D66 Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

D66 voorstander van plaatsing AZC bij Hoorn-West

De fractie van D66 reageert positief op het collegebesluit om het bedrijventerrein Hoorn-West aan te wijzen als locatie voor de mogelijke realisatie van een asielzoekerscentrum voor de opvang van 350 tot 400 asielzoekers.

Schrikbeeld Ter Apel

“We herinneren ons allemaal de beelden van de asielzoekers die onder barre omstandigheden moesten wachten in Ter Apel om een eerste opvang te krijgen. Voor het eerst in de geschiedenis was Artsen zonder Grenzen actief in Nederland. Voor ons is dat onbestaanbaar”, stelt fractievoorzitter Maurits de Vries.

“Wij zijn daarom blij dat de gemeente haar verantwoordelijkheid pakt en voor deze groep kwetsbare mensen goede opvang gaat realiseren. Wel verwachten wij dat de provincie ons dan ook tegemoetkomt met andere ontwikkel-locaties voor woningen, zodat we voor iederéén een passende woning kunnen realiseren binnen onze gemeente.”

Geschikte locatie

Ook ziet D66 voldoende aanknopingspunten voor juist deze locatie. Zo biedt het mogelijkheden om het gebied bij Hoorn-West verder te gaan ontwikkelen, is het goed bereikbaar en is het ook vlakbij Rijnvicus. “Wij hopen dat het mogelijk wordt gemaakt, net zoals bij de vluchtelingen uit Oekraïne, dat de asielzoekers de mogelijkheid hebben direct aan de slag te gaan. Het is waarschijnlijk dat deze groep mensen een plek moet gaan vinden in Nederland. Om dat op een waardevolle manier te realiseren, is onder andere het leren van de Nederlandse taal heel belangrijk.”

Warm welkom

Maurits: “We hopen dat Alphen aan den Rijn de komst van het asielzoekerscentrum omarmt. De Alphense bevolking heeft in het verleden bewezen mensen die vanuit een moeilijke situatie in het thuisland hierheen komen, met open armen te ontvangen. De opvang van de grote groep Syriërs in de PI in het verleden en het laatste jaar met de opvang van Oekraïners zijn wat dat betreft goede voorbeelden.”

Door het opzetten van een asielzoekerscentrum toont de gemeente ook haar solidariteit richting de andere gemeenten die aan de slag moeten met de consequenties van de spreidingswet.


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.