Josh Walet

Cees Veldkamp is een ‘Rooie Dorper’ in hart en nieren

Huisnummer 98 in de Hugo de Grootstraat. Maar liefst 61 jaar lang was dit het thuis van Alphenaar Cees Veldkamp (87). Zijn oude stulpje verruilde hij in mei voor een nieuwbouwwoning in zijn oude, vertrouwde wijk. Maar wel in een nieuwe straat: de Jan Nieuwenhuijzenstraat. En hoe fijn hij daar ook woont, het is nog wel steeds wennen.

In 2020 begon Woonforte met een omvangrijk project: de sloop en nieuwbouw van het Rode Dorp. Zowel de wijk als de 172 huurwoningen worden aan de eisen van deze tijd aangepast. De huurders van de woningen met een vast huurcontract krijgen de kans om terug te keren naar hun eigen woning of wijk.

Mooie herinneringen

Eén van die bewoners is Cees Veldkamp, een ‘Rooie Dorper’ in hart en nieren. Hij werd geboren in de Ridderbuurt, maar verhuisde 61 jaar geleden samen met zijn vrouw naar de Hugo de Grootstraat. “We hadden verkering en wilden graag trouwen. Daarom gingen we samen op zoek naar een huis. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen in de Hugo de Grootstraat, waar toen enkele woningen werden gebouwd. En daar zijn we nooit meer weg gegaan.”

De vrouw van Cees overleed in 2010. “Mijn vrouw was een prachtig mens. Ze was het allereerste meisje waar ik verkering mee had. Op 6 juli 1961 stapten we in het huwelijksbootje. We hebben een prachtig huwelijk gehad”, glimlacht Cees. “De mooiste herinneringen die ik heb aan mijn oude thuis zijn van of samen met mijn vrouw. Dat maakte het voor mij wel lastig om de woning achter te laten en gesloopt te zien worden. Wat tegen de vlakte ging is toch een plek waar ik een groot deel van mijn leven heb doorgebracht. Dat was wel even slikken.”

Tekst loopt door onder foto

alphens.nl magazine 2023 - oude bewoner rode dorp EXTRA FOTO.jpg

Onthulling gevelsteen

Eerder dit jaar trok Cees in zijn nieuwbouwwoning in de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Half mei werd de oplevering van deze nieuwbouwwoningen groots gevierd. Een bijzonder moment voor Cees, die als oudste inwoner samen met de jonge generatie uit het Rode Dorp een nieuwe gevelsteen mocht onthullen. Hij begint te glunderen als hij eraan terugdenkt. “Wat een eer was dat. Ik vond het echt leuk om te doen samen met die jonge meiden. En het mooie? Elke keer als ik mijn nieuwe woning in of uit ga zie ik de gevelsteen naast mijn voordeur, met de oude gevelsteen uit 1920 ertegenover.”

Een nieuw thuis

Hoe hij het nu heeft in zijn nieuwbouwwoning? “Ik ga er geen doekjes om winden, het liefst had ik in mijn oude woning blijven wonen”, stelt Cees. Ontevreden is hij echter niet. “Als ik in de Hugo de Grootstraat zou blijven wonen, was ik erop achteruitgaan. En dat

wilde ik niet. Dus toen ik de kans kreeg om naar de Jan Nieuwenhuijzenstraat te verhuizen, heb ik die kans gegrepen. Bovendien heeft deze nieuwe woning veel voordelen. Door de zonnepanelen, vloerverwarming, warmtepomp en het driedubbele glas hoef ik op mijn oude dag niet te piekeren over hoge energieprijzen. En van de zomer had ik ook geen last van de hitte.”

Helemaal afscheid nemen van de Hugo de Grootstraat hoeft gelukkig niet. Met zijn voormalige buren heeft Cees namelijk nog goed contact. “Even terug was ik gevallen, waar ik wat lelijke schaafwonden aan over had gehouden. Mijn oude buurvrouw kwam toen langs met appelsap en een reep chocolade om mij op te beuren. Dat is toch prachtig? We kunnen altijd op elkaar terugvallen, ook al wonen we niet meer naast elkaar. Dat maakt het Rode Dorp ook zo’n fijne buurt om te wonen.”

Aan het Rode Dorp verlaten moet Cees dan ook niet denken. “Echt niet. Ik woon hier en zit hier goed. En ik blijf hier wonen tot m’n dood! Ze krijgen mij hier echt niet meer weg.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.