DAT over duurzaamheid, energie en klimaat

Duurzaamheid, energie en klimaat waren de onderwerpen van De Alphense Talkshow (DAT) in Parkvilla op zaterdag 2 februari. Een voorzichtige conclusie: er is een gedragsverandering nodig, je moet het samen doen en het gaat heel veel geld kosten.

Gasten aan tafel waren Ad Faasse (duurzaamheidsspecialist), Eltjo Bos (Waterstof deskundige), Machiel van der Schoot (ondernemer) en Erwin van Rijnberk (manager vastgoed Woonforte). De presentatie deze middag was in handen van Astrid Korevaar en Ina de Jong.
Faasse heeft als insteek om met alternatieve energiebronnen zoals wind en water te werken.  Van der Schoot denkt niet dat dat voldoende is, maar alle beetjes helpen. Hij wil wel degelijk een alternatief voor fossiele brandstoffen, bij voorkeur een aantal verschillende. Kernfusie of thoriumreactoren, voorgestaan door Bos, vindt Van der Schoot geen lange termijnoplossing.

Woonfort experimenteert lokaal met woningen met een nul op de meters. De woningen zijn voorzien van warmtepompen en warmte terugwinningsystemen. Een project van het Hoogheemraadschap is Blue Energy. Op de schaal van wat nodig is, is dit vrijwel niets. Maar alle kleine initiatieven helpen wel.
Van der Schoot komt met getallen: "We verbruiken in Nederland jaarlijks 3000 Petajoules aan energie. Een gigantische hoeveelheid. Twintig procent van alle energie wordt door huishoudens verbruikt. Ik verwacht dat er een soort van nationaal deltaplan nodig is met een omvang van 200 tot 300 miljard euro."

Vanuit de bezoekers komt de suggestie om bij de gemeente Alphen aan den Rijn aan te dringen op het nemen van het voortouw. Voor een individuele inwoner is het een te grote problematiek, ondanks dat er wel degelijk sprake is van individuele verantwoordelijkheid.
Het panel ziet geen pasklare oplossing, maar er is wel hoop dat er over tien tot vijftien jaar technologische oplossingen zijn met realistische economische randvoorwaarden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 16:21

Let op: de eikenprocessierups is er weer

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer aangetroffen. Tussen mei en augustus kunnen deze beestjes zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Wonen en bouwen vandaag 12:58

Verdichting in Alphen aan den Rijn: maatschappelijke opgaven en afweging

De verdichtingsinitiatieven van de Gemeente Alphen aan den Rijn gaan niet alleen over het bouwen in de gemeente, maar houden ook rekening met maatschappelijke belangen. Met gebruik van een afwegingskader beoordeelt de gemeente wat wel of niet wenselijk is.

Advertorial Evenementen vandaag 10:26

Vikingen strijken weer neer in Museumpark Archeon

De Vikingen zijn dit Hemelvaartweekend voor de 24e keer in Museumpark Archeon. Net als duizend jaar geleden, brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen.

Muziek vandaag 09:10

Harmonie Arti Alphen gooit de deuren open

Harmonie Arti Alphen gooit de deuren open voor iedereen met liefde voor muziek maken. Op 31 mei is er een Open Repetitie bij alle orkesten: de opleidingsorkesten Toetie en Jong Arti, en concertharmonie Groot Arti.