Scala College

Corona-proof naar school: de middelbare scholen zijn weer open

Uitgestippelde looproutes, pauzes in lokalen, kleine klassen en ‘terugkomdagen’. Er ging veel voorbereiding aan vooraf, maar de middelbare scholen in Alphen zijn er helemaal klaar voor om weer leerlingen te ontvangen.  

In heel Nederland mochten middelbare scholen vanaf vandaag, dinsdag 2 juni, de deuren weer openen. De scholen in Alphen zijn met het invoeren van een waslijst aan maatregelen nu geheel corona-proof. “Het vergde behoorlijk wat werk, maar we zijn trots op het resultaat”, vertelt Raymond Pet, vestigingsdirecteur van het Scala College.

Voorbereidingen

Alle middelbare scholen moeten voldoen aan de landelijke maatregelen die zijn opgesteld. Bij het Scala College hebben ze daarom gewacht met het opstellen van maatregelen totdat het landelijke protocol klaar was. “Dan heb je de basis al en hoef je de maatregelen alleen nog maar Scala-proof te maken. Dat was voor ons de beste manier om mee te werken.”

De Groene Hart Scholen gingen iets anders te werk. Zij hadden vooraf al diverse scenario’s bedacht en uitgewerkt. “Toen bekend was dat we weer open mochten, zijn we gelijk aan de slag gegaan. Voordat het landelijke protocol er was, hadden we al veel op papier staan. Het was dus alleen nog zaak om alle maatregelen langs te gaan om te kijken of we overal aan voldeden”, vertelt Astrid Schouten, vestigingsdirecteur van het Groene Hart Lyceum. “Het was fijn om te zien dat de keuzes die we hadden gemaakt ook in de landelijke richtlijnen stonden.”

Verdelingen en hygiënemaatregelen

Bij de voorbereiding hoorde ook het verdelen van de leerlingen in diverse groepen. “De leerlingen zijn verdeeld in drie groepen, waardoor er van de 1000 leerlingen op school elke dag maar een derde tegelijkertijd aanwezig is”, vertelt Tuyl. Ook bij het Scala College en de Groene Hart Scholen zijn de leerlingen in drie groepen verdeeld. Bij de Groene Hart Scholen komen de leerlingen één of twee dagen in de week naar school, onderbouwleerlingen in de ochtenden en bovenbouwleerlingen in de middagen. Leerlingen van het Scala College zijn ook in drie groepen verdeeld. “Zij blijven dan in principe ook de hele schooldag in hetzelfde lokaal, de docent wisselt dan van lokaal in plaats van de leerlingen. Voor de bovenbouw wordt dat lastiger vanwege de verschillende clusters, maar we proberen het wisselen van lokalen zoveel mogelijk te beperken.”

Maar ook het aanschaffen van desinfectiemateriaal moest gebeuren. “Dat is iets wat we natuurlijk niet in enorme aantallen hebben staan, dus dat moest allemaal worden aangeschaft. Hierdoor kunnen we nu onder andere in de lokalen en bij de toiletten desinfectie neerzetten”, vertelt Pet. Tuyl vult aan: “Tussendoor worden leerlingen gevraagd onder andere hun tafels schoon te maken als ze het lokaal verlaten. Een schoonmaakbedrijf komt daarnaast iedere dag langs om andere delen van de school schoon te maken, zoals de trapleuningen.”

Vaste routes door de school

Vanaf het parkeren van de fietsen tot aan het naar buiten stappen als de schooldag voorbij is, alles is uitgestippeld. Bij het Ashram College zijn er bijvoorbeeld speciale vakken gemaakt in de fietsenstalling. “Leerlingen van hetzelfde leerjaar zetten de fietsen dan in één vak, zo wordt er minder door elkaar heen gelopen”, licht woordvoerder Fleur Tuyl toe.

Bij binnenkomst worden de leerlingen via een vaste looproute naar hun lokaal begeleid. Tuyl vervolgt: “Leerlingen komen binnen door de hoofdingang en kunnen dan twee routes kiezen, afhankelijk van het gedeelte van het schoolgebouw waarin ze les hebben. Verder is het eenrichtingsverkeer, zodat leerlingen elkaar niet kruisen in de hallen.”

Ook op de locaties van het Scala College en de Groene Hart Scholen is hard gewerkt om een looproute te realiseren: “We zijn de afgelopen week druk bezig geweest met het aanbrengen van borden, pijlen en stickers door de school om de looproutes duidelijk te maken. Het verschilde heel erg per locatie hoe makkelijk dit ging, want het ene gebouw zit iets gecompliceerder in elkaar dan het andere. Maar uiteindelijk is het overal gelukt om dit goed te realiseren.”

‘Terugkomdag’

Na 2,5 maand niet op school te zijn geweest, zijn het voor leerlingen veel veranderingen die ze moeten verwerken. Gezellig met zijn allen in de aula pauze houden of in groepjes naar de wc gaan zit er voorlopig niet in. In plaats daarvan wordt een toiletbezoek zoveel mogelijk afgeraden en worden pauzes in klaslokalen gehouden zodat leerlingen elkaar zo min mogelijk kruisen.

Om leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij al deze veranderingen, zijn er op het Scala College en de Groene Hart Scholen bijvoorbeeld ‘terugkomdagen’ georganiseerd. Pet vertelt: “Dit vond vandaag plaats, zowel voor leraren als voor leerlingen. Leerlingen zijn natuurlijk wekenlang niet naar school geweest, maar we moeten ook niet vergeten dat dit ook geldt voor veel leraren. Vandaag was er dus ruimte voor een rondleiding door de school om te zien hoe alles nu werkt, maar het was ook een moment voor sociaal contact. Het is heel belangrijk om dat niet te vergeten.”

Ook op de Groene Hart Scholen werd er een ‘terugkomdag’ georganiseerd. “De leerlingen kwamen in shifts naar school voor uitleg, de vaklessen beginnen morgen. Het leek ons goed om leerlingen te laten beginnen met de mentor om alles door te spreken, en natuurlijk om zo eerst ruimte te bieden om alle verhalen van de afgelopen weken met elkaar te delen”, vertelt Schouten.

En de leerlingen doen het goed. Schouten: “Het viel gelijk op dat de leerlingen het heel goed doen. Daar zijn we echt trots op, want het is niet niks al die maatregelen.” Pet vult aan: “We zijn heel tevreden. En al die lachende gezichten van de kinderen weer zien, dat is heel fijn. Uiteindelijk is het contact met de leerlingen waarvoor je het onderwijs in gaat!”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Theater

Er moet opnieuw geld worden bijgelegd bij Theater Castellum. Nu gebeurt dat elk jaar, dus we hoeven hier niet verbaasd over te zijn. Deze keer al helemaal niet, want het is een gevolg van de coronacrisis. Iedereen staat nu in het rood speciaal in de culturele sector.

Voor Kinderen gisteren 17:21

Culturenplein op het Topaasplantsoen feestelijk geopend

Onder toeziend oog van veel publiek is op vrijdagmiddag 10 juli het Culturenplein aan het Topaasplantsoen in Alphen geopend. Wethouder Gert-Jan Schotanus was aanwezig bij de onthulling van het bord.

Overige gisteren 16:08

Goedkeuring Zorgunit voor Maarten van den Bergh

Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk. Sindsdien staat zijn wereld op zijn kop. Maar nu is er goed nieuws voor Maarten: er is overeenstemming bereikt over het plaatsen van een zorgunit.

Overige gisteren 15:12

Scootmobielruimte voor bewoners aan de Aardster

Voorheen moesten de bewoners van de Aardster in Alphen hun scootmobiel in de galerij stallen, maar daar komt verandering in. Vanaf volgende week kunnen zij namelijk gebruikmaken van een nieuwe scootmobielruimte naast het gebouw.