Fietsersbond Alphen aan den Rijn e.o.

Churchilllaan gaat op de schop, en dat wordt volgens de Fietsersbond hoog tijd

Sinds de opening van de Koningin Máximabrug is het een stuk drukker geworden met autoverkeer op de Churchilllaan in Alphen aan den Rijn. Dat vraagt om actie, vooral om het veilig te maken voor fietsers. En daar wordt gehoor aan gegeven.

Autoverkeer dat de route via de Gnephoek en dus over de Koningin Máximabrug verkiest boven de route via de Hoorn (langs Avifauna, zorgt ervoor dat het op de Churchilllaan een stuk drukker is geworden. Het drukke autoverkeer maakt deze straat, net als ’s-Molenaarsbrug, volgens de Alphense afdeling van de Fietsersbond een knelpunt. De Fietsersbond wil dan ook dat daar aan gedaan wordt.

Proefopstelling geen succes

Een eerste stap werd vorig jaar gezet. Ineens stond op de Churchilllaan namelijk een proefopstelling van wegversmallingen. “De gemeente onderkende de problemen op deze weg, mede dankzij opmerkingen vanuit de buurt, en wil de route voor het autoverkeer ontmoedigen. Met het aanbrengen van een tijdelijke wegversmalling en zogenoemde chicanes werd het verkeer afgeremd, en zou na een half jaar geëvalueerd worden hoe deze proefmaatregelen uitpakken”, zegt Erik de Bruijn namens de Alphense Fietsersbond.

Minder was dat de Fietsersbond alleen niet op de hoogte was van deze wegversmalling als proef. “We constateerden direct dat de chicanes voor de fietsers echt een hindernis en een gevaar opleverden”, aldus De Bruijn. De Fietsersbond spreekt hierbij uit ervaring. “In het verleden werd deze constructie ooit gebruikt in de Oudshoornseweg en, inderdaad, als fietser kom je bij de chicanes echt in de knel bij tegenliggend autoverkeer, en veel automobilisten neigen ernaar de bochten ‘sportief’ te nemen.”

Nieuw ontwerp

Dit was reden voor de Fietsersbond om direct de gemeente van hun ervaringen en bezwaren tegen, met name, de chicanes op de hoogte te stellen. “Daarbij pleitten we gelijk voor een vrijliggend fietspad op de Churchilllaan, beseffend dat dit waarschijnlijk lastig realiseerbaar zou zijn, of ten minste royale fietsstroken. Tevens hebben we voorstellen gedaan de kruising met de Oudshoornseweg te verbeteren.”

Daar ging de gemeente mee aan de slag. “De gemeente heeft onze suggesties in dank ontvangen en geïnformeerd hoe wij aankijken tegen de inrichting van de weg en de gewenste breedte van de fiets(suggestie)stroken. Kort geleden hebben we de uitwerking van de plannen voor de aanpassing van de Churchilllaan, de kruising met de Oudshoornseweg en, ook, de ’s-Molenaarsbrug gezien, en we zijn tevreden hoe dit er uit ziet.”

De tekening toont fietsstroken op de Churchilllaan, de kruising wordt aangepakt en er komen ook fiets(suggestie)stroken op de ’s-Molenaarsbrug en de Oudshoornseweg tussen de brug en de Churchilllaan. Zeker met de fietsstroken op en rondom de brug is de Fietsersbond blij. “Dit was eerder door ons voorgesteld, maar destijds niet uitgevoerd. Toen zijn er borden geplaatst met de tekst ‘geef fietsers ruimte / matig uw snelheid’. Misschien kunnen deze borden eind dit jaar weg?”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!