De bieb in de bus

Wat is dat toch voor merkwaardige discussie over de Alphense bibliotheek? Nu moet er weer een plek in het centrum worden gevonden, waar de ruim uitgevallen inloopboekenkast zich over twee jaar mag gaan vestigen. Nu heb ik bepaald niets tegen een instantie die boeken (en digitale informatiedragers) voortdurend van tijdelijk eigenaar doet veranderen (ik ben namelijk een fervent lezer), maar ik vraag me oprecht af waarom daar één centrale fysieke huisvesting voor moet zijn. En als die er al moet zijn, waarom op één plek voor één gesubsidieerde instelling die in 2013 (recentere cijfers zijn er nog niet) verlies heeft gedraaid? Ik maak me sterk dat (bijvoorbeeld) de firma Haasbeek heel goed in staat is om een logistiek systeem in te richten waardoor je zowel via internet of in persoon (bij de Herenhof of in het centrum, al dan niet met koffie in de hand) één of meer boeken kunt reserveren en die op een vastgesteld tijdstip kunt ophalen en inleveren. De infrastructuur is er tenslotte al.

Breng de cultuur naar de mensen in plaats van andersom
Mocht er per sé een plek gevonden moeten worden, vestig de bibliotheek dan in een pand dat op korte termijn geen bestemming heeft. Jammer genoeg is er voldoende leegstand in ons Alphense centrum. Maar je kunt ook denken aan een biebbus, met een geletterde chauffeur, die elke week langs verschillende routes rondjes rijdt door de gemeente om op vaste standplaatsen bestellingen op te nemen en de boeken uit te leveren en/of in te nemen. Voor mijn part maakt de achterbank in de bus plaats voor een koffiehoek. Zo breng je de cultuur naar de mensen. Is dat niet veel handiger dan andersom? Sluit goed aan bij de hedendaagse wens om zo dicht mogelijk bij huis op onze wenken bediend te worden. Het liefst doen we alles vanuit onze luie stoel. De gestage opkomst van internetshoppen is daar voldoende bewijs voor.

Oh, voor de liefhebbers van het betere rekenwerk: de jaarrekening over 2013 van de bieb vinden jullie hier. Er gaat veel geld om in die grote walk-in-book-closet. Daar kun je aardig wat bussen voor aanschaffen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.