Josh Walet

College ziet geen noodzaak in opkoopbescherming, maatregel wordt niet ingevoerd

Opkoopbescherming maakt het mogelijk dat de gemeente een verbod kan instellen op het verhuren van nieuw aangekochte woningen in het goedkope en middeldure segment. Het college heeft een onderzoek uitgevoerd waarna ze een besluit hebben genomen over het invoeren van de opkoopbescherming.

Om te beslissen over de invoer van de opkoopbescherming is een schaarste onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek is gekeken naar de schaarste aan goedkope en middeldure koopwoningen en de gevolgen hiervan. Opkoopbescherming wordt namelijk ingevoerd wanneer er ‘onevenwichtige en onrechtvaardige’ effecten plaatsvinden in de woningmarkt.

Geen opkoopbescherming

“Door een combinatie van drie redenen besluiten wij (nu) geen opkoopbescherming in Alphen aan den Rijn in te voeren”, begint het Alphense college van burgemeester en wethouders. Uit het onderzoek blijkt dat andere maatregelen om het tekort aan betaalbare woningen te verminderen effectiever is. “De realisatie van betaalbare nieuwbouw voorop, het stimuleren van doorstroming, de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw met anti-speculatiebeding en daarnaast onderzoeken we welke instrumenten we verder kunnen inzetten als het gaat om voldoende betaalbare woningen voor koopstarters”, vervolgt het college.

Verder is de opkoopbescherming een ‘regulering’ van het eigendomsrecht. Hiermee wordt bedoeld dat de gebruiksmogelijkheden van het eigendom beperkt worden door de gemeente zonder dat de woning weggenomen wordt van de eigenaar. Om de opkoopbescherming in te voeren en dus het eigendomsrecht te regeluren moet de gemeente een goede onderbouwing aan kunnen leveren waarom dat nodig zou zijn. Het college legt uit: “De beperkte aantallen opgekochte woningen door investeerders zorgen voor een beperkte mate van verdringing. Gezien het bescheiden aandeel woningen buy-to-let en de geringe marktverstoring vinden wij geen rechtvaardiging om in het eigendomsrecht te treden.”

Als laatste zal een nieuwe huisvestingsverordening en een vergunningsstelsel worden opgesteld als de opkoopbescherming wordt ingevoerd. Het opstellen van de verordening, waarin de uitgangspunten van opkoopbescherming worden vastgelegd, en het vergunningsstelsel zal, volgens het college, vragen om ‘forse gemeentelijke uitvoerings- en handhavingscapaciteit’.

Wat nu?

Over twee jaar zal de situatie opnieuw bekeken worden, indien er signalen zijn dat veel woningen opgekocht worden. “Voor nu zetten we in op andere maatregelen die effectiever zijn om het tekort aan betaalbare woningen te verminderen, zoals de realisatie van nieuwbouw, het stimuleren van doorstroming en de zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw met anti-speculatiebeding”, aldus het college.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.