Pixabay

De barbecue aan dit weekend? Let op!

Het wordt lekker weer de komende dagen. Heb jij een barbecue op de planning staan? Of een gezellige avond met de vuurkorf aan? Let dan op! Rook zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, niet alleen voor jou, maar ook voor je buren.

Waar kunnen je buren last van hebben?

Je buren en omgeving kunnen ziek worden van de schadelijke stoffen die vrijkomen. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegproblemen kunnen extra last hebben van de rook. Zo heeft een derde van de Nederlanders last van houtstook: geuroverlast binnen en buiten het huis en irritaties in de ogen en luchtwegen.

Houtstook kan leiden tot klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten en stress en kan via ramen en ventilatieroosters bij de buren naar binnen dringen. Veel mensen vinden de rookgeur die vrijkomt onprettig. Soms kunnen buren geen raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.

Tips om houtstook te verminderen

Door je aan de volgende tips te houden, kun je de hoeveelheid houtstook die vrijkomt bij het barbecueën of bij het stoken van een vuurtje verminderen.

  • Stap over naar een elektrische barbecue;
  • Houd het stookalert in de gaten op rivm.nl/stookalert;
  • Neem een gesloten houtkachel. Deze zijn veiliger en hebben een hoger rendement dan open kachels.
  • Zorg dat je het juiste hout gebruikt. Bij het verbranden van afval of geverfd/geïmpregneerd hout komen er zware metalen vrij, dit is dan ook verboden.

Kijk ook hier voor meer informatie.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 20:26

Dementerende man vermist vanaf Zonnedauw

Een dementerende man van 67 jaar is sinds woensdagavond 18:30 uur vermist. Hij is vertrokken vanaf de Zonnedauw in Alphen. De politie spreekt van een urgente vermissing. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:04

Alphens Restaurantweek: oergezellig dineren bij Alle Hens

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Dit keer de beurt aan Alle Hens.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:11

Kraak de codes en ontsnap op tijd!

Dinsdag 18 augustus en donderdag 20 augustus organiseert Alphen Beweegt in samenwerking met V.V. Alphia, BGC Floreant en JOGG een echte Escape Room. Geheel gratis en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Horeca gisteren 15:25

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.