Petra Kuperus

Dagelijksheden

Wat doen Alphenaren nu ze een groot gedeelte van de dag binnen zitten? Petra Kuperus vertelt over haar kleindochter, de groepsapp van de familie, een rondje fietsen en een raambezoek bij vrienden.

Bij ons thuis is er geen gedoe meer met schoolgaande kinderen. Wel is onze wekelijkse oppasbeurt komen te vervallen. Dat ondervangen we door nu via de app en filmpjes elkaar op de hoogte te houden van onze bezigheden. Zo kwamen we er achter dat onze kleindochter van vijf in het speeltuintje met haar hoofd tegen de rand van de glijbaan is gevallen en een gat in haar hoofd heeft. Dat is nu bedekt met haar favoriete pleister met daarop een afbeelding van Elsa. Het verhaal wordt via de app in geuren en kleuren verteld. Omdat ze een taalontwikkelingsstoornis heeft, moeten we goed ons best doen om haar te volgen. Met wat vertaalwerk van onze dochter komen we eruit.

En dan begint het; het een na het andere fluitje van de app laat me weten dat er mensen zijn die iets aan me kwijt willen. Het is de familie app. Ik ben gezegend met vijf zussen en (nu nog maar) één broer. Er worden puzzels uit de krant, sommen van Facebook, filmpjes en foto’s uit de oude doos doorgestuurd. De tijd vliegt, net als de oh’s en ah’s bij het zien van de foto’s. Hiaten in ons geheugen worden opgevuld. Maar ook een vriendin appt me wat puzzeltjes door waar we fanatiek mee aan de slag gaan. Ik app er ook een door naar een andere vriendin.

Mijn man wil er uit. Als het buiten wat rustiger is fietsen we een rondje Aarlanderveen. Fietsen is voor ons de meest veilige optie hebben we gemerkt. Over het algemeen houden de meeste mensen zich prima aan de anderhalve meter regel. Opmerkelijk is dat jongeren daar meer moeite mee hebben. Beleefd vraag ik om de andere halve meter ruimte wanneer ik hen passeer. Ik krijg een grote mond als reactie. We fietsen richting Langeraar tussen de plassen door naar Papenveer. Gelukkig is het fietspad daar laatst verbreed. We kunnen elkaar veilig passeren.

We besluiten op de terugweg bij vrienden aan te gaan. Zij hebben een verstandelijke beperking en wonen zelfstandig onder begeleiding in Ter Aar. We zetten onze fietsen voor hun besloten tuin, springen over het buxushaagje en kloppen op het raam. Ze weten niet wat ze zien. We zijn blij dat we elkaar even kunnen spreken. Het gaat goed met ze. Ze redden zich wel. De thuiszorg komt dagelijks langs om hen te helpen. Ze zijn heel blij dat dat nog doorgaat.

Verdriet is er om haar moeder die nu alleen in het verzorgingshuis is. Ze leeft op bezoek, dat nu niet meer komt. Bellen kan haar moeder niet meer, dat is te ingewikkeld voor haar geworden. Gelukkig krijgt ze veel kaarten. We praten nog even door en nemen met een zwaai afscheid. Een simpel raambezoek. Wat zijn zij en wij er blij mee!

Dan ploffen we voor de tv om ons vol te gieten met coronanieuws en een James Bond film. Na OP1 vinden we het welletjes. Er zit weer een dag op.

Wil jij jouw dagelijksheden tijdens deze coronacrisis met ons delen, net zoals Petra? Stuur dan een mailtje naar info@alphens.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!