Josh Walet

Coronacrisis heeft impact op het hele land, Alphen lijkt te ontsnappen aan ondergang

Dat de coronacrisis een enorme impact heeft op het dagelijks leven van Alphenaren komt niet als een verrassing. Winkeliers, horecaondernemers en vele anderen zijn het afgelopen jaar hard geraakt. Toch laat PFM, markleider in het meter van passanten, weten dat er een stijgende lijn aankomt in het bezoekersaantallen in het Alphense centrum.

PFM onderzocht, samen met branche organisaties IVBN en later StiVAD, de Nederlandse winkelcentra markt gecategoriseerd in verschillende niveaus. Tijdens het onderzoek constateerden zij dat Alphen, in vergelijking tot andere steden van dezelfde omvang, het ‘relatief goed’ doet.

Coronacrisis

Tot voor de coronacrisis was de algemene trend dat juist middelgrote steden, zoals Alphen, een afnemende trend lieten zien als het ging om bezoekersstromen. Middelgrote winkelsteden werden de afgelopen jaren steeds minder bezocht en juist de wijkwinkelcentra en écht grote winkelsteden in Nederland lieten positieve ontwikkelingen zien. Tijdens de pandemie laten de cijfers echter een heel andere trend zien. Zo was er tijdens de eerste lockdown een dramatische daling te zien in het bezoekersaantallen door het hele land. Maar de bezoekersaantallen in Alphen lieten een minder dramatische daling zien.

De rode lijn geeft de ontwikkeling van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar weer voor de binnensteden in Nederland. De zwarte lijn laat de ontwikkeling van Alphen aan den Rijn zien. De piek in de laatste week wordt veroorzaakt door het feit dat we nu een jaar verder zijn en dat deze cijfers vergeleken worden met de lockdownperiode van vorig jaar.  

Tekst loopt door onder de grafiek

Wat opvalt, is dat Alphen voor de eerste lockdown de lijn van de landelijke binnenstedelijke index volgde. Vanaf de lockdown is daar verandering in gekomen. “Het verschil tussen Alphen aan den Rijn en de binnenstedelijke index is het grootst rond juni 2020. Toen mochten we met zijn allen weer gaan winkelen, maar vooral alleen en het liefst dicht bij huis. De binnenstad van Alphen past daarbij precies bij deze boodschap. Alphen aan den Rijn biedt een groot dagelijks en niet-dagelijks aanbod en is daarmee een stad die een prima verzorgende functie heeft voor haar inwoners. In ”, aldus Carly Leget van PFM Intelligence Group.

Toekomst

Momenteel is er een licht herstel in Alphen. Toch zijn er ongeveer 30 procent minder passanten dan voor de crisis. Dat is nog ver weg van het normale niveau. Met het oog op de komende herontwikkeling van de Aarhof, het gerenoveerde stadshart en het oude V&D gebouw waar woningen voor terug komen, is de verwachting van PFM dat de bezoekersaantallen en loopstromen de komende jaren zullen toenemen tot een niveau wat boven het oude normaal zal uitstijgen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.