Museumpark Archeon
Advertorial Evenement

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

In Museumpark Archeon loop je door de Canon van Nederland. Begin je ontdekkingsreis in het Archeologiehuis, waar een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland wordt gepresenteerd aan de hand van een schat aan archeologische vondsten.

Volg de route door de prehistorie, die begint bij het mesolithicum in Archeon en waar je meer te weten komt over de tijd van Trijntje, die leefde in de periode van de Jagers en Verzamelaars. Kinderen kunnen hun eigen broodje bakken bij de eerste boeren en ervaren hoe een hunebed wordt gebouwd. Kinderen kunnen zelfs een mini-hunebed bouwen en iedereen kan helpen bij het kei trekken.

In de Romeinse tijd nemen bezoekers plaats in de Romeinse schoolbanken en volgen ze een les zoals dat er 2000 jaar geleden aan toe ging. Loop via de Romeinse weg ‘Via Albaniana’ naar het Badhuis, waar de Romeinen het badhuis laten zien en een Romeinse massage verzorgen. Het originele badhuis staat in Heerlen. Ook wordt er een VR-presentatie getoond in het Triclinium. In de restauratiewerf van de Zwammerdamschepen worden de Zwammerdamschepen live gerestaureerd, waarbij de gidsen alles vertellen over de schepen.

In Dorestad, de Vikingnederzetting in Archeon die werd gesticht in de Karolingische tijd, kunnen bezoekers leren schrijven met runen.

Tijdens de Canondagen zijn er speciale rondleidingen in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Processie van Willibrordus en speciale lezing over de zwarte dood

In de middeleeuwen wordt vanuit het Klooster aandacht besteed aan Willibrordus. De Minderbroeders en poorters uit de stad voeren samen met bezoekers een middeleeuws spel op rond zijn persoon over belangrijke thema’s uit zijn leven. Een zingende processiegang van de broeders naar het Huis van de Visser, waar Willibrordus per boot aankomt, en vervolgens wordt hij zingend begeleid naar de markt. Hier spreekt hij een in Utrecht bewaarde Oudsaksische Doopformule uit de 8e eeuw uit tijdens een “hernieuwing van de Doopbeloften”. Tijdens de Springprocessie naar het Klooster worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen. Bij het Klooster wordt Willibrordus nog feestelijk toegezongen. De liederen die tijdens het middeleeuwse spel worden gebruikt, dateren uit de 9e eeuw.

In het chirurgijnshuis kunnen bezoekers ’s middags luisteren naar een verhaal en meer leren over kennis en inzichten over de “Zwarte dood” uit het canonvenster van de 14e eeuw. De vertellingen zijn aan de hand van het (gefingeerde maar op bronnen gebaseerde) verslag over de pest die Jehan of Johan overkwam.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.