CDA Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

CDA: Waardering voor prestaties, maar uitdagingen vragen om actie

Donderdagavond waren de algemene beschouwingen, waar de gemeenteraad de jaarstukken van afgelopen jaar besprak. Het CDA Alphen aan den Rijn heeft zijn waardering uitgesproken voor het college en de ambtelijke organisatie. 

Ondanks de vele uitdagingen op het gebied van vluchtelingenopvang, woningbouw, stikstof en de energiecrisis, blijft Alphen aan den Rijn de veiligste 100.000+ gemeente van Nederland. Onze financiën zijn sterk en onze inwoners behoren tot de meest tevreden van het land. Een groot compliment.

Echter, deze prestaties staan onder druk en de zorgkosten rijzen de pan uit. Het CDA gelooft niet dat we dit probleem kunnen oplossen door simpelweg meer geld naar de zorg te blijven sturen. Er moet worden ingezet op preventie, zodat we bestaanszekerheid vergroten en niet alles hoeven om te zetten in zorgvragen. Daarnaast vindt het CDA het belangrijk dat de gemeente niet opdraait voor valse verwachtingen die het Rijk creëert.

Fractievoorzitter Jeroen van Gool vroeg de wethouder financiën om een analyse te maken van de overschotten en onderbestedingen, zodat de gemeente kan investeren in achterstallige zaken zoals reconstructies, verduurzaming, woningbouw en het sociaal domein.

Het CDA wil een deel van het positieve resultaat van 2022 inzetten om de energietransitie te versnellen. Het CDA Alphen aan den Rijn wil weten of inwoners een subsidievoordeel geboden kan worden bij de aanschaf van zonnepanelen of warmtepompen. Daarnaast is het CDA blij met het doorbraakprogramma voor verbeterde communicatie met onze inwoners. Luisteren naar de inwoners is essentieel en daarbij horen ook de gebiedsadviseurs en hun spreekuren. Dit buiten-naar-binnen-werken moet worden voortgezet.

Verder vroegen het CDA aandacht voor investeringen in openbaar groen en onderhoud, de groene entrees in de kernen en de aanplant van 100.000 bomen. Recreatie en toerisme zijn eveneens van groot belang en verdienen een prominente plek in de begroting. Tot slot is het CDA verheugd over de voortgang van de woningbouw, met name bij de flexwoningen aan de Zaagmolenweg en de aankomende woningbouw in de Gnephoek. Dit is goed nieuws voor de vele woningzoekenden in onze gemeente.


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.