Alphens EV

Coalitie en oppositie recht tegenover elkaar over RES

De Regionale Energie Strategie van de regio Holland Rijnland is vastgesteld door de Alphense gemeenteraad. Deze RES wordt niet gesteund door de voltallige oppositie. Coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks steunen wel en hebben een wijziging in het raadsvoorstel aangebracht.

De Regionale Energie Strategie zorgt voor een grote tegenstelling in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. De oppositiepartijen zien geen heil in de RES zolang hierin is opgenomen dat op Alphens grondgebied zoekgebieden voor windturbines zijn. Het is echter niet mogelijk dat een individuele gemeenteraad een wijziging in de RES zelf aanbrengt. Daarom heeft de voltallige oppositie tegen de RES gestemd.

De coalitiepartijen hebben voor de RES gestemd. Nieuw Elan, CDA en GroenLinks hebben echter wel een wijziging in het raadsvoorstel aangebracht waarbij de zoekgebieden voor de windturbines vervallen. In plaats hiervan moeten kaders worden opgesteld waaraan windturbines moeten voldoen, er moet rekening gehouden worden met natuurgebieden en woningen en er moet een goed participatieproces zijn met de inwoners. Ook moet de gemeenteraad veel beter worden meegenomen in het proces.

Ja of nee

De VVD gelooft niet in wijzigingen aanbrengen in het raadsvoorstel voor de RES. "Het is gewoon 'ja' of 'nee' zeggen tegen deze strategie. Als wij met moties of amendementen komen, gaan die mee als bijlage en onze mening wordt alleen verwerkt in de volgende versie als andere gemeenten er net zo over denken." De VVD ziet meer in een landelijk beleid op het gebied van kernenergie en lokaal doen wat lokaal kan, dus geen grote windturbines voor de hele regio.

Raad voor windturbines

Tijdens de behandeling in de gemeenteraadsvergadering van 24 juni bleken er wel een paar opmerkelijke feiten te zijn. Zo heeft de Alphense gemeenteraad in 2006 besloten dat er juist wel windturbines op Alphens grondgebied moeten worden geplaatst. De provincie Zuid-Holland is tegen plaatsing van windturbines in het Groene Hart, maar zij heeft wel ingestemd met de strategische keuzes in de RES. Bestaande locaties mogen dan weer wel worden uitgebreid.

Op zoek naar nieuwe locatie

Wethouder Erik van Zuylen trok het boetekleed aan tegenover de inwoners en dorpsoverleggen die zich niet gehoord voelen. "Wij moeten het vertrouwen herstellen en goede afspraken maken over informeren."

De wethouder benadrukt dat de gemeenteraad de kaders voor het eigen grondgebied maakt. En: "We zien dat we niet verder kunnen met de zoekgebieden op de tekening. We moeten nu kijken wat er volgens de milieurapportage wel en niet kan. Dus letten op veiligheid, nabijheid van woningen en natuurgebieden. De komende tijd kijken we of er eventueel geschikte locaties te vinden zijn voor zonneweides en windturbines."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.