De analyse van de verkiezingsresultaten

Vooraf was een aantal partijen bang voor verliezen, waar anderen zich bij voorbaat al verheugden op grote winst.

Het viel uiteindelijk erg mee. Niemand had meer dan 1 zetel winst of verlies en dus was iedereen naar buiten toe wel tevreden met de uitslag.

Binnenskamers lag het echter wat anders. Daar werden de nodige wonden gelikt.  Nieuw Elan, VVD en Forum hadden op veel meer gerekend, maar kwamen teleurgesteld uit. Ik heb zelfs horen fluisteren dat de VVD op meer dan 10 zetels had gerekend, waarna het er maar 5 werden. Nieuw Elan rekende ook stiekem op 11 of 12 zetels: overal in Nederland gaat het de lokalen immers voor de wind, maar ook dat viel tegen.

Aan de andere kant waren er trotse winnaars als GroenLinks, dat uiteindelijk 6 zetels kreeg, maar eigenlijk al rekening hield met hooguit 3. Het CDA verloor weliswaar een zetel, maar hield stiekem rekening met veel grotere verliezen.

Nieuw Elan

Zwaar ingezet op de campagne, maar behalve wethouder Gerard van As, (te) weinig zichtbaar geweest de afgelopen 4 jaar. De magie van het stadshart begint op te raken. Op zich een knap resultaat om als grootste uit de bus te komen, maar het had veel beter gekund. Terechte teleurstelling dus.

GroenLinks

Heeft helemaal niet zo’n goed resultaat neergezet als iedereen (en dus ook de partij zelf) denkt. Meegefietst op de het feit dat ze landelijk weer in de lift zitten. Vergeten dat de Partij voor de Dieren niet heeft meegedaan en dat dierenvrienden op GroenLinks hebben gestemd. Voor een deel een bonus gekregen voor het al of niet terecht vasthouden aan de natuur in de Gnephoek.

VVD

De verwachtingen waren te hoog gespannen. Mark Rutte heeft landelijk het vertrouwen gekregen bij gebrek aan beter, maar die factor valt lokaal helemaal weg. Daarnaast heeft de VVD-kiezer Nieuw Elan als alternatief. Ook heeft de VVD geen sterke fractie en is de partij vaak onzichtbaar.

CDA

Eigenlijk toch een beetje winnaar als je rekende op 2 of 3 zetels verlies. Na Nieuw Elan, de partij, die de meeste voorkeurstemmen naast de lijsttrekker wist te vergaren. Dat duidt op een grote betrokkenheid bij de samenleving en dat heeft de kiezer dus toch weten te waarderen. Misschien ook nog wat BBB gekregen?

D66

Won weliswaar een zetel, maar scoorde onder de landelijke peilingen, zeker als je meetelt dat Volt niet in Alphen meedeed en een groot deel van die kiezers waarschijnlijk op D66 hebben gestemd. Ook weinig in het nieuws geweest de afgelopen 4 jaar.

RijnGouweLokaal

Heeft het enorme verlies van 4 jaar geleden weer deels goedgemaakt. Opgemerkt dient te worden, dat er dankzij een externe geldschieter veel dure reclame kon worden ingekocht.

ChristenUnie

Scoren in Alphen veel beter dan het landelijke percentage, maar dat doen ze al jaren. Lijken tevreden met wat ze hebben en zijn niet erg zichtbaar geweest in de oppositie.

SP

Altijd één van de meeste actieve partijen, maar zeker in Alphen toch met een gebrek aan aansprekende thema’s. Misschien is de gemiddelde Alphenaar helemaal niet zo ontevreden en/of weet de SP niet de juiste snaar te raken.

PvdA

Zitten landelijk in de hoek waar de klappen vallen, maar met 7% van de stemmen volgens de laatste peilingen doet Alphen het met 4,6% gewoon niet goed. Ook weinig in de publiciteit geweest de afgelopen 4 jaar.

SGP

Bij de vorige verkiezingen gezakt van 2 naar 1 zetel en niet in staat gebleken, die weer terug te winnen. Lijken tevreden met de eigen achterban, terwijl er in de Bijbel (Marcus 16 vers 15) toch een duidelijke opdracht staat om meer campagne te voeren.

Forum voor Democratie

Uiteraard gehandicapt door de ontwikkelingen in Oekraïne, had het Forum toch veel beter moeten scoren. Zeker omdat de PVV niet meedeed in Alphen, hadden er minstens 2 zetels moeten komen. Veel te weinig gedaan.

Beter Alphen

Het is Wil Verschuur toch gelukt om in de raad te blijven. Wel heeft haar partij behoorlijk stemmen verloren, maar de zetel kwam nog (net) niet in gevaar. Verder valt er weinig over te zeggen.

 

DE UITSLAG GEEFT DE SITUATIE WEER

De oppositie was de afgelopen 4 jaar niet overweldigend. Er was ook niet zoveel te mopperen. De coalitie heeft het niet slecht gedaan. Geen grote schandalen of financiële problemen en aardige resultaten op diverse gebieden. Alphen is geen swingende grote stad, maar scoort toch opvallend hoog in allerlei ranglijsten. Het is één van de gelukkigste gemeentes van Nederland.

CAMPAGNEBUDGET

Volgens de Duitse krant, Handelsblatt, heeft in Amerika sinds 1976 steeds de kandidaat met het meeste geld gewonnen. Het lijkt in Alphen ook die kant op te gaan. Er is een duidelijke relatie te leggen tussen het resultaat bij de verkiezingen en de uitgaven tijdens de verkiezingscampagne. We kennen de budgetten die bij Alphens.nl zijn besteed. Daarnaast hebben we advertenties in kranten en de uitgaven aan reclameborden, vlaggen etc. geteld en ingeschat. Wat blijkt? Op 1 of 2 uitzonderingen na is de rangorde van de twaalf partijen in Alphen gelijk aan de uitgaven aan reclame.

OPRECHTHEID

Daarmee is overigens niet gezegd dat alleen het reclamebudget de uitslag heeft bepaald. Waarschijnlijk zijn partijen die 4 jaar lang actief zijn geweest ook veel geloofwaardiger tijdens de campagne. De burger voelt in ieder geval of de verhalen en de folders oprecht zijn of niet. Actieve partijen zijn ook bewuster met de campagne bezig. 

OPVALLEND

Wel opvallend: Nieuw Elan, VVD, CDA en D66 gaan waarschijnlijk een coalitie vormen. De eerste 3 hebben allemaal verloren. Alleen de laatste en kleinste, D66, heeft 1 zetel gewonnen. De kans is overigens groot dat ze die of misschien wel twee bij de volgende verkiezingen weer kwijt raken aan de PvdA, SP of GroenLinks. Er zal nog aardig onderhandeld moeten worden door formateur André de Jeu. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.