D66 Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

D66 monitort oprichting nieuwe stichting die zorgt voor langdurige en stabiele basis jeugdhulp

De gemeente Alphen aan den Rijn zet deze maand een belangrijke stap in de organisatie van jeugdhulp vanaf 2024. “Met het oprichten van de stichting ‘Jeugd- en Gezinshulp’ en de bijbehorende opdracht wordt gekozen voor een langdurige stabiele basis onder de lokale jeugd- en gezinsteams”, vertelt raadslid Maurits de Vries.

Stabiele hulp voor jeugdigen en gezinnen

Maurits de Vries: “De jeugd- en gezinsprofessionals uit de stichting gaan niet alleen aan de slag met de problematiek van de jeugdigen, maar focust zich op alle problemen die aanwezig zijn binnen een gezin. Door naar het complete plaatje te kijken kunnen de professionals veel gerichter hulp bieden. Ook hopen we door deze stap te zetten meer grip te krijgen op de wachtlijsten die zijn ontstaan.”

Zichtbaar en dichtbij

Met het inrichten van deze organisatie zetten we een belangrijke stap met het vervullen van één van onze ambities uit het coalitieakkoord. De toegang tot de jeugdhulp willen we dichter bij de gemeente organiseren om zo meer grip en sturing te krijgen. We doen dit door resultaatgerichte indicatiestelling apart onder te brengen bij een organisatie die dit goed kan. De professionals van deze ‘toegangsorganisatie’ zijn te vinden in het buurthuis en bij het onderwijs. “Voor ons is dit een belangrijke afspraak”, stelt Maurits, “omdat de hulp aan onze jeugdigen en de gezinnen waar zij onderdeel van worden stabiliteit en continuïteit krijgen en zichtbaar en dichtbij in de wijken en op scholen wordt aangeboden. Op die manier krijgt iedereen de mogelijkheid om mee te doen in onze samenleving.”

Professionals op de scholen

“De fractie van D66 heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor meerdere verbeteringen in de jeugdhulp”, vertelt Maurits. “Zo hebben wij door middel van het indienen van moties in de vorige periode bijgestuurd, bijvoorbeeld door de toegang tot de jeugdhulp laagdrempelig op de scholen in onze gemeente te behouden. Met het inrichten van deze stichting wordt deze inzet weer structureel gemaakt.”

Manifest ‘opvoeden, opgroeien en jeugdhulp in Alphen aan den Rijn’

Daarnaast hebben we als gemeenteraad het afgelopen jaar besteedt aan het opstellen van een manifest gericht op ‘opgroeien, opvoeden en jeugdhulp’ met daarin een aantal leidende principes voor alle organisaties en instellingen die te maken hebben met onze jeugd. Wij zijn blij dat wethouder Noordermeer dit Manifest zo’n prominente plek heeft gegeven in de opdracht aan de nieuwe stichting.”

Welke hulp werkt en welke niet?

“We vragen wel nog extra aandacht voor de inrichting van het gesprek met de samenleving en de gemeenteraad. In de motie – waar het manifest een resultaat van is – hebben we ook gevraagd om als gemeenteraad meer inzicht te krijgen. Dit wordt vormgegeven door middel van een effectenmonitor. Hier zijn we heel blij mee, want daarmee maken we inzichtelijk welke hulp aan kinderen en gezinnen werkt en welke hulp niet. Dat inzicht hebben we nu helemaal niet. De bespreking van deze effecten moet structureel ingericht worden, met de gemeenteraad, maar ook in de wijken met onze inwoners. Omdat de start van elk kind anders is, kan het nodig zijn om ongelijk te investeren om gelijke kansen te creëren. Door het gesprek in de wijken te organiseren kan er ook op dat niveau afgeweken worden, passend bij de problematiek die daar speelt.”


Meer nieuws

Overige vandaag 11:33

Partijen hoogheemraadschap van Rijnland bereiken akkoord

De nieuwe dagelijks bestuurders (hoogheemraden) van Rijnland zijn op 31 mei 2023 tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur (VV) geïnstalleerd. BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21 hebben een akkoord bereikt en zullen gaan samenwerken.

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.