CDA Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

CDA zet zich in voor vrijwilligersorganisaties en roept op tot gezamenlijk proces richting begroting

Tijdens de recente gemeenteraadsvergadering heeft CDA-fractievoorzitter Jeroen van Gool een krachtig pleidooi gehouden voor de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en het opzetten van een gezamenlijk proces naar de begroting. In zijn toespraak benadrukte hij het belang van vrijwilligers en riep het college op om ondanks financiële uitdagingen de steun voor deze organisaties te waarborgen.

Van Gool begon zijn betoog met een vergelijking tussen de toetsweek van zijn kinderen en het proces naar de Kadernota. Het CDA prees de gezamenlijke inspanningen van de raad en de ambtelijke organisatie bij het zoeken naar financiële ruimte. Dit harde werk heeft geleid tot een samenhangend pakket aan maatregelen, zoals vertaald in de Kadernota. Ook keek het CDA kort terug op de jaarrekening, waarbij Van Gool trots sprak over de investeringen in jeugdzorg, maatschappelijke subsidies en woningbouw.

Bij de behandeling van de Kadernota uitte het CDA hun zorgen over de financiële positie van de gemeente. Er werd benadrukt dat ondanks een lichte verlichting door de Meicirculaire, er nog veel landelijke onduidelijkheid bestaat en sommige grote beslissingen tot de begroting moeten worden uitgesteld.

CDA benadrukt belang van vrijwilligerswerk

Een belangrijk deel van de bijdrage van het CDA richtte zich op vrijwilligersorganisaties zoals de Reddingsbrigade, zwembaden, Kinderboerderij, Bibliotheek en stichting RESA, die vele honderden vrijwilligers vertegenwoordigen. "Vrijwilligers zijn goud waard volgens het CDA", aldus Van Gool. Hij vroeg het college om toezeggingen te doen en ruimte te vinden, bijvoorbeeld via de middelen van de Meicirculaire, om sportverenigingen en vrijwilligers te blijven ondersteunen.

Het CDA prees tevens het college voor de bezuinigingen op inhuur en interne organisatie, en riep op om dit te zien als een kans voor een herziening van de organisatiestructuur en sturing, in plaats van een ambitieverlaging.

Veiligheid en duurzaamheid als prioriteit

Verder benadrukte het CDA dat Alphen aan den Rijn in 2023 opnieuw de veiligste 100.000+-gemeente van Nederland was. "Een dikke 10!" zei Van Gool trots. Hij onderstreepte het belang van een schone en veilige gemeente en sprak zich uit tegen bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte en verduurzaming. "Nu bezuinigen op dit vlak is de rekening doorschuiven naar later", waarschuwde hij.

Het CDA sloot hun inbreng af met een oproep aan het college om richting de begroting een marge in te bouwen, zodat zowel de raad als het college bij meevallers hun ambities kunnen bijstellen. "Net zoals mijn kinderen tijdens hun toetsweek de balans opmaken en hun inzet aanpassen, moeten wij dat als gemeente ook doen. Met het volste vertrouwen dat wij met vlag en wimpel zullen slagen", aldus Van Gool.

Deze oproep onderstreept de inzet van het CDA voor een participatieve benadering bij het opstellen van de begroting, waarbij de raad en het college gezamenlijk werken aan oplossingen voor de financiële uitdagingen van de gemeente.


Meer nieuws

Overige vandaag 09:10

Opening van de eerste Kwiek Beweegroute in Alphen aan den Rijn

De eerste Kwiek Beweegroute in Alphen aan den Rijn wordt een feit! Phemia de Boer van sport- en beweegbedrijf Phemia Move heeft in samenwerking met Stichting Help Anders, Alphen Vitaal en de gemeente Alphen aan den Rijn de aanleg van deze beweegroute in de Edelstenenbuurt mogelijk gemaakt. De opening van de route valt samen met de Nationale Beweegweek 2024.

Overige gisteren 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten gisteren 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken gisteren 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.