Cultuurbarbaren

Waar gaat het nou om als je praat over cultuur? Om de muziek, het toneelspel, het schilderij, het monument of de organisatie er om heen? Toch niet dat laatste hoop ik.

Alphen wil graag bij de grote jongens horen als het om cultuur gaat. Nou hebben ze daar als provinciedorp op z’n zachtst gezegd wat minder potentie voor dan de grote steden. 

Om het toch wat te laten lijken, hebben ze daarom maar grote gebouwen neergezet. Die kan je ook als kleintje bij iedere architect en aannemer bestellen. Dachten ze, maar zelfs dat lukte niet al te best bij het theater (brandgevaarlijk en slecht ingedeeld) en bij de bibliotheek (een te kleine lift volgens rolstoelgebruikers). Dat is echter een beginnersfout waarmee we kunnen leven. 

Het ergste

Nee, veel erger is de bureaucratie en het allerergst is de houding, dat ze het domme volk wel eens cultuur zullen bijbrengen. Laten we eens grof wat optelsommetjes maken.

De wethouders Kees Velzen (CDA) en Erik van Zuylen (GroenLinks) zijn een belangrijk deel van hun tijd bezig met cultuur. Er zijn ondersteunende ambtenaren, die zelf ook weer ondersteund worden door koffiedames, boekhouders en ICT-ers. Er is uit de grote stad een dame aangetrokken die zich cultuurmakelaar noemt. Sinds kort zijn er ook 5 cultuurcoaches, die Marokkaanse vrouwtjes en andere zielige mensen op buurthuisniveau moeten ondersteunen als ze een toneelstukje willen doen of op bongo’s trommelen. Als een Marx uit de 21e eeuw zullen ze de verworpenen der aarde uit hun ellende verlossen. 

Dan hebben we (alleen al in de kern Alphen) op loopafstand van elkaar 2 theaters, een bibliotheek (ook met een podium) en de muziekschool. Allemaal gesubsidieerd door de gemeente en allemaal mensen die daar directeurtje spelen, uiteraard voor een volwassen salaris. Allemaal eigen programmamanagers, boekhouders, technici en communicatiemensen. Allemaal een eigen website, zodat niemand het aanbod van de concurrent en dus het totaalaanbod kan zien. De buurthuizen zijn dan nog geen eens meegenomen. Even terzijde: weet u dat de gemeente zelf ook maar liefst 20 FTE (= fulltime mensen) op communicatie heeft zitten? Alsof het Shell is met altijd juichende berichten.

Oh ja, ik vergeet nog TominDeBuurt, die ook -soms zelfs met meer 'professionals' dan bezoekers-  'culturele' activiteiten organiseert. Op kosten van de gemeenschap natuurlijk.  

Advies

Ik heb wethouder Erik van Zuylen, toen hij kandidaat wethouder werd, aangegeven dat daar een behoorlijk stuk besparing lag met nog betere kwaliteit ook. Een deel van de opbrengst direct naar artiesten en voorstellingen en een deel minder zeuren om geld bij de gemeenteraad. 

Meer nee hoor. Ik weet niet wat het is met Erik. Is hij te lui, dom, onervaren, eigenwijs, niet opgewassen tegen het ‘apparaat’ of een combinatie? In ieder geval staat het monster van bureaucratie nog fier overeind. Het is zelfs zo ingewikkeld geworden, dat hij er extra mensen bij moest halen om iedereen een beetje te laten samenwerken. Vandaar die KULtuurmakelaar. Alles van onze centjes. 

Lekker naar Hendrick's

Laat ik maar ophouden, ik kan nog bladzijden lang voorbeelden van de wanorde, verspilling en eigenbelang geven, maar dan krijg ik het aan mijn hart. Dat zijn me die paar voorstellingen in Alphen niet waard. Dan ga ik liever naar Hendrick’s pub waar heerlijke muziek wordt gespeeld zonder bemoeienis van een KULtuurcoach en zonder subsidie. 

Machiel van der Schoot, cultuurliefhebber en bureaucratiehater

P.S. Erik scheer die rare Talibanbaard eraf. Dat scheelt al de helft als je gezag wilt hebben. Daarbij: het woord Barbaar betekent eigenlijk 'iemand met een baard'. 

P.S. 2 Kees, je hebt zeker wel aan George Pompidou gedacht bij de nieuwe bibliotheek? 

Erik van Zuylen.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.”