De Cock en de moord in de Alphense oliebollenkraam (2)

Met gebogen rug liep de oude politieman richting de bakkerij op de hoek. Het was koud. Vledder sjokte achter hem aan. Het liefste had hij gelijk een aantal mensen opgepakt om ze eens stevig aan de tand te voelen, maar zijn partner was daar voorzichtiger mee.

Voor Vledder was het wel duidelijk, dat je in de directe omgeving naar de dader moest zoeken. Als het aan hem lag was hij direct gaan aanbellen bij de bewoners in de buurt om te kijken of er geen sporen van poedersuiker waren te vinden. Probeer maar eens een oliebol op te eten zonder dat je jasje, broek, neus of kapsel onder het witte spul zit. 

Bij Alle Hens aangekomen, pakte de eigenaar zonder te vragen een fles Napoleon cognac van onder de bar en schonk de speurders zwijgend een glas met het goudglanzende vocht in. Door de ramen had je uitzicht op schaarsgeklede dames. Het leken de Amsterdams Walletjes wel, maar het waren slechts levensgrote afbeeldingen in de etalage van Dessous aan de overkant van de straat. "Ook niet slecht" dacht vrijgezel Dick Vledder.

“Het is een lastige zaak Dick”, begon de Cock. “Er is de laatste tijd veel gedoe rond de oliebollenkraam. De gemeente wil een nieuw beleid ten aanzien van standplaatsen en daar past die kraam niet meer in. Het slachtoffer, Toon van der Weerdt, was het daar niet mee eens en begon een handtekeningenactie. Er kwam veel protest tegen de gemeente. Misschien zag iemand zijn plan om hem weg te krijgen in duigen vallen en daar heeft hij of zij een stokje voor willen steken”.

“Ik wil me nergens mee bemoeien hoor,” zo begon de ongeschoren man achter de bar “maar ik heb ook veel problemen met de gemeente gehad over straatfeesten en terrassen. Meestal zit er wat anders achter dan ze zeggen. Ik heb horen fluisteren, dat Jan Zeeman in dit geval heeft geklaagd. In zijn Baronie zit een bloemenwinkel en een vishandel. Als er bij de ingang nu ook nog vergunningen worden verleend voor dezelfde straathandel is dat oneerlijke concurrentie. Aan de andere kant: die straathandel was er eerder dan dat hele winkelcentrum en die zomaar wegsturen is ook niet eerlijk en kan ook niet. Om het probleem van de machtige Jan op te lossen zonder dat het te veel opvalt, willen ze nu alle kramen in het hele dorp aanpakken. Weet je waarom die oliebollenkraam niet bij de brug, maar wel bij de bibliotheek mag staan? Omdat het dan niet zo opvalt dat een viskraam niet bij de Baronie mag staan maar wel ergens anders”.

“Zullen we de verantwoordelijke wethouder van As en Zeeman aanhouden en doorzagen?” riep Vledder luid. In het café keek plotseling een aantal mensen vol belangstelling hun kant uit. Gingen de machtigste man van Alphen en één van zijn voorgangers van hun voetstuk vallen?  Dat zou smullen zijn!  “Niet te hard van stapel lopen Dick. Dit is een veel gecompliceerdere zaak dan ik oorspronkelijk dacht. Het is duidelijk dat een aantal mensen die kraam weg wil hebben, maar ze gaan er geen moord voor plegen. We zullen in een heel andere richting moeten zoeken. Kom op, je moet je auto nog weg zetten. Ik vind mijn weg wel terug. Eerst nog wat mensen spreken hier in het centrum. Ik zie je vanmiddag wel op de Kees Musterstraat”.

(wordt vervolgd)

Machiel Baantjer

Lees ook het  eerste hoofdstuk op Alphens.nl en natuurlijk het vervolg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.