Cultuurbarbaren

Waar gaat het nou om als je praat over cultuur? Om de muziek, het toneelspel, het schilderij, het monument of de organisatie er om heen? Toch niet dat laatste hoop ik.

Alphen wil graag bij de grote jongens horen als het om cultuur gaat. Nou hebben ze daar als provinciedorp op z’n zachtst gezegd wat minder potentie voor dan de grote steden. 

Om het toch wat te laten lijken, hebben ze daarom maar grote gebouwen neergezet. Die kan je ook als kleintje bij iedere architect en aannemer bestellen. Dachten ze, maar zelfs dat lukte niet al te best bij het theater (brandgevaarlijk en slecht ingedeeld) en bij de bibliotheek (een te kleine lift volgens rolstoelgebruikers). Dat is echter een beginnersfout waarmee we kunnen leven. 

Het ergste

Nee, veel erger is de bureaucratie en het allerergst is de houding, dat ze het domme volk wel eens cultuur zullen bijbrengen. Laten we eens grof wat optelsommetjes maken.

De wethouders Kees Velzen (CDA) en Erik van Zuylen (GroenLinks) zijn een belangrijk deel van hun tijd bezig met cultuur. Er zijn ondersteunende ambtenaren, die zelf ook weer ondersteund worden door koffiedames, boekhouders en ICT-ers. Er is uit de grote stad een dame aangetrokken die zich cultuurmakelaar noemt. Sinds kort zijn er ook 5 cultuurcoaches, die Marokkaanse vrouwtjes en andere zielige mensen op buurthuisniveau moeten ondersteunen als ze een toneelstukje willen doen of op bongo’s trommelen. Als een Marx uit de 21e eeuw zullen ze de verworpenen der aarde uit hun ellende verlossen. 

Dan hebben we (alleen al in de kern Alphen) op loopafstand van elkaar 2 theaters, een bibliotheek (ook met een podium) en de muziekschool. Allemaal gesubsidieerd door de gemeente en allemaal mensen die daar directeurtje spelen, uiteraard voor een volwassen salaris. Allemaal eigen programmamanagers, boekhouders, technici en communicatiemensen. Allemaal een eigen website, zodat niemand het aanbod van de concurrent en dus het totaalaanbod kan zien. De buurthuizen zijn dan nog geen eens meegenomen. Even terzijde: weet u dat de gemeente zelf ook maar liefst 20 FTE (= fulltime mensen) op communicatie heeft zitten? Alsof het Shell is met altijd juichende berichten.

Oh ja, ik vergeet nog TominDeBuurt, die ook -soms zelfs met meer 'professionals' dan bezoekers-  'culturele' activiteiten organiseert. Op kosten van de gemeenschap natuurlijk.  

Advies

Ik heb wethouder Erik van Zuylen, toen hij kandidaat wethouder werd, aangegeven dat daar een behoorlijk stuk besparing lag met nog betere kwaliteit ook. Een deel van de opbrengst direct naar artiesten en voorstellingen en een deel minder zeuren om geld bij de gemeenteraad. 

Meer nee hoor. Ik weet niet wat het is met Erik. Is hij te lui, dom, onervaren, eigenwijs, niet opgewassen tegen het ‘apparaat’ of een combinatie? In ieder geval staat het monster van bureaucratie nog fier overeind. Het is zelfs zo ingewikkeld geworden, dat hij er extra mensen bij moest halen om iedereen een beetje te laten samenwerken. Vandaar die KULtuurmakelaar. Alles van onze centjes. 

Lekker naar Hendrick's

Laat ik maar ophouden, ik kan nog bladzijden lang voorbeelden van de wanorde, verspilling en eigenbelang geven, maar dan krijg ik het aan mijn hart. Dat zijn me die paar voorstellingen in Alphen niet waard. Dan ga ik liever naar Hendrick’s pub waar heerlijke muziek wordt gespeeld zonder bemoeienis van een KULtuurcoach en zonder subsidie. 

Machiel van der Schoot, cultuurliefhebber en bureaucratiehater

P.S. Erik scheer die rare Talibanbaard eraf. Dat scheelt al de helft als je gezag wilt hebben. Daarbij: het woord Barbaar betekent eigenlijk 'iemand met een baard'. 

P.S. 2 Kees, je hebt zeker wel aan George Pompidou gedacht bij de nieuwe bibliotheek? 

Erik van Zuylen.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.