RTL Nieuws

CoronaCheck-app gaat grotere rol spelen in samenleving, mondkapjes keren ook terug

Tijdens de persconferentie zijn nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. De CoronaCheck-app gaat vanaf zaterdag een grotere rol spelen in de samenleving en de mondkapjes worden dan ook weer verplicht bij contactberoepen, in winkels en publieke binnenruimten.

Onvermijdelijk, zo noemden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge de coronamaatregelen. Niet alleen de besmettingen stijgen namelijk in rap tempo, ook de ziekenhuisopnamen nemen snel toe. Om ervoor te zorgen dat de andere zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan, grijpt het demissionaire kabinet in. Rutte benadrukt dat het opstellen van de maatregelen een dilemma was, aangezien niet aan alle belangen gehoor kan worden gegeven.

Per direct

  • Het thuiswerkadvies blijft van toepassing, maar wordt wel weer aangescherpt. Het demissionaire kabinet adviseert dringend om 50 procent van de werkzaamheden thuis plaats te laten vinden.
  • Het demissionaire kabinet roept op om weer zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand aan te houden. Dit wordt echter geen verplichting, aangezien er dan een aanpassing in de wet nodig is.
  • Dringend binnenlands reisadvies: vermijd drukte en reis niet tijdens de spits. 

Vanaf zaterdag 6 november

  • Vanaf zaterdag zijn mondkapjes verplicht bij contactberoepen, in winkels en publiek toegankelijke binnenlocaties. In de gangen van mbo, hbo en universitaire onderwijs instellingen wordt het ook weer verplicht. 
  • Het tonen van een geldige QR-code in de CoronaCheck-app wordt ook verplicht op buitenterrassen, in sportscholen, zwembaden, voor publiek bij amateursporten vanaf 18 jaar en doorstroomlocaties zoals een kermis. De sinterklaasintochten vormen hierop een uitzondering.

Langere termijn

Als we de trend niet weten te keren, zijn er meer maatregelen nodig. Daarom wordt er gewerkt aan een wetswijziging waardoor het voor werkgevers mogelijk wordt om werknemers te controleren op een coronatoegangsbewijs. Dit geldt ook voor locaties zoals pretparken, dierentuinen en niet-essentiële winkels. Op 12 november wordt besloten hoe verder te gaan met deze maatregelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!