Josh Walet

Commotie rondom tweet over vrijwel lege vaccinatielocatie in Alphen

De tweet van Adam Cohen, die als arts aanwezig is op de vaccinatielocatie in Alphen, heeft behoorlijk wat losgemaakt. In zijn tweet plaatste hij een foto van een vrijwel lege vaccinatielocatie in Alphen met de vraag waar de armen blijven om het in te spuiten. En dat leverde nogal wat commotie op.

Een foto met een stukje tekst erbij kan veel losmaken bij mensen. Dat bleek weer eens uit de tweet die Adam Cohen, arts op de vaccinatielocatie in Alphen en tevens hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, dinsdagmiddag plaatste. Op de foto is de vaccinatielocatie in Alphen te zien, maar op een aantal medewerkers na was de locatie helemaal leeg. “Groeten uit het vaccinatiecentrum in Alphen”, schreef hij erbij. “We hebben nog wel wat capaciteit over om te prikken. En ook genoeg vaccin. Waar blijven de armen om het in te spuiten?”

“Mag ik langskomen?”

Op de tweet werd massaal gereageerd. Niet alleen door mensen uit Alphen en nabije omgeving, maar ook uit de rest van het land stroomden de reacties binnen. De meerderheid zag de tweet als een uitnodiging om het vaccin te komen halen. “Mag ik langskomen? Hoge risicogroep met kind dat daardoor al jaar niet naar school kan.” Een andere reageert: “Ik hoor het wel als er nog een paar armen nodig zijn, desnoods fiets ik naar Alphen a/d Rijn vanuit Rotterdam.”

Carin Boon, woordvoerder van GGD Hollands Midden, verklaart dat de tweet van Cohen gaat over het AstraZeneca-vaccin. “Het AstraZeneca-vaccin gebruiken we om zorgpersoneel te vaccineren, maar we merken dat daar nu minder animo voor is”, zegt ze. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het tijdelijk pauzeren van het vaccin toen er enkele meldingen kwamen van trombose na de vaccinatie. Na onderzoek werd het vaccin weer goedgekeurd.

Ondanks dat het rustig is, kunnen mensen niet ‘zomaar’ langskomen in Alphen om het vaccin te laten zetten, benadrukt Boon. “Daarvoor heb je echt eerst een afspraak nodig.” De voorraad van dit vaccin is wel voldoende in Alphen. “Een deel daarvan is gereserveerd voor de huisartsen die gebruik gaan maken van de vaccinatielocatie. Wanneer dat gebeurt is er ook meer bedrijvigheid.” Het vaccin weggooien doen ze overigens niet. “De vaccins die er nu staan zijn houdbaar tot juni. Er is dus geen sprake van verspilling.”

Frustratie

Er is frustratie over de beperkte beschikbaarheid van de vaccins. Niet alleen van de GGD-arts en mensen op Twitter, maar ook van GGD Hollands Midden. Ook zij zien de situatie graag anders. “Wij willen ook graag dat het bedrijviger is op de vaccinatielocatie. Maar de realiteit is helaas anders. Omdat wij als GGD niet gaan over de levering van de vaccins, hebben wij het opvoeren van het tempo helaas niet in de hand. Als wij niet genoeg vaccins hebben, kunnen wij ook niet meer prikken zetten.”

Dat heeft overigens ook betrekking op het Pfizer-vaccin. “Er is van dit vaccin nog steeds te weinig om continu te prikken. We hebben zeven locaties in onze regio om te vaccineren, maar de capaciteit ligt echt nog maar op 10 procent van ons kunnen. Nu zetten we dagelijks zo’n 1500 tot 1800 prikken, maar we als we de volledige capaciteit benutten kunnen we 18.000 mensen per dag vaccineren. Het is balen dat het niet sneller kan”, vindt Boon.

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft zich ook uitgesproken over de commotie rondom de tweet. Volgens hem kan het vaccineren nu niet sneller en staat Alphen daarin niet op zichzelf. “Niet alleen in Alphen, maar overal hebben we overcapaciteit. Dit doen we bewust, want als er grotere leveringen komen wil je er klaar voor zijn”, legt De Jonge uit. Hij voegt er ook nog aan toe dat de snelheid van het prikken wordt bepaald door snelheid van de levering van de vaccins. Totdat er meer vaccins geleverd kunnen worden, blijft het voor veel mensen dus nog wachten op de prik.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.