Kewodak
Advertorial Overige

De Dakmakers bijen zorgen voor biodiversiteit

Bij verduurzaming van platte daken zijn we snel geneigd te denken aan zonnepanelen en begroeiing (groene daken). Maar groene daken zijn ook uitermate geschikt voor een bijdrage aan de biodiversiteit. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bijenkasten.

Het gaat al langere tijd niet best met bijen in Nederland. Bijenhouders hebben al meerdere malen de noodklok geluid. De wintersterfte van bijen ligt namelijk al vijftien jaar boven het Europees gemiddelde van 10 procent. De laatste jaren lijkt de situatie licht te verbeteren, maar zorgen blijven bestaan.

Van de 338 in Nederland aangetroffen bijensoorten staat meer dan de helft (188) op de Rode Lijst. Hierop staan de soorten die uit Nederland zijn verdwenen, (ernstig) worden bedreigd of anderszins kwetsbaar zijn.

Bijenkasten op het dak

Het goede nieuws is dat we met z’n allen kunnen bijdragen aan een beter klimaat voor bijen. Zo zijn bedrijfspanden en appartementencomplexen vanwege de grote oppervlakte van hun daken uitermate geschikt voor de plaatsing van bijenkasten.

Kewodak hoort je vertwijfeld denken: een bijenkast..? Met al het zoemen en steken van dien? Bij de plaatsing van twee kasten wonen er inderdaad zomaar 100.000 bijen op jouw dak. Maar volgens Peter Sterke van bijenhuren.nl merk je daar nauwelijks iets van. “Het zijn heel kleine beestjes die in een straal van drie kilometer hun gang gaan. Waarschijnlijk zie je ze niet eens. Bijen zijn ook heel druk bezig met het volk gezond te houden. Niets aan de hand!”

Met rust laten

De dakmakers van Kewodak namen onlangs de proef op de som en lieten in oktober twee bijenkasten installeren boven op het Kenniscentrum aan de Kalkovenweg te Alphen. “Net op tijd”, aldus imker Peter Sterke, “want het wordt nu te koud om ze te verplaatsen.”

De bijenkasten werden geplaatst op een kleine verhoging, zodat ze van voldoende ventilatie worden voorzien. Nadat Sterke de kasten opende, vlogen de bijen uit. ‘Invliegen’, wordt dit genoemd. Ze verkennen hun nieuwe omgeving alvorens terug te keren in hun kasten. “We laten ze nu met rust. Ze hebben voldoende voedsel, en we hopen ze in het voorjaar weer in goede gezondheid te zien.”

Bekijk de vlog van Peter Sterke op het dak van Kewodak!


Meer nieuws

Overige vandaag 15:05

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Boomstamkano

Tijdens de bouw van Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn drie Romeinse vrachtschepen en drie Romeinse boomstamkano's gevonden. De grote transportschepen voeren over de Rijn met hun goederen. De boomstamkano's werden gebruikt door vissers.

Overige vandaag 09:35

Gemeentehuis van Alphen te zien in serie Keizersvrouwen

Zoek je nog wat om te doen deze zondag? Kijk dan de serie Keizersvrouwen op Netflix. Daar kun je namelijk het gemeentehuis van Alphen in zien. Al gelijk in de eerste aflevering speelt een scène zich af op de iconische trappen in het Alphense gemeentehuis.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:17

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten.