Josh Walet

De coronatest: hoe gaat dat in zijn werk?

Sinds 1 juni kun je je bij milde klachten laten testen op corona in de daarvoor bestemde teststraten. Inmiddels hebben 852 Alphenaren zo’n test gedaan. Maar hoe is het eigenlijk om zo’n test te doen?

Wij spraken met verschillende Alphenaren, die een coronatest hebben gedaan. Klachten liepen uiteen, van benauwdheid en hoofdpijn tot oor- en spierpijn. ‘’Maar als het echt zo besmettelijk is, wil je het toch kunnen uitsluiten. Zeker nu corona weer een beetje aan het oplaaien is.’’

Voor een test maak je eerst een afspraak via het landelijke coronatest afsprakennummer 0800-1202. En dan is het zo ver: je staat voor de teststraat. ‘’Het is een beetje alsof je een ruimteschip instapt, met mensen in witte pakken, grote gele strepen op de vloer en veel plastic’’, aldus een van de respondenten. ‘’Je krijgt een doekje waarin je je neus moet snuiten, waarna je een uitleg krijgt van wat je te wachten staat.’’

En dat houdt in: een uitstrijkje via de keel en een uitstrijkje via de neus. ‘’De mensen die voor mij gingen, moesten allemaal kokhalzen. Ook de vriendin waarmee ik was, die ook een test deed, moest kokhalzen. En toen moest ik nog’’, vertelt een andere respondent. ‘’Het wattenstaafje in je huig was minder prettig, maar het wattenstaafje in je neus nog minder. Ik heb dat ervaren als een scherpe pijn, maar het was wel zo voorbij.’’ En daar is weer een andere respondent het mee eens. ‘’Het is geen pretje, maar het is wel zo gepiept!’’

Vervolgens kun je de teststraat uitrijden en ontvang je binnen 48 uur de uitslag.

Direct na de test blijf je thuis in quarantaine tot de uitslag bekend is. Als je ook koorts hebt of benauwd bent, dan blijven ook je huisgenoten thuis tot de uitslag van de test bekend is.

Als blijkt dat je op dit moment geen infectie met  het nieuwe coronavirus hebt, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten. Je kunt zelf ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijg je nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Als blijkt dat je wel het coronavirus hebt, blijven jij en je huisgenoten thuis. De GGD geeft je informatie over wat  jij en de mensen om je heen wel en niet moeten doen. Hier vind je meer informatie over de leefregels thuis en wat je moet doen als je COVID-19 hebt. Voor personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen kan in overleg met de GGD en bedrijfsarts een uitzondering gemaakt worden, mits zij geen klachten hebben. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.