Maandag en dinsdag wordt het tropisch warm. Het KNMI heeft daarom code geel afgekondigd. Ook zijn vanaf 10:00 uur het Nationaal Hitteplan (RIVM) en het Hitteprotocol (Rijkswaterstaat) van kracht. Bovendien geldt er een smogwaarschuwing.

De temperatuur loopt maandag en dinsdag flink op. In Alphen aan den Rijn worden maandag temperaturen van 31 tot 32 graden Celsius verwacht. Dinsdag zal het kwik oplopen tot maar liefst 37 graden Celsius. Dit heeft de nodige impact op inwoners, vooral op kwetsbare groepen.

Kwetsbare groepen

Warm weer kan ervoor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren.

Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Daarnaast kunnen anderen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden; denk aan mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen.

Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.

Smogwaarschuwing

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Voldoende drinken, lichamelijke inspanning beperken

Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips voor iedereen die helpen om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Hitteprotocol op de weg

Ga je met deze hitte de weg op? Rijkswaterstaat adviseert om dan voldoende flesjes (koud) water mee te nemen, ook als je maar kort de weg op gaat. “De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.”

Nog een tip: neem een paraplu mee. “Dat klinkt misschien gek als het buiten 30 graden en onbewolkt is, maar ook dan kan een paraplu heel goed van pas komen. Langs de weg is namelijk weinig schaduw. Als je in tropische temperaturen met pech langs de weg komt te staan biedt een paraplu goede bescherming tegen de zon. Geen overbodige luxe met dit soort weer.”

En kamp je met pech op de weg? Door invoering van het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers sneller verder. “Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen we dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen.”