Still NU.nl

Coronamaatregelen verdwijnen grotendeels vanaf 25 februari

Nederland gaat flink versoepelen. Dit gebeurt in drie stappen. Vanaf 25 februari worden de coronamaatregelen grotendeels losgelaten. Minder mondkapjes, geen anderhalve meter meer en vrijwel geen coronatoegangsbewijs meer.

"Het land gaat weer open", zo begon minister Ernst Kuipers de persconferentie. "Alleen niet in één keer. Maar in drie stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar."

De drie stappen luiden als volgt:

Stap 1: gaat per direct in

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt. Vanaf nu geldt: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: gaat in per 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01:00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. 

Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: gaat in per 25 februari

De laatste stap wordt op vrijdag 25 februari gezet. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: 

  • Het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn
  • De verplichte 1,5 meter afstand
  • Het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel
  • Een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. 

Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. 

Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

En daarna?

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Bron: Rijksoverheid 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente gisteren 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.