Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

De Aarhof is klaar voor verandering

WE, Trossèl en Janse Mode verhuizen naar de Van Mandersloostraat. Ondertussen vestigen winkels als de ONLY zich in De Aarhof. Tegelijkertijd worden ook de voormalige panden van Aktiesport en Score grondig onder handen genomen. Al deze verhuisbewegingen en werkzaamheden hebben te maken met de aanstaande verbouwing van winkelcentrum De Aarhof. Eigenaar SB Real Estate knapt in samenwerking met de winkeliers en de gemeente niet alleen De Aarhof op, maar maakt hiermee ook het gehele centrumgebied aantrekkelijker. En dat is precies wat nodig is.

Hoog tijd voor een grondige opknapbeurt

Sinds augustus 2019 is SB Real Estate de nieuwe eigenaar van winkelcentrum De Aarhof. Hun plan? De Aarhof toekomst geven door het toevoegen van andere functies dan winkelen. Het volledige complex wordt dan ook niet alleen sterk gemoderniseerd en verduurzaamd, maar er worden ook woningen aan toegevoegd. En dat met een architectuur en sfeer die aansluit bij de omgeving. Hierdoor krijgt De Aarhof weer een centrale positie in het hart van Alphen.

Dit betekent dat er grote veranderingen op komst zijn voor het winkelcentrum. “En dat wordt tijd”, stelt Marcel Dammers van SB Real Estate. “De Aarhof stamt uit de jaren ’70, en dat zie en merk je aan alles. Het Alphense centrum is de afgelopen jaren opgeknapt en gemoderniseerd, maar De Aarhof blijft achter. Als het aan mij ligt gaat de schop vandaag nog de grond in. De Aarhof kan niet langer wachten. Een grote verbouwing is noodzakelijk om het winkelcentrum toekomstbestendig te maken.”

Nieuwe visie voor het centrumgebied

Achter de schermen is SB Real Estate al een tijd volop bezig met de voorbereidingen voor de verbouwing van De Aarhof, bijvoorbeeld door het pand van de HEMA te kopen. Maar dit najaar zijn ook echt de eerste veranderingen zichtbaar geworden in het Alphense straatbeeld. In september verhuisde kledingzaak WE naar de Van Mandersloostraat.

Juwelier Trossèl volgde in november. En daar blijft het niet bij. Janse Mode verhuist begin 2023 ook naar de Van Mandersloostraat. Zij betrekken het voormalige pand van Aktiesport en Score.

Om dit pand gereed te maken voor de komst van de modezaak vindt nu een grote verbouwing plaats. “We voegen een deel van de panden samen. Tegelijkertijd passen we het winkeloppervlak aan. Aktiesport had ook winkelruimte boven, maar dat gaat veranderen. Als het pand klaar is, kunnen bezoekers alleen winkelen op de begane grond. We hebben namelijk meer dan voldoende winkelruimte in De Aarhof en de Van Mandersloostraat.”

Al deze verhuisbewegingen staan in het teken van de nieuwe visie voor het Alphense centrumgebied. Dammers licht toe:

“De Aarhof wordt een winkelcentrum waar het doen van de dagelijkse boodschappen centraal staat. De Van Mandersloostraat maken we daarentegen tot dé winkelstraat voor funshoppen. Dat vraagt om verhuizingen van winkels. Het komende jaar verwachten we dan ook nog meer verhuisbewegingen.”

Tekst loopt door onder het fotoalbum

Foto album

Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)
Sfeerimpressie nieuwe Aarhof (foto: SB Real Estate)

Winkelcentrum levendig en aantrekkelijk houden

De veranderingen in De Aarhof en de Van Mandersloostraat zijn dus allemaal gericht op het zo aantrekkelijk mogelijk maken van het centrumgebied, en dus niet alleen op het opknappen van De Aarhof. Maar de winkels die vertrekken uit het winkelcentrum laten natuurlijk wel lege panden achter. Blijven al deze panden dan leeg staan tot aan de start van de verbouwing? “Zeker niet”, verzekert Dammers. “We steken veel tijd en moeite in het gevuld houden van de panden. Het aantrekkelijk houden van De Aarhof heeft hoge prioriteit voor ons.”

In september en oktober was de leegstand hoger dan gewenst. “Dat kwam door de verhuizingen, maar ook omdat er in die periode meerdere contracten afliepen. Maar als een winkel leeg komt te staan, streven we ernaar om deze ruimte zo snel mogelijk weer te vullen. Een winkelcentrum aantrekkelijk houden doe je tenslotte niet met leegstaande winkelpanden. Zo heeft kledingwinkel ONLY de deuren geopend in het oude pand van de WE. De panden van Trossèl, Andante with Brocante, de schoenmaker en de winkel van Janse Mode zijn of worden ook weer gevuld.”

Veel andere winkels die je nu in De Aarhof vindt, keren terug. Denk aan de Albert Heijn, Etos, Primera en Wim Oudshoorn Groente en Fruit. “In sommige gevallen zullen deze winkels op een andere locatie terugkeren. De structuur van het winkelcentrum gaat namelijk ook op de schop, zodat het meer aansluit bij de tijd van nu. Maar we zijn het er allemaal over eens: deze winkels zijn onmisbaar voor De Aarhof”, zegt Dammers. “Dat in combinatie met een tweede supermarkt en een versplein, legt een sterke basis voor De Aarhof als dagelijks boodschappencentrum.”

Eerst de winkels, dan de woningen

De voorbereidingen zijn dus in volle gang, maar de écht grote verbouwing van De Aarhof is nog niet gestart. “Op dit moment leggen we de laatste hand aan het bestemmingsplan en de vergunningaanvraag”, zegt Dammers. “In plaats van na elkaar worden de wijzigingen en vergunningen in één keer aangevraagd. Dat is mogelijk door een coördinatieregeling. Door de procedures op elkaar af te stemmen, kunnen we sneller starten met de daadwerkelijke verbouwing.” En wanneer start de grote verbouwing? “De planning is nu dat we eind 2023 kunnen beginnen. De winkels zijn eerst aan de beurt, daarna voegen we de woningen toe. Zo maken we De Aarhof tot een toekomstbestendig winkelcentrum. Alphen aan den Rijn en haar inwoners verdienen dat.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 11:37

Sloop gestart nieuwbouwlocatie SteekterOever Alphen aan den Rijn

Afgelopen week is de sloop gestart van de huidige opstallen op de SteekterOever-locatie aan de Steekterweg in Alphen aan de Rijn. Op deze plek zullen het komende jaar 25 luxe Oeverwoningen, Hofwoningen en Kadewoningen verrijzen.