Josh Walet

Busluifel bij NS-station wordt verwijderd

De busluifel in het Stationsgebied wordt medio juni verwijderd. Dit omdat de veiligheid niet in alle omstandigheden kan worden gegarandeerd. Het verwijderen kost 150.000 euro. In een later stadium wordt besloten door welk bouwwerk de luifel wordt vervangen.

Het slopen van de busluifel is de goedkoopste optie uit drie mogelijkheden: slopen, versterken of vervangen. Het college van burgemeester en wethouders kiest voor direct slopen voor een vast bedrag van 150.000 euro.

Uit een onlangs gehouden onderzoek blijkt dat de luifel, bestaande een stalen constructie met glas op betonnen kolommen, niet onder alle omstandigheden veilig is. Tijdens zwaar weer, meer dan windkracht 6, moet de omgeving worden afgesloten. Wethouder Relus Breeuwsma: "Dit is overigens nog niet gebeurd. De constructie is een punt van zorg, maar niet direct onveilig."

Tekst loopt door onder de foto

Busluifel ns station

Dat de luifel wordt gesloopt, zonder dat er andere plannen voor het busstation zijn, heeft te maken met het overkoepelende programma voor de hele stationsomgeving inclusief de verbinding met het Stadshart Hoge Zijde. "Er moet in ieder geval meer groen in deze omgeving", zegt Breeuwsma. "Het doel is om de entree van de stad in de buurt van het station te verbeteren."

Naar Civiele Werken
De luifel is in 2012 gebouwd. In 2020 is tijdens de storm Ciara gemeld dat het dak meebewoog met de windvlagen. Er is geen schade geconstateerd tijdens een visuele inspectie.

In 2021 is de busluifel ondergebracht bij de afdeling Civiele Werken (bruggen). Voorheen was de luifel ondergebracht bij Openbare Werken. Omdat de luifel is opgenomen in het inspectieprogramma van Civiele Werken is ook vastgelegd wanneer inspecties en onderhoud plaatsvinden.

Afwijking en speling
In oktober 2022 is onderzoek gehouden, voor de regulier geplande inspectie van 2023, naar de constructie met daaropvolgend in december 2022 een trekproef. Hoewel de proef is doorstaan, is er onzekerheid over de veiligheid. Daarbij speelt mee dat “de constructie afwijkt van het originele vergunde ontwerp en dat bij de bevestiging van de luifelconstructie op de betonpilaar speling vertoonde op een aantal bevestigingsbouten”. Dit blijkt uit het rapport.

Busluifel ns station


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.