Pixabay

Chipplicht voor katten: proef in Alphen ging niet door, maar chipplicht komt er wel

Twee jaar geleden was Alphen aan den Rijn één van de twee gemeenten die werd uitgekozen voor het opzetten van een proef voor het verplicht chippen van huiskatten. Deze proef kwam echter niet van de grond. Maar die chipplicht? Die komt er wel.

Dat heeft minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten. De chipplicht gaat landelijk gelden en betekent dat alle huiskatten in Nederland straks verplicht gechipt en geregistreerd moeten worden. 

Het idee achter de chipplicht is dat katten zo sneller herenigd kunnen worden met hun baasjes als ze verdwaald zijn. Van de 2,9 miljoen huiskatten raken er namelijk jaarlijks 60.000 vermist. Bovendien moeten zwerfkatten op deze manier direct herkenbaar zijn.

De invoering van een chipplicht, inclusief registratie, staat al langer op de agenda van de Tweede Kamer. Voormalig minister Carola Schouten kondigde twee jaar geleden een proef aan in Alphen aan den Rijn en Amsterdam. Die proef kwam echter niet van de grond. Handhaven op gemeentelijk niveau bleek niet haalbaar.

Nu wordt door Adema dus de stap gezet om een landelijke chipplicht door te voeren. Aangezien de minister een zorgvuldige invoering wil realiseren, gaat hij het plan nu eerst verder uitwerken. Hierbij zal goed gekeken worden naar de uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid, het kostenplaatje en de termijn waarop de chipplicht wordt ingevoerd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.