Burgemeester Spies roept op: “Maak gebruik van je stemrecht”

Op woensdag 17 maart mogen we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Burgemeester Liesbeth Spies roept iedereen op om gebruik te maken van het stemrecht. “Laat jouw stemrecht niet verloren gaan, want iedere stem telt mee.”

“Gelukkig leven wij in Nederland in een moderne democratie. En bij die democratie hoort een heel belangrijk grondrecht: je mag aan de verkiezingen deelnemen en op die manier bepalen hoe de Tweede Kamer eruit komt te zien. Door je stemrecht te gebruiken heb je direct invloed op belangrijke keuzes die in Nederland worden gemaakt en die ook direct op onze directe omgeving van invloed kunnen zijn”, zegt Spies. Daarom roept ze Alphenaren op om vooral hun stem uit te brengen. “Laat je stem dus niet verloren gaan.”

Coronamaatregelen

Er zijn veel maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen. Door het coronavirus verloopt de inrichting en werkwijze in de stembureaus daarom ook anders dan normaal. Het stembureau wordt zo ingericht dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook worden er schermen geplaatst tussen stembureauleden en kiezers en zijn er diverse beschermingsmiddelen en desinfectiemiddelen beschikbaar. Bij binnenkomst worden kiezers gevraagd om een mondkapje te dragen en de handen te desinfecteren.

Lees ook: Kunnen we veilig stemmen? Demissionair minister Ollongren kwam op werkbezoek om dat te testen

De stembureauleden en tellers die zich bezighouden met bovenstaande werkzaamheden, hoeven hier niet op te letten. De gemeente zet namelijk een extra stembureaulid in om ervoor te zorgen dat kiezers onderling voldoende afstand bewaren, er niet te veel kiezers tegelijkertijd in het stembureau aanwezig zijn en de andere aanwijzingen goed worden opgevolgd. Het minimumaantal stembureauleden per stembureau is dan ook verhoogd van 3 naar 4. Kiezers die zich niet aan de regels houden, kunnen de toegang tot het stemlokaal worden ontzegd of worden verzocht het stemlokaal te verlaten. 

Kiezers die tot de risicogroep behoren kunnen tijdens deze verkiezingen ook gebruik maken van de mogelijkheid om eerder te stemmen. Zij kunnen dinsdag 16 maart tot 21:00 uur nog terecht in een aantal geselecteerde stembureaus in de gemeente. Daarnaast is het mogelijk om per brief te stemmen, wat voor veel ouderen een uitkomst blijkt. Ook is het mogelijk om te stemmen door iemand anders te machtigen.

Lees ook: Stembureau appartementencomplex Stichting Driehoorne verplaatst


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.