RES: Free-Photos / Pixabay

ChristenUnie is voor een volledige energietransitie binnen één generatie

De ChristenUnie Alphen aan den Rijn staat voor een volledige energietransitie binnen één generatie. “Dat staat voor ons naast het tegengaan van bodemdaling, toekomstbestendig waterbeheer, en afval via hergebruik als grondstof kunnen terugwinnen. Er is geen tijd te verliezen, we moeten ruim baan geven aan productie en (her-)gebruik van schone energie.”

De gekozen technieken voor energieproductie moeten passend zijn bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Afstemming in de regio en met Het nationale Klimaatakkoord is essentieel. Daarmee smeedt de ChristenUnie graag slimme coalities met als gezamenlijk doel het volledig terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in 2050.

Voor het behalen van dit doel is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenten en regio’s. Iedere regio dient een Regionale Energie Strategie (RES) op te stellen, waarin zij beschrijft welke energiedoelstellingen er moeten worden gehaald en op welke termijn. In de regio Holland Rijnland is een concept RES opgesteld die gaat over: warmte, elektriciteit, energiebesparing en mobiliteit. Alle gemeenten uit de regio Holland Rijnland konden wensen en bedenkingen over het concept RES uiten.

De ChristenUnie heeft in de Alphense gemeenteraad ingestemd met een zestal wensen en bedenkingen. Binnenkort start een participatietraject met overkoepelende stakeholders en na de zomer met inwoners. Definitieve besluitvorming vindt plaats tussen maart en juni 2021.

De ChristenUnie heeft in de gemeenteraad aangegeven dat het belangrijk is om niet alleen op de technische aspecten te focussen, maar ook oog te hebben voor de sociale kant van het energievraagstuk. “Schone energie heeft alles te maken met de wijze waarop we met elkaar de samenleving inrichten, hoe we wonen en leven, hoe we produceren en consumeren.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 20:26

Dementerende man vermist vanaf Zonnedauw

Een dementerende man van 67 jaar is sinds woensdagavond 18:30 uur vermist. Hij is vertrokken vanaf de Zonnedauw in Alphen. De politie spreekt van een urgente vermissing. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:04

Alphens Restaurantweek: oergezellig dineren bij Alle Hens

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Dit keer de beurt aan Alle Hens.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:11

Kraak de codes en ontsnap op tijd!

Dinsdag 18 augustus en donderdag 20 augustus organiseert Alphen Beweegt in samenwerking met V.V. Alphia, BGC Floreant en JOGG een echte Escape Room. Geheel gratis en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Horeca gisteren 15:25

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.