Alphens EV

Cliëntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.

Ludy Heemskerk, voorzitter cliëntenraad GO! voor Jeugd, heeft in de raadscommissievergadering van 30 november met de Alphense raadsfracties gesproken over de overgang van de jeugdzorg van GO! naar een gemeentelijke organisatie. "Wij maken ons zorgen over de overgang. Onze grootste zorgpunten gaan vooral over of er straks voldoende personeel is en over de wachtlijsten."

De zorg over de wachtlijsten is er vooral, omdat kinderen die op de bestaande wachtlijst tot en met 31 december staan op een andere manier worden behandeld dan nieuwe aanmeldingen vanaf 1 januari. De bestaande wachtlijst wordt niet een-op-een overgenomen, maar er komt een apart traject om deze weg te werken. De zorg zit in de eisen die voor de aanbieders gelden die dit tijdelijke traject gaan vormgeven.

Exclusiviteit

"De voortgang bij de overgang van GO! voor Jeugd naar gemeente Alphen aan den Rijn gaat langzamer dan verwacht", zegt wethouder Noordermeer. "We zijn over sommige onderwerpen nog in gesprek met GO! En we delen in ieder geval de zorg over de wachtlijsten. De gemeente krijgt pas per 1 januari een overdracht, tot die tijd heeft GO! exclusiviteit voor de uitvoering."

De wethouder voegt hier een open uitnodiging aan toe: "Mijn deur staat altijd open. We hebben in ieder geval gesproken met medewerkers die vragen hebben en met de cliëntenraad, maar niet met de voorzitter."

Drie uitdagingen

Uit een raadsbrief van 28 november over de nieuwe jeugdzorg blijkt dat er drie belangrijke uitdagingen zijn:

  • Het oplossen van de bestaande wachtlijst. De optie die nu op tafel ligt, is een apart traject voor alle kinderen die voor 1 januari op de wachtlijst komen. Dan kan de nieuwe organisatie ‘schoon’ starten.
  • Het verlengen van de lopende zorgtrajecten. Dit kan alleen als de gemeente zoveel mogelijk zorgaanbieders contracteert. Dan kunnen de kinderen gewoon hun ‘eigen’ zorg blijven volgen en merken zij weinig van de overgang van de organisatie.
  • Aantrekken van voldoende medewerkers. De stand van zaken is dat er inmiddels vijftig aanbiedingen aan medewerkers van GO! zijn gedaan. Daarnaast zijn er 66 geïnteresseerden via de website, met hen wordt gesproken over welke functie passend is.

Communicatie

De cliëntenraad heeft moeite om aan informatie te komen ondanks gesprekken met GO! voor Jeugd. "Wij hebben een brief aan de wethouder gestuurd, maar die is nog niet beantwoord", aldus Heemskerk, die graag een schriftelijke reactie wil van de wethouder. Noordermeer zegde direct toe dit alsnog te zullen doen en meldt dat zij wel met een van de leden van de cliëntenraad heeft gesproken en ook met medewerkers. En: "De nieuwe directeur is inmiddels ook in gesprek. Het gaat de gemeente vooral om continuïteit, zodat niemand straks tussen wal en schip valt."

Cliëntenraad

De cliëntenraad bestaat uit ouders van kinderen in een zorgtraject bij GO! voor Jeugd. Vacatures worden niet meer ingevuld en de raad bestaat tot 31 december nog uit vier personen. Vanaf 1 januari zal een nieuwe cliëntenraad moeten worden geformeerd bij de nieuwe jeugdzorgorganisatie.

De cliëntenraad heeft overigens geen moeite met het plan voor de nieuwe organisatie: "Wij vinden het plan goed, maar we maken ons zorgen of alles wel gaat lukken per 1 januari. We zijn bang dat het gedoe van vier jaar geleden bij de opstart van GO! zich zal herhalen."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg gisteren 16:39

WIJdezorg, Habion en Vastgoed Zorgsector gaan samenwerken in Verde Vista

Zorgorganisatie WIJdezorg, woningcorporatie Habion en belegger in duurzame huisvesting Vastgoed Zorgsector slaan de handen ineen voor de toekomstige bewoners van Verde Vista in Zoeterwoude. Hiervoor hebben ze op vrijdag 16 februari een intentieovereenkomst ondertekend. De inzet is om op deze locatie een woonvorm voor ouderen te realiseren waarbij een actieve woon- en leefgemeenschap gevormd wordt.

Justitie gisteren 14:05

Alphense letselschadejurist beschuldigd van vervalsen handtekeningen in Ridderhof schietpartij-zaak

Alphense letselschadejurist Orlando K. zou handtekeningen hebben vervalst van (ex-)cliënten die betrokken waren bij het Ridderhof schietdrama in 2011. Het Openbaar Ministerie (OM) beweert dat K. straf verdient voor het vermeende vervalsen, waardoor hij zelf een hogere vergoeding zou hebben gekregen. De Alphenaar ontkent de beschuldigingen en beweert dat er geen sprake is van vervalsing.

Politie en handhaving gisteren 11:42

Politie zoekt dringend naar vermiste Alphenaar

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff, een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn die sinds 24 januari vermist is. Hij werd voor het laatst gezien in de omgeving van Gent, België.

Politie en handhaving gisteren 10:28

Politie Alphen waarschuwt voor valse telefoontjes

De afgelopen periode heeft de politie herhaaldelijk meldingen ontvangen van burgers die vreemde telefoontjes ontvangen. De meldingen betreffen telefoontjes waarbij de beller zich voordoet als een politieagent. Tijdens deze gesprekken wordt beweerd dat de persoon in kwestie gelinkt is aan criminele activiteiten, met name woninginbraken.

Advertorial Overige gisteren 09:17

Nieuwe cursus over iconische filmcomponisten bij Parkvilla

Hoe kijk je naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die onheilspellende bastonen niet hoort? Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Filmexpert Rudi de Boer neemt je vanaf 11 maart in 4 colleges mee in de magische wereld van de filmmuziek.