Josh Walet

College ziet geen noodzaak in opkoopbescherming, maatregel wordt niet ingevoerd

Opkoopbescherming maakt het mogelijk dat de gemeente een verbod kan instellen op het verhuren van nieuw aangekochte woningen in het goedkope en middeldure segment. Het college heeft een onderzoek uitgevoerd waarna ze een besluit hebben genomen over het invoeren van de opkoopbescherming.

Om te beslissen over de invoer van de opkoopbescherming is een schaarste onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek is gekeken naar de schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen en de gevolgen hiervan. Opkoopbescherming wordt namelijk ingevoerd wanneer er ‘onevenwichtige en onrechtvaardige’ effecten plaatsvinden in de woningmarkt.

Geen opkoopbescherming

“Door een combinatie van drie redenen besluiten wij (nu) geen opkoopbescherming in Alphen aan den Rijn in te voeren”, begint het Alphense college van burgemeester en wethouders. Uit het onderzoek blijkt dat andere maatregelen om het tekort aan betaalbare woningen te verminderen effectiever is. “De realisatie van betaalbare nieuwbouw voorop, het stimuleren van doorstroming, de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw met anti-speculatiebeding en daarnaast onderzoeken we welke instrumenten we verder kunnen inzetten als het gaat om voldoende betaalbare woningen voor koopstarters”, vervolgt het college.

Verder is de opkoopbescherming een ‘regulering’ van het eigendomsrecht. Hiermee wordt bedoeld dat de gebruiksmogelijkheden van het eigendom beperkt worden door de gemeente zonder dat de woning weggenomen wordt van de eigenaar. Om de opkoopbescherming in te voeren en dus het eigendomsrecht te regeluren moet de gemeente een goede onderbouwing aan kunnen leveren waarom dat nodig zou zijn. Het college legt uit: “De beperkte aantallen opgekochte woningen door investeerders zorgen voor een beperkte mate van verdringing. Gezien het bescheiden aandeel woningen buy-to-let en de geringe marktverstoring vinden wij geen rechtvaardiging om in het eigendomsrecht te treden.”

Als laatste zal een nieuwe huisvestingsverordening en een vergunningsstelsel worden opgesteld als de opkoopbescherming wordt ingevoerd. Het opstellen van de verordening, waarin de uitgangspunten van opkoopbescherming worden vastgelegd, en het vergunningsstelsel zal, volgens het college, vragen om ‘forse gemeentelijke uitvoerings- en handhavingscapaciteit’.

Wat nu?

Over twee jaar zal de situatie opnieuw bekeken worden, indien er signalen zijn dat veel woningen opgekocht worden. “Voor nu zetten we in op andere maatregelen die effectiever zijn om het tekort aan betaalbare woningen te verminderen, zoals de realisatie van nieuwbouw, het stimuleren van doorstroming en de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw met anti-speculatiebeding”, aldus het college.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 14:32

Gebiedsplan als visitekaartje

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks gaat het college van Alphen aan den Rijn aan de slag met een betere communicatie rond de gebiedsagenda’s. Een gebiedsagenda is een plan om de leefbaarheid van een wijken of dorp te verbeteren. Betere communicatie hierover is volgens GroenLinks essentieel voor het slagen van de plannen. De motie werd mede ingediend door de andere oppositiepartijen: PvdA, SP, CU, SGP, FvD, RGL en ONS.

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.