D66 Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

D66 voorstander van plaatsing AZC bij Hoorn-West

De fractie van D66 reageert positief op het collegebesluit om het bedrijventerrein Hoorn-West aan te wijzen als locatie voor de mogelijke realisatie van een asielzoekerscentrum voor de opvang van 350 tot 400 asielzoekers.

Schrikbeeld Ter Apel

“We herinneren ons allemaal de beelden van de asielzoekers die onder barre omstandigheden moesten wachten in Ter Apel om een eerste opvang te krijgen. Voor het eerst in de geschiedenis was Artsen zonder Grenzen actief in Nederland. Voor ons is dat onbestaanbaar”, stelt fractievoorzitter Maurits de Vries.

“Wij zijn daarom blij dat de gemeente haar verantwoordelijkheid pakt en voor deze groep kwetsbare mensen goede opvang gaat realiseren. Wel verwachten wij dat de provincie ons dan ook tegemoetkomt met andere ontwikkel-locaties voor woningen, zodat we voor iederéén een passende woning kunnen realiseren binnen onze gemeente.”

Geschikte locatie

Ook ziet D66 voldoende aanknopingspunten voor juist deze locatie. Zo biedt het mogelijkheden om het gebied bij Hoorn-West verder te gaan ontwikkelen, is het goed bereikbaar en is het ook vlakbij Rijnvicus. “Wij hopen dat het mogelijk wordt gemaakt, net zoals bij de vluchtelingen uit Oekraïne, dat de asielzoekers de mogelijkheid hebben direct aan de slag te gaan. Het is waarschijnlijk dat deze groep mensen een plek moet gaan vinden in Nederland. Om dat op een waardevolle manier te realiseren, is onder andere het leren van de Nederlandse taal heel belangrijk.”

Warm welkom

Maurits: “We hopen dat Alphen aan den Rijn de komst van het asielzoekerscentrum omarmt. De Alphense bevolking heeft in het verleden bewezen mensen die vanuit een moeilijke situatie in het thuisland hierheen komen, met open armen te ontvangen. De opvang van de grote groep Syriërs in de PI in het verleden en het laatste jaar met de opvang van Oekraïners zijn wat dat betreft goede voorbeelden.”

Door het opzetten van een asielzoekerscentrum toont de gemeente ook haar solidariteit richting de andere gemeenten die aan de slag moeten met de consequenties van de spreidingswet.


Meer nieuws

Overige vandaag 11:33

Partijen hoogheemraadschap van Rijnland bereiken akkoord

De nieuwe dagelijks bestuurders (hoogheemraden) van Rijnland zijn op 31 mei 2023 tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur (VV) geïnstalleerd. BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21 hebben een akkoord bereikt en zullen gaan samenwerken.

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.