Petra Kuperus

Dagelijksheden

Wat doen Alphenaren nu ze een groot gedeelte van de dag binnen zitten? Petra Kuperus vertelt over haar kleindochter, de groepsapp van de familie, een rondje fietsen en een raambezoek bij vrienden.

Bij ons thuis is er geen gedoe meer met schoolgaande kinderen. Wel is onze wekelijkse oppasbeurt komen te vervallen. Dat ondervangen we door nu via de app en filmpjes elkaar op de hoogte te houden van onze bezigheden. Zo kwamen we er achter dat onze kleindochter van vijf in het speeltuintje met haar hoofd tegen de rand van de glijbaan is gevallen en een gat in haar hoofd heeft. Dat is nu bedekt met haar favoriete pleister met daarop een afbeelding van Elsa. Het verhaal wordt via de app in geuren en kleuren verteld. Omdat ze een taalontwikkelingsstoornis heeft, moeten we goed ons best doen om haar te volgen. Met wat vertaalwerk van onze dochter komen we eruit.

En dan begint het; het een na het andere fluitje van de app laat me weten dat er mensen zijn die iets aan me kwijt willen. Het is de familie app. Ik ben gezegend met vijf zussen en (nu nog maar) één broer. Er worden puzzels uit de krant, sommen van Facebook, filmpjes en foto’s uit de oude doos doorgestuurd. De tijd vliegt, net als de oh’s en ah’s bij het zien van de foto’s. Hiaten in ons geheugen worden opgevuld. Maar ook een vriendin appt me wat puzzeltjes door waar we fanatiek mee aan de slag gaan. Ik app er ook een door naar een andere vriendin.

Mijn man wil er uit. Als het buiten wat rustiger is fietsen we een rondje Aarlanderveen. Fietsen is voor ons de meest veilige optie hebben we gemerkt. Over het algemeen houden de meeste mensen zich prima aan de anderhalve meter regel. Opmerkelijk is dat jongeren daar meer moeite mee hebben. Beleefd vraag ik om de andere halve meter ruimte wanneer ik hen passeer. Ik krijg een grote mond als reactie. We fietsen richting Langeraar tussen de plassen door naar Papenveer. Gelukkig is het fietspad daar laatst verbreed. We kunnen elkaar veilig passeren.

We besluiten op de terugweg bij vrienden aan te gaan. Zij hebben een verstandelijke beperking en wonen zelfstandig onder begeleiding in Ter Aar. We zetten onze fietsen voor hun besloten tuin, springen over het buxushaagje en kloppen op het raam. Ze weten niet wat ze zien. We zijn blij dat we elkaar even kunnen spreken. Het gaat goed met ze. Ze redden zich wel. De thuiszorg komt dagelijks langs om hen te helpen. Ze zijn heel blij dat dat nog doorgaat.

Verdriet is er om haar moeder die nu alleen in het verzorgingshuis is. Ze leeft op bezoek, dat nu niet meer komt. Bellen kan haar moeder niet meer, dat is te ingewikkeld voor haar geworden. Gelukkig krijgt ze veel kaarten. We praten nog even door en nemen met een zwaai afscheid. Een simpel raambezoek. Wat zijn zij en wij er blij mee!

Dan ploffen we voor de tv om ons vol te gieten met coronanieuws en een James Bond film. Na OP1 vinden we het welletjes. Er zit weer een dag op.

Wil jij jouw dagelijksheden tijdens deze coronacrisis met ons delen, net zoals Petra? Stuur dan een mailtje naar info@alphens.nl.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Muziek gisteren 15:07

Talent van de maand: Roberto van Raamsdonk

De 22-jarige Roberto van Raamsdonk (Rovara) uit Alphen timmert hard aan de weg. Samen met de winnaar van The X Factor in Australië, Joey Djia brengt hij deze maand een single uit. “Ik ben heel erg trots op het resultaat.”

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:24

De Heerlijkheid van Alfen: strategisch Alphen

Alphen was in de middeleeuwen en later niet alleen een gezapig dorp van boeren en turfgravers. Vlakbij lag een belangrijk strategisch punt waar hard om werd gevochten: de Goudse sluis. Gastauteur Bertus Brokamp is Alphenaar, militair historisch geograaf, maakt harnassen en doet steekspelen in het openluchtmuseum Archeon. Hij heeft zich verdiept in de militaire kant van de Alphense geschiedenis.

Advertorial Winkels gisteren 11:12

Primera Aarhof start met digitaliseren van oud beeld-, en geluidsmateriaal

Voor veel mensen een bekende vraag: wat doen we met al die oude negatieven? Of: zou het niet zonde zijn als onze trouwfilm verloren zou gaan? Primera Jacobs in Winkelcentrum Aarhof heeft het antwoord. Je kunt sinds kort terecht voor het digitaliseren van kostbare dia's, negatieven, alle gangbare videoformaten zoals VHS, MiniDV, Hi8, Super8, Vinyl, en nog veel meer!

Coronavirus in Alphen gisteren 10:17

Aquasport, peuterzwemmen en recreatief zwemmen hervat

Vanaf maandag 8 juni start De Thermen2 weer met Aquarobics, Seniorfit, Peuterzwemmen en Recreatief zwemmen. De Thermen2 mocht de zwembaden in Alphen aan den Rijn drie weken geleden weer openen. De herstart van zwemlessen en banenzwemmen bleek zo soepel te zijn verlopen dat een volgende stap gezet kan worden.

Heel Alphen Beweegt gisteren 09:33

#HeelAlphenBeweegt brengt Alphenaren in beweging

Bewegen is belangrijk. Door te bewegen blijf je gezond en zit je lekkerder in je vel. Bewegen, en daarmee zorgen voor je gezondheid, is essentieel voor jong en oud. Maar bewegen heeft ook een sociale component, want het zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Daarom wordt op maandag 8 juni gestart met #HeelAlphenBeweegt.

Blog Opinie 5 jun. 2020 19:59

MINERVA Vakantie

Hoewel de grenzen opengaan en de vliegtuigen worden afgestoft, denk ik toch dat er veel meer mensen dan andere jaren gewoon thuis vakantie gaan vieren. Dat mag geen probleem zijn, want er is een mooie warme zomer voorspeld.