Pixabay

Capuchons en baseball caps: scooterrijders dragen alles behalve goedgekeurde helmen

Sinds 1 januari 2023 is het in Nederland verplicht om op alle brom-/snorfietsen een helm te dragen. De Alphense politie treft echter vaak ‘creatieve’ oplossingen aan en roept inwoners op een veilige helm aan te schaffen.

“Sinds januari 2023 is het verplicht om ook op een snorfiets een goedgekeurde helm te dragen. De reden hiervoor is om zo min mogelijk kans te hebben op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval”, begint Politie Basisteam Alphen aan den Rijn. Ze vervolgen: “We zien veel creatieve oplossingen voor de helmplicht voorbij komen.” Zo zijn er al fietshelmen, speedpedelec helmen, capuchons en baseball caps voorbijgekomen.

De politie herinnert mensen er daarom aan om aan de regels te letten bij het kopen van een helm. De helm heeft een cirkel met daarin een hoofdletter E. Achter de E staat een cijfer wat voor een land uit de Europese Unie staat. “In Nederland krijgen alle goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU goedgekeurde helmen voldoen”, aldus de politie.

Als laatste laat de politie weten dat ook goedgekeurde speedpedelec helmen wel mogen. “Die zijn te herkennen aan de markering NTA 8776:2016.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.