Werkgroep Vitaal Stadshart

College neemt visie voor Stadshart in ontvangst

Op initiatief van de werkgroep ‘Vitaal Stadshart’ is er een visie samengesteld voor de ontwikkeling van een toekomstbestendig Stadshart van Alphen, ‘Dromen, denken, doen’. Burgemeester Liesbeth Spies heeft namens het college de visie van de werkgroep in ontvangst genomen. Het is de bedoeling dat de werkgroep de visie na de zomervakantie verder gaat uitwerken in de onderdelen ‘Denken’ en ‘Doen’.

Zoektocht naar de ‘Wow-factor’
In 2018 zijn er onderzoeken, interviews en ‘brainstorms’ uitgevoerd om tot een plan voor de toekomst van het Stadshart te komen. Hier zijn onder andere inwoners uit de gemeente bij betrokken. Deze uitkomsten hebben als vertrekpunt gediend bij de zoektocht naar de ‘Wow-factor’ van het Stadshart. Daarbij heeft de werkgroep Vitaal Stadshart de creatieve vrijheid genomen om vrijuit te denken, het onderdeel ‘Dromen’ van de visie.

Hieruit zijn ideeën ontstaan om het Stadshart van Alphen aan den Rijn op een spraakmakende, duurzame en sociaal maatschappelijke wijze te ontwikkelen. Een succesvol stadscentrum is tegenwoordig meer dan winkels. Alleen een centrum waar ‘jong en oud’ de faciliteiten en de beleving vindt die hij of zij nodig heeft, is klaar voor de toekomst.

Het fundament van het visieplan is opgebouwd uit acht kernwaarden. De acht kernwaarden zijn Groen, Sociaal, Historisch, Duurzaam, Innovatie, Educatie, Verbinding en Blauw. Deze scheppen een kader voor de verbetering en aantrekkelijkheid van het Stadshart.

Toelichting kernwaarden
Groen’ voor een gezond leefklimaat en het verhoogt de aantrekkingskracht van de stad. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de temperatuur in het stadshart en de opvang van regenwater.

De kernwaarde ‘Sociaal’ laat iedereen meetellen. Voorzieningen in het centrum zoals meer straatmeubilair, kinderspeelplaatsen, een dagopvang voor ouderen of een sociaal buurthuis. Een ander idee is een ‘Rooftop Terrace’ op het dak van De Aarhof, compleet met klimmuur, loungebanken en een basketbalveld.

Historisch’ komt voort uit het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn, dat op diverse manieren in het Stadshart zichtbaar gemaakt kan worden. Denk aan bijvoorbeeld levensgrote groene, Romeinse standbeelden op het Rijnplein en een Romeinse uitkijktoren langs de Oude Rijn.

De kernwaarde ‘Verbinding’ zorgt voor betrokkenheid van organisaties, inwoners, winkeliers, ondernemers en gemeente bij de plannen voor het Stadshart. Verbinding kent ook praktische kanten, zoals bijvoorbeeld een pontje tussen de Hoge en Lage Zijde of fietsenstallingen op strategische plekken.

De afbeeldingen onder aan dit artikel geven een impressie van de visie.

Verhaal van het Stadshart
Hoe kan het Stadshart van Alphen aan den Rijn er in 2022 uitzien? In de visie laten we vijf inwoners aan het woord, die vertellen hoe zij het Stadshart van Alphen aan den Rijn in 2022 beleven. Hier een citaat uit het fictieve verhaal van Vera van Dijk, moeder van 8-jarige Sam.

“Vanaf het Rijnplein steek ik de brug over om te winkelen. Maar niet voordat ik met Sam op de houten Romeinse toren ben geweest, die daar sinds kort over de Rijn uitkijkt. Eenmaal in de Van Mandersloostraat zie je meteen het verschil met een paar jaar geleden. Er is bijna geen leegstand meer. Kleine ondernemers, de Local Heroes, met een goed idee krijgen de ruimte om die in de leegstaande panden te realiseren. Zo is een aantal creatieve winkeltjes ontstaan, die té leuk zijn om voorbij te lopen. Een ander punt dat direct opvalt, is de inrichting van de winkelstraat. Je struikelde er bijna over de reclameborden. Die zijn verdwenen en de winkelpuien zien er strak en verzorgd uit. De planten- en bloembakken langs de gevels maken het plaatje af. Dat is een stuk prettiger shoppen! Bij Koeien en Kaas aan het Thorbeckeplein ligt nu een elektrisch pontje dat je naar de overkant vaart. Dat is een uitkomst! Je bent in een mum van tijd terug op het Rijnplein. En heb je een leuk rondje door de stad gemaakt.”

Benieuwd naar alle verhalen? Luister dan hier het verhaal van Vera, Joost, Dick, Anouk en Mads.

Iedereen in Alphen wordt uitgenodigd
De werkgroep Vitaal Stadshart wil snel de stap maken naar de volgende fase van ‘Denken’ en daarna naar ‘Doen’. De werkgroep Vitaal Stadshart nodigt daarom het College, de andere besturen en directies van bedrijven en instellingen en alle inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn van harte uit om kennis te nemen van onze visie, om met ons mee te ‘dromen’ en om straks ook met ons mee te denken met het vervolg in het ‘Denken’ en het ‘Doen’.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.