Coronavirus: 48 patiënten in het ziekenhuis

Het RIVM heeft op zondag 12 april twee nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal patiënten uit de gemeente Alphen komt hiermee op 48. Het aantal besmettingen is inmiddels boven de 100 uitgestegen. 

Het RIVM werkt sinds dinsdag 31 maart met een andere manier om de verspreiding van het coronavirus te laten zien. Er wordt nu gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames in de gemeente. Het gaat dan om het aantal mensen dat momenteel in het ziekenhuis ligt in verband met het coronavirus, maar ook om het aantal personen dat al in het ziekenhuis heeft gelegen en inmiddels weer thuis zijn.

“Er zijn verschillende manieren op de verspreiding van het coronavirus in Nederland te laten zien. De data over het aantal ziekenhuisopnames per gemeente geven in deze fase van de epidemie daarvoor het beste beeld, omdat in de ziekenhuizen meer patiënten getest worden op het coronavirus. Het aantal positief getest personen geeft in deze fase weinig inzicht omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden, mensen met ernstige bestaande aandoeningen en zorgverleners.”

In de gemeente Alphen staat dit aantal nu op 48. De afgelopen twee dagen werden er geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, op donderdag bedroeg het aantal ziekenhuisopnames 46. Het aantal besmettingen staat op 102. Inmiddels zijn ook meerdere personen aan het virus overleden. 

Genezingen

Het is niet bekend hoeveel personen er genezen zijn van het coronavirus. "Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte", legt het RIVM uit. Daarbij heeft de GGD het te druk met het opsporen van nieuwe brandhaarden en de bestrijding van het coronavirus. Ook hebben zij niet de mankracht om bij elke patiënt na te vragen wie er wel en niet hersteld is.

Testbeleid

Naar verwachting ligt het daadwerkelijke aantal hoger dan nu geconstateerd omdat het testbeleid is veranderd. Niet alle personen die het coronavirus hebben worden namelijk getest. "Het testbeleid is erop gericht om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden, hen te beschermen en op tijd te kunnen behandelen." Hier is op maandag 6 april wel verandering in gekomen. Het aantal testen is namelijk opgeschaald van 4000 naar ongeveer 17.500 testen op een dag. Het gaat om het testen van zorgpersoneel, waar bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp een coronatest drive-in voor is geopend. Dit lijkt te werken, want een groot deel van de nieuwe meldingen van besmettingen betreft zorgpersoneel. 

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen is belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen: ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Doe dat niet met meer dan 3 personen. Werk thuis als het kan. Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Ook op straat, in de supermarkt en in het park. Was je handen meerdere keren per dag met water en zeep.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.