vol inspirerende praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige gezonde en leefbare steden. Eén van de voorbeelden in het boek betreft de duurzame vergroening van het stadshart van Alphen aan den Rijn. De handleiding is in opdracht van VHG geschreven door Kim van der Leest en met medewerking van NL Greenlabel tot stand gekomen.

Helpen en inspireren

De handleiding is bedoeld om provincies, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, landschapsarchitecten en groenprofessionals te helpen en inspireren bij het integraal ontwerpen, aanleggen en beheren van levende openbare ruimten. Alphen aan den Rijn wil het stadscentrum duurzaam vergroenen, zodat de stad een prettige en gezonde plek is om te wonen, werken, winkelen en ontmoeten.

Bovendien is de ambitie dat het stedelijk groen bijdraagt aan het oplossen van uitdagingen op het gebied van gezondheid, biodiversiteit en klimaat. Om een weloverwogen ontwerp te kunnen maken, waarbij gekeken wordt waar de baten van groen het grootst zijn, maakt de gemeente gebruik van de NL Gebiedslabel-methodiek. Deze maakt duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en inzichtelijk.

Duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden

Burgemeester Spies nam de handleiding afgelopen maandag in ontvangst van VHG-voorzitter Rien van der Spek en VHG-directeur Egbert Roozen. Zij was verrast door de uitgebreide opzet van het boekwerk, dat meer dan 500 gerealiseerde praktijkvoorbeelden met toelichting bevat, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk.

“Deze handleiding, op initiatief van VHG, is een bron van inspiratie en biedt goede voorbeelden van groene projecten in de openbare ruimte. Door kennis te delen en te leren van elkaar, werken we samen aan duurzame, gezonde en aantrekkelijke steden”, aldus de burgemeester. “Dit sluit goed aan op het Masterplan Groen-Blauw Stadshart Alphen aan den Rijn, dat zich onder andere met vergroening richt op gezonde inwoners, een klimaatbestendige stad en een vitale economie.”

Groene baten

Met dit concept voor een levende openbare ruimte wil Branchevereniging VHG laten zien hoe groen kan worden toegepast in de bebouwde omgeving. Want niet alleen in tuinen en rondom, op en in gebouwen, maar ook in de openbare ruimte zijn tal van baten te realiseren. Groen is goed voor mens, klimaat, natuur en economie. “In deze handleiding presenteren we daarvoor groene oplossingen”, aldus VHG-directeur Egbert Roozen. “Deze sluiten ook goed aan op de Green Deals en de nieuwe Omgevingswet, die insteken op integrale samenwerking en innovatie.”

Het belang van groen

In de handleiding is veel aandacht voor het belang van de bodem en het behoud van gezonde bomen. Ook oplossingen tegen hittestress en multifunctionele wadi’s komen aan bod, evenals ecologische bermen. Daarnaast gaat de handleiding over beweegvriendelijke steden, drukte verdelen en stille plekken. En over ontwikkelingen zoals burgerparticipatie en deeltuinen. Steeds wordt daarbij het belang van vakkundige aanleg en professioneel beheer benadrukt. Alphen aan den Rijn betrekt hiervoor diverse groenpartners bij de plannen. Zij denken mee over ontwerp, aanleg en tienjarig onderhoud van het groen.

Het boekwerk is te bestellen via de VHG-website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.