RTL Nieuws

CoronaCheck-app gaat grotere rol spelen in samenleving, mondkapjes keren ook terug

Tijdens de persconferentie zijn nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. De CoronaCheck-app gaat vanaf zaterdag een grotere rol spelen in de samenleving en de mondkapjes worden dan ook weer verplicht bij contactberoepen, in winkels en publieke binnenruimten.

Onvermijdelijk, zo noemden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge de coronamaatregelen. Niet alleen de besmettingen stijgen namelijk in rap tempo, ook de ziekenhuisopnamen nemen snel toe. Om ervoor te zorgen dat de andere zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan, grijpt het demissionaire kabinet in. Rutte benadrukt dat het opstellen van de maatregelen een dilemma was, aangezien niet aan alle belangen gehoor kan worden gegeven.

Per direct

  • Het thuiswerkadvies blijft van toepassing, maar wordt wel weer aangescherpt. Het demissionaire kabinet adviseert dringend om 50 procent van de werkzaamheden thuis plaats te laten vinden.
  • Het demissionaire kabinet roept op om weer zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand aan te houden. Dit wordt echter geen verplichting, aangezien er dan een aanpassing in de wet nodig is.
  • Dringend binnenlands reisadvies: vermijd drukte en reis niet tijdens de spits. 

Vanaf zaterdag 6 november

  • Vanaf zaterdag zijn mondkapjes verplicht bij contactberoepen, in winkels en publiek toegankelijke binnenlocaties. In de gangen van mbo, hbo en universitaire onderwijs instellingen wordt het ook weer verplicht. 
  • Het tonen van een geldige QR-code in de CoronaCheck-app wordt ook verplicht op buitenterrassen, in sportscholen, zwembaden, voor publiek bij amateursporten vanaf 18 jaar en doorstroomlocaties zoals een kermis. De sinterklaasintochten vormen hierop een uitzondering.

Langere termijn

Als we de trend niet weten te keren, zijn er meer maatregelen nodig. Daarom wordt er gewerkt aan een wetswijziging waardoor het voor werkgevers mogelijk wordt om werknemers te controleren op een coronatoegangsbewijs. Dit geldt ook voor locaties zoals pretparken, dierentuinen en niet-essentiële winkels. Op 12 november wordt besloten hoe verder te gaan met deze maatregelen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:50

Burgemeester en wethouders teleurgesteld in houding Rijksoverheid

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn is niet blij met de Nederlandse politiek. De Rijksoverheid blijft vasthouden aan bezuinigingen op het Gemeentefonds. Daarom moeten alle gemeenten fors bezuinigen. Vanuit het Alphense college wordt geprobeerd om, samen met andere gemeenten, druk uit te oefenen op het Rijk om meer geld beschikbaar te stellen.

Politiek vandaag 14:34

Bezuinigen op sporthallen en zwembad

In de bezuinigingsplannen van het Alphense college van burgemeester en wethouders zit ook een aantal maatregelen voor de sportvoorzieningen. Er wordt vooralsnog maar één binnenhal aan De Bijlen gebouwd en zwembad De Hoorn wordt waarschijnlijk afgestoten.

Advertorial Muziek vandaag 13:18

Een tribute aan Steely Dan zoals nooit tevoren

In de wereld van Steely Dan-liefhebbers staat The Royal Dutch Scam hoog aangeschreven, zowel nationaal als internationaal. Met een tienkoppige band van topmuzikanten, onder leiding van frontman Lo van Gorp, weten ze de magie van Steely Dan's legendarische studio-albums zoals 'Gaucho' en 'Aja' moeiteloos tot leven te brengen op het podium.

Politiek vandaag 12:06

Gratis anderhalf uur parkeren in Alphens centrum wordt afgeschaft

De eerste anderhalf uur gratis parkeren in de grote parkeergarages, achter de slagboom, wordt afgeschaft. Voortaan is het eerste halfuur gratis en het uur erna kost 1 euro. Het algemene parkeertarief gaat na deze anderhalf uur met vijftig cent per uur omhoog naar 3 euro.

Overige vandaag 10:49

Veilig met de fiets de weg op

Alphen Vitaal organiseert in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, fietsservice Totaal en een fysiotherapeut Djim Kromhout een tweedaagse fietscursus speciaal voor volwassenen en senioren die zich onzeker voelen op de fiets.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:23

The Center of Beauty Institute wint prestigieuze Beauty Award

Na een ondernemersreis van bijna acht maanden heeft The Center of Beauty Institute de prestigieuze Beauty Award 2024 gewonnen voor Dé Beste Schoonheidssalon van Nederland. "Ik kan het bijna niet geloven. Wat begon als een droom, werd een plan en uiteindelijk een doel," aldus eigenaresse Carmen. "Het doel om mee te doen met de Beauty Award was om ervan te leren, mezelf verder te ontwikkelen en mijn bedrijf eens goed onder de loep te nemen."