Josh Walet

College wil verbod op verkoop en gebruik lachgas bij evenementen

Enkele weken geleden stelde raadslid Caroline Blom van de ChristenUnie de vraag aan het college van b en w om lachgas te verbieden op evenementen in gemeente Alphen. Het Alphense college stemt in op dit verzoek.

De ChristenUnie stelde de vraag naar aanleiding van de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens het straatfeest op Koningsdag. Een horecagelegenheid bleek lachgaspatronen te verkopen zonder dit te overleggen. Hij was zich van geen kwaad bewust omdat de verkoop van lachgasballonnen legaal is. In overleg met de politie is er toen besloten om de verkoop direct te stoppen en de lachgasfles in beslag te nemen. De reden hiervoor was, is dat lachgas een negatief effect kan hebben op de openbare orde en brandveiligheid. 

"Het college verkent op dit moment vanuit aspecten op het gebied van de gezondheid, openbare orde en het milieu de mogelijkheden om een verbod op de verkoop en gebruik van lachgasballonnen en -patronen tijdens evenementen in beleid vast te leggen", schrijft het college als antwoord op de vraag van de CU. Deze uitkomst neemt zij mee in de evaluatie en actualisering van het huidige evenementenbeleid. Op de korte termijn stelt zij ook een collegebesluit op waarin wordt voorgesteld om in de relevante evenementenvergunningen als voorwaarde te stellen dat de verkoop en het gebruik van lachgasballonnen en -patronen verboden wordt. 

Het college neemt het voornemen om een verbod op het gebruik van lachgas op te nemen in de eerstvolgende wijzigigingsronde van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Alphen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 16:19

Muurschildering bij nieuwe doorgang parkeergarage Aarhof is af

De kunstenaars van Atelier Verfstreken, wat onderdeel uitmaakt van Ipse de Bruggen, hebben de afgelopen weken hard gewerkt om het winkelcentrum De Aarhof op te fleuren. En met resultaat, want de toegang van de nieuwe parkeergarage is voorzien van een kleurrijke muurschildering.

Overige vandaag 15:08

Zaterdagmarkt op Tweede Kerstdag wordt verplaatst naar 24 december

Alphenaren opgelet! Doordat Tweede Kerstdag op een zaterdag valt, is besloten om de zaterdagmarkt van 26 december te verplaatsen naar donderdag 24 december. Zo heb je voor de kerstdagen ook nog extra gelegenheid om jouw benodigdheden op de markt te halen.

Coronavirus in Alphen vandaag 12:43

Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt hard geraakt door de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus terug te dringen. ‘’Dit is vooral zichtbaar bij het welzijn van studenten, de werkdruk van medewerkers, de beschikbaarheid van stages, leerbanen en praktijklessen’’, zo stelt de Rijksoverheid. Dit is ook het geval bij mboRijnland in Alphen.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 11:02

Nieuw bij The Center of Beauty: duo behandelingen

Vanaf nu kun je samen genieten van een heerlijke behandeling met de duo behandeling van The Center of Beauty. De ideale behandeling om samen met je partner, moeder, zus, buurvrouw of vriendin te genieten en even tot rust te komen.