Alrijne Zorggroep

Chemotherapie tegen kanker thuis in plaats van in het ziekenhuis

Patiënten van Alrijne Ziekenhuis die bloedkanker hebben, krijgen vanaf begin 2022 hun injecties met chemotherapie thuis. Ze hoeven dan niet meer steeds naar het ziekenhuis te komen. Het is één van de zorginnovaties die mogelijk wordt gemaakt door de meerjarenovereenkomst tussen Alrijne Zorggroep en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

In plaats van dat patiënten naar het ziekenhuis moeten, komt vanaf begin 2022 de wijkverpleegkundige van ActiVite bij hen aan huis om de injectie te geven. Voor mevrouw Arendse (79) scheelt dat veel reistijd en energie. “Als je ziek bent en ook nog eens last hebt van bijwerkingen, dan is het wel heel fijn als je gewoon thuis je behandeling kunt krijgen.”

De wijkverpleegkundige komt thuis

Patiënten die bloedkanker (ziekte van Kahler) hebben, krijgen hiervoor behandelingen met injecties. Ze moeten hiervoor tijdens de (chemo)kuur steeds naar het ziekenhuis komen. In totaal ongeveer 40 keer (in anderhalf jaar). Het gaat vaak om ouderen met een kwetsbare gezondheid. De reis naar het ziekenhuis is dan vermoeiend en kost veel tijd. Ze hebben daarnaast vaak mantelzorgers, taxi of zelfs ambulance nodig om hen heen en weer te brengen.

Dat kan anders, dacht Alrijne Ziekenhuis. Samen met ActiVite, en financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, heeft Alrijne geregeld dat het vanaf begin 2022 mogelijk wordt dat patiënten de injecties thuis krijgen. “De wijkverpleegkundige van ActiVite komt dan bij de patiënt langs. Voor de patiënt, die al ziek is en vaak ook bijwerkingen heeft van de chemotherapie, is dat een enorme vooruitgang. Alrijne houdt de regie en monitort de behandeling uiteraard. Als mensen toch hun behandeling in het ziekenhuis willen krijgen, dan kan dat ook.”

Oprechte aandacht voor de patiënt

“We zijn blij dat we op deze manier de behandeling voor patiënten een stuk draaglijker kunnen maken”, zegt Heleen van Ruiten, projectleider namens Alrijne. “Als Alrijne laten we op deze manier zien, dat we oprechte aandacht voor de patiënt hebben en dat we streven naar het bieden van de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment. We hopen dat we op den duur steeds meer oncologische zorg zoals behandelingen met chemotherapie naar de thuissituatie kunnen verplaatsen.”

Mevrouw Arendse kijkt er naar uit dat ze vanaf begin volgend jaar niet meer steeds naar het ziekenhuis hoeft voor de injecties. “Het scheelt me veel tijd omdat ik thuis kan blijven. Zelfs de injecties worden door de apotheek bij mij thuis geleverd. Daarnaast heb ik alle vertrouwen in de wijkverpleegkundige.”

Meerjarenovereenkomst  Alrijne en Zorg en Zekerheid

Deze verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis naar de thuissituatie, is onderdeel van de strategie van Alrijne om ‘de juiste zorg op de juiste plek’ te bieden. De meerjarenovereenkomst die Alrijne Zorggroep met Zorg en Zekerheid sloot op 16 december, maakt het mogelijk om in de toekomst voor meer inwoners van Zuid-Holland Noord de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment realiseren.

Op de foto: mevrouw Arendse (79) moet voor injecties tegen bloedkanker nu een keer per week naar het ziekenhuis. Vanaf begin 2022 krijgt ze de injecties thuis door een wijkverpleegkundige. Dat scheelt veel reistijd.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Fase 2, lees je mee?! vandaag 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein vandaag 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.

Advertorial Winkels vandaag 15:20

Tour de France winacties bij Gek van Fietsen

De Tour de France gaat weer beginnen: voor vele wielrenners de leukste tijd van het jaar. Om het feest compleet te maken, organiseert Gek van Fietsen tijdens de Tour verschillende winacties. Dus fietsliefhebbers, opgelet! Houd de sociale media van Gek van Fietsen in de gaten en wie weet win je een helm, Tour de France shirt of onderhoudskit.

Politiek plein vandaag 13:54

Marjon Verkleij CDA-lijsttrekker voor waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap van Rijnland

Afgelopen maart zwaaide Marjon Verkleij af als raadslid en fractievoorzitter van CDA Alphen aan den Rijn. In haar laatste raadsvergadering ontving Verkleij daarvoor een koninklijke onderscheiding. Een definitief afscheid van de politiek blijkt het niet te zijn: Verkleij is op 30 juni gekozen als CDA-lijsttrekker voor de Waterschapsverkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Politiek vandaag 13:05

Speculatie in de Gnephoek moeilijk uit te leggen

Wethouder Gerard van As reageert in de Alphense gemeenteraad op de verdiensten voor projectontwikkelaars als de Gnephoekpolder wordt bebouwd. "Het ligt genuanceerder dan: wij gaan bouwen en zij lopen binnen."