RES: Free-Photos / Pixabay

ChristenUnie is voor een volledige energietransitie binnen één generatie

De ChristenUnie Alphen aan den Rijn staat voor een volledige energietransitie binnen één generatie. “Dat staat voor ons naast het tegengaan van bodemdaling, toekomstbestendig waterbeheer, en afval via hergebruik als grondstof kunnen terugwinnen. Er is geen tijd te verliezen, we moeten ruim baan geven aan productie en (her-)gebruik van schone energie.”

De gekozen technieken voor energieproductie moeten passend zijn bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Afstemming in de regio en met Het nationale Klimaatakkoord is essentieel. Daarmee smeedt de ChristenUnie graag slimme coalities met als gezamenlijk doel het volledig terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in 2050.

Voor het behalen van dit doel is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten en regio’s. Iedere regio dient een Regionale Energie Strategie (RES) op te stellen, waarin zij beschrijft welke energiedoelstellingen er moeten worden gehaald en op welke termijn. In de regio Holland Rijnland is een concept RES opgesteld die gaat over: warmte, elektriciteit, energiebesparing en mobiliteit. Alle gemeenten uit de regio Holland Rijnland konden wensen en bedenkingen over het concept RES uiten.

De ChristenUnie heeft in de Alphense gemeenteraad ingestemd met een zestal wensen en bedenkingen. Binnenkort start een participatietraject met overkoepelende stakeholders en na de zomer met inwoners. Definitieve besluitvorming vindt plaats tussen maart en juni 2021.

De ChristenUnie heeft in de gemeenteraad aangegeven dat het belangrijk is om niet alleen op de technische aspecten te focussen, maar ook oog te hebben voor de sociale kant van het energievraagstuk. “Schone energie heeft alles te maken met de wijze waarop we met elkaar de samenleving inrichten, hoe we wonen en leven, hoe we produceren en consumeren.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 14:53

Europa lonkt voor Alphense zwemmer Daan Sonneveld (15)

De Alphense zwemmer Daan Sonneveld (15) heeft afgelopen weekend in Eindhoven een mooie prestatie neergezet. Hij was één van de jongste deelnemers en bewees dat hij nu al een echte rugslagspecialist is. 

Politie vandaag 14:10

Flinke achtervolging door Kerk en Zanen, drie verdachten aangehouden

Zondagavond 11 april vond er een flinke achtervolging plaats door Alphen, waaronder door Kerk en Zanen en het industriegebied. Hierbij reed de bestuurder meerdere keren tegen het verkeer in. De bestuurder van de auto bleek iets te diep in het glaasje gekeken te hebben.

Weer in Alphen vandaag 12:42

De maandag begon in Alphen met (natte) sneeuw

Aan de weerspreuk ‘april doet wat hij wil’ lijkt ook op maandag 12 april weer geen woord gelogen. Vier seizoenen in één dag is namelijk ook vandaag weer het geval. De zon wisselt zich nu af met wolkenvelden, maar vanochtend kregen we in Alphen ook te maken met (natte) sneeuw.