RES: Free-Photos / Pixabay

ChristenUnie is voor een volledige energietransitie binnen één generatie

De ChristenUnie Alphen aan den Rijn staat voor een volledige energietransitie binnen één generatie. “Dat staat voor ons naast het tegengaan van bodemdaling, toekomstbestendig waterbeheer, en afval via hergebruik als grondstof kunnen terugwinnen. Er is geen tijd te verliezen, we moeten ruim baan geven aan productie en (her-)gebruik van schone energie.”

De gekozen technieken voor energieproductie moeten passend zijn bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Afstemming in de regio en met Het nationale Klimaatakkoord is essentieel. Daarmee smeedt de ChristenUnie graag slimme coalities met als gezamenlijk doel het volledig terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in 2050.

Voor het behalen van dit doel is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten en regio’s. Iedere regio dient een Regionale Energie Strategie (RES) op te stellen, waarin zij beschrijft welke energiedoelstellingen er moeten worden gehaald en op welke termijn. In de regio Holland Rijnland is een concept RES opgesteld die gaat over: warmte, elektriciteit, energiebesparing en mobiliteit. Alle gemeenten uit de regio Holland Rijnland konden wensen en bedenkingen over het concept RES uiten.

De ChristenUnie heeft in de Alphense gemeenteraad ingestemd met een zestal wensen en bedenkingen. Binnenkort start een participatietraject met overkoepelende stakeholders en na de zomer met inwoners. Definitieve besluitvorming vindt plaats tussen maart en juni 2021.

De ChristenUnie heeft in de gemeenteraad aangegeven dat het belangrijk is om niet alleen op de technische aspecten te focussen, maar ook oog te hebben voor de sociale kant van het energievraagstuk. “Schone energie heeft alles te maken met de wijze waarop we met elkaar de samenleving inrichten, hoe we wonen en leven, hoe we produceren en consumeren.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Alphen gisteren 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine gisteren 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.

Coronavirus in Alphen gisteren 11:45

Dit zijn de regels rondom quarantaine

Weet jij hoe het nu ook alweer zit met quarantaine? Wanneer ga je in quarantaine en wat kun je doen als je thuis moet blijven? Hier staat het nog allemaal een keer op een rijtje.

Alphens.nl Magazine gisteren 10:21

Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst

In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”