De eigenaren van Soos aan den Rijn aan de Raadhuisstraat in het centrum van Alphen hebben met pijn in het hart besloten definitief te stoppen met hun activiteiten.

Na een succesvolle start in het voorjaar van 2019 kwamen de gevolgen van COVID-19 keihard binnen. Over 2020 en 2021 is het bedrijf inmiddels acht maanden verplicht gesloten geweest, met geen omzet tot gevolg. Tussen de lockdowns door mochten zij gedurende enkele maanden slechts 50 procent van de capaciteit gebruiken.

“Daarbij werden alle coronaregels volledig gerespecteerd”, zo zeggen de eigenaren. “De ondersteuning door de overheid bleek in de praktijk absoluut onvoldoende om enigszins de doorlopende lasten te dekken en werd daarbij ook nog een flinke administratieve last.”

Geen perspectief voor horeca

Het gebrek aan perspectief was de druppel. “Nu duidelijk is dat enig perspectief nog lang ontbreekt, kan ook 2021 nu al als zeer verliesgevend worden beschouwd. Bovendien wordt er over bizarre maatregelen gedacht, denk aan scheiding van leeftijdsgroepen in tijd en/of plaats, toegang alleen met bewijs van vaccinatie en/of negatieve test et cetera.”

“Dit past absoluut niet bij het concept van een laagdrempelige locatie, voor iedereen toegankelijk en betaalbaar en met volop ruimte voor kleinere evenementen, workshops en feestjes. Overigens geldt dat voor veel horecabedrijven”, benadrukken ze. “Daarom kiezen we ervoor om nu zelf de regie te voeren.”

Soos aan den Rijn is schuldenvrij en zal de bedrijfsvoering netjes afbouwen, met alle zakelijke relaties wordt snel contact opgenomen. Gehoopt wordt op een nieuwe exploitant met een goed concept op deze prachtige en instapklare locatie in het centrum, met een mooi terras aan de Oude Rijn.

De activiteiten van Brugwachtertje aan den Rijn en de vaartochten met de ‘Soosboot’ worden wel voortgezet.