Bloemen Architecten

Cultuur én wonen in het oude raadhuis

Het is een vraag die al een paar jaar op ieders lippen ligt: wat gaat er gebeuren met het oude raadhuis aan het Burgemeester Visserpark? In 2018 werd door de Alphense coalitiepartijen afgesproken dat het raadhuis een cultureel-maatschappelijke functie moet houden. Deze zomer zou besloten worden wát die functie precies zou zijn. Koosje de Koeijer en Winfried Ponsioen ontwierpen een transformatieplan waarin zowel tegemoet gekomen wordt aan de cultureel-maatschappelijke behoeften als de woonvraag in de stad.

"Wat zou het gaaf zijn als we dit prachtige pand een nieuw leven konden geven. Mét behoud van het monumentale karakter!" zeiden Ponsioen en De Koeijer tegen elkaar toen ze op een avond langs het grotendeels leegstaande pand fietsten. Eerder renoveerden de ondernemers andere monumentale panden, zoals de Limonadefabriek en de Jamfabriek. "Wij vinden het belangrijk om recht te doen aan de rijke cultuurhistorie van dit soort panden," legt De Koeijer uit. "Daarom hebben wij voor het raadhuis een transformatieplan gemaakt waarin woonruimte wordt gecombineerd met de cultuurhistorische functie. Door 50% van het netto oppervlak beschikbaar te stellen voor cultureel-maatschappelijke doeleinden, zoals muziekles, exposities, ateliers, trouwlocatie en 4-5 mei vieringen, dragen we op een positieve manier bij aan het maatschappelijk leven en het verlevendigen van het centrum van Alphen aan den Rijn."

Waarom niet alleen een culturele functie? Daar heeft De Koeijer een antwoord op. "De gemeente Alphen aan den Rijn hecht veel belang aan het bieden van een plek aan organisaties met een cultureel-maatschappelijk doel, zowel in het oude raadhuis als op het voorliggende terrein. Ze wil het raadhuis echter ook op een economisch verantwoorde manier in stand houden. Door 17 koopappartementen te realiseren zorgen wij ervoor dat dit beeldbepalende pand op een financieel gezonde manier behouden blijft. Zo komen er bijvoorbeeld middelen beschikbaar voor het onderhoud van dit architectonische hoogstandje en voor verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan het gasloos maken van de woningen en het isoleren van vloeren, gevels en dak. Doordat de gemeente voor meer dan 50% eigenaar blijft, houdt het de eigendomsmeerderheid in de VvE, waardoor de regie over het pand gewaarborgd blijft. Daarnaast komt ons transformatieplan tegemoet aan de alsmaar stijgende behoefte aan woningen. We ontwikkelen de appartementen bovendien nadrukkelijk niet voor investeerders, maar voor eigenaar-bewoners die ook de eindgebruikers zijn."

Wie bang is voor de komst van enkele luxe lofts die alleen mensen met een flinke loonstrook kunnen betalen, kan De Koeijer geruststellen. "De combinatie van de cultuur-maatschappelijke functie en de woonfunctie heeft veel voordelen. Eén ervan is dat mensen met een kleine beurs ook de kans krijgen om op een unieke plek te wonen! De beoogde doelgroep voor de te creëren koopappartementen, variërend van 40 tot 110 m2, zijn één- of tweepersoonshuishoudens in diverse leeftijdscategorieën. Zoveel mogelijk mensen kunnen op deze manier genieten van het monumentale karakter van dit bijzondere pand!"

Aan bezieling geen gebrek. De Koeijer en Ponsioen hopen dat ze dit enthousiasme op het gemeentebestuur kunnen overbrengen. Het is echter nog even afwachten wat het college besluit. "We hadden gehoopt voor de zomer uitsluitsel te krijgen, maar we moeten nog even geduld hebben. Ik hoop dat het college inziet hoeveel oplossingen en voordelen dit plan biedt!"

Foto: Bloemen Architecten, Artist impression transformatie raadhuis


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.